Får min datter søvn og næring nok?

13. august 2020

Jeg har to spørgsmål angående min datter på 6 år.

1) Får hun næring nok? Hun er meget selektiv med, hvad hun spiser, og det er mest rugbrød med makrel, peberfrugt, agurk og gulerødder, der ryger ned. Vi vil ikke presse hende til at smage.

Jeg giver hende en multivitamin fra Biozym (til børn), derudover Omega 3, mælkesyre og D-vitamin. Hun får kun lejlighedsvis mælkeprodukter, da det fremprovokerer eksem hos hende. Sukker får hun kun begrænset. Er der noget, du tænker, jeg bør være opmærksom på, eller kan det gå, indtil hun bliver større og (forhåbentlig) spiser mere varieret?

2) Søvn. Hun har altid haft problemer med at finde ro, og hun vil have en af os hos hende eller lige ved døren. Her i Corona-tiden har hun sovet med lillesøster på 4 år, og det har resulteret i, at vi kan gå ned efter godnathistorie, og hun sover igennem om natten. Gør vi hende mon en bjørnetjeneste ved at lade dem sove sammen fortsat? Inden de sov sammen, havde vi en madras liggende ved vores seng, som hun kom ned på om natten, men hun vækkede mig altid, når hun kom, så min søvn blev alligevel forstyrret.

Venlig hilsen

Den bekymrede mor

 


 

1) Først omkring kost og næring.

Det er dejligt, at du er opmærksom på din datters ernæring. Det er rigtigt, at det betyder meget for kroppens sundhed, at den får de gode bakterier, vitaminer og mineraler med mere, som den har brug for.

Det lyder til, at din datter spiser gode og næringsrige madvarer. Fuldkorn, grøntsager og fisk er gode næringsrige madvarer. Men det er også rigtigt, at det er vigtigt at spise varieret. Så der kan din datter med fordel øve sig lidt.

Jeg er helt enig i, at der ikke må være overdrevet fokus på, hvad og hvor meget der bliver spist. Det kan give en masse modstand og en dårlig stemning ved bordet.

Samtidig er det også vigtigt at huske, at smag ikke udvikler sig, hvis den ikke øver sig. Tungen er en slags computer, og hvis den ikke får lidt ny stimuli ind imellem, så holder den sig til det, den kender. Så jeg vil anbefale, at I faktisk opfordrer til bare lige at smage en mikrobid af nye ting. Og hvis det smager rigtigt træls, så kan hun spytte det ud igen.

Hen ad vejen kan I trappe ned på rugbrød, og så kan hun vælge flere af de andre lækre ting, du serverer.

Derudover vil jeg anbefale at putte forskellige revne grøntsager i maden, hvor du kan. I smoothies, i supper, i pandekager, i kødsovs mm. På den måde kan du gøre hendes kost så varieret som muligt.

Det er rigtig fint, at du derudover giver hende nogle gode kosttilskud. En god kvalitets multivitamin, omega 3, probiotika og evt. ekstra D-vitamin er en god basis.

Jeg vil også anbefale et tilskud af kalk/magnesium, for at dække hende ind der. Det kan være tyggetabletter Koralkalk fra Solaray. Vær obs på, at de også indeholder D-vitamin, så hun ikke behøver ekstra af det.

2) Søvn er virkelig vigtig for både sundhed og trivsel. Det gælder hele familien. Tryghed er vigtig for at kunne falde i søvn og sove godt hele natten. For nogle børn giver det mest tryghed at sove sammen med andre. Samtidig er det også rart at kunne sove alene, fordi det giver mere frihed i forhold til at kunne sove andre steder end hjemme. Det giver også søskende frihed til at tage ud af huset.

Lige nu synes jeg, at I skal prioritere trygheden og den gode søvn for hele familien. Og så kan I om et stykke tid se, om hun er klar til at rykke på sit eget værelse igen.

Der findes forskellige ting, som I kan arbejde med for at hjælpe den gode søvn og for at give hende mere tryghed.

Jeg kan varmt anbefale børnemeditationerne af Gitte Winter Graugaard. De vil være fantastiske som godnathistorier for begge jeres piger. Og det vil hjælpe til mere indre tryghed på længere sigt.

Sov godt.

Med venlig hilsen

Anette Straadt

Sundhedsplejerske

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.