Nyheder

Færre sprøjtegifte: Vælg danske jordbær

20. juni 2017

Jordbær er smagen af sommer, og så er de tilmed sunde. Men vælg de danske eller økologiske, for de konventionelle udenlandske er fyldt med pesticidrester.

Hvis du ikke plastrer dine jordbær til med fed fløde og sukker, er det en sund spise. Jordbær indeholder både E- og C-vitaminer. E-vitaminer er gode for huden, og blot 100 gram jordbær giver dig den mængde C-vitaminer, du har brug for på én dag.

Derudover har jordbær – i lighed med mange andre danske sommerbær – at de ikke indeholder så mange kulhydrater som anden frugt. Du kan roligt spise 100 eller 200 gram om dagen af både jordbær, solbær, hindbær og blåbær.

Sprøjtegifte i tre af fire prøver

Men det er ikke ligegyldigt, hvilke jordbær, du køber. DTU har lavet en stikprøvekontrol af jordbærrene i danske butikker, og resultatet var ret nedslående: I tre ud af fire prøver var der pesticidrester på bærrene.

Det gjaldt også konventionelt dyrkede jordbær fra Danmark. Men der var markant flere pesticidtyper i de udenlandske end i de danske produkter. Der var rester af 22 forskellige pesticidrester i udenlandske bær, mens tallet for de danske var 13. Ingen af prøverne viste pesticidrester over grænseværdierne, men cocktaileffekten er et uudforsket område. Der er ikke rigtig nogen, der ved, hvad små doser af mange forskellige kemiske stoffer reelt betyder for vores sundhed.

Økologi er lig med nul pesticidrester

Prøverne viste også, at der – som forventet – ikke var pesticidrester i de økologiske jordbær fra Danmark.

Så der er ikke rigtig nogen vej uden om, hvis du vil undgå rester af plante- og insektgift: Vælg de økologiske bær. De har knap så lang holdbarhed som de konventionelle, så du skal egentlig købe dem, når de skal spises. De kan dog også opbevares i køleskabet for længere holdbarhed. Tag dem ud af beholderen, smid de stødte bær ud og læg de gode bær på et fugtsugende underlag, så du undgår mug. Tag dem ud af køleskabet en times tid, før de skal spises – så genvindes noget af den tabte smag.

Kilde: tv2.dk

Forrige artikelNaturmedicin: Har du Vejbred i haven?

Næste artikelUro i maven? 9 råd til en rolig mave