Tema

Færre sygedage med plantemedicin

Foto: Shutterstock
29. november 2021

Tyske læger kan se, hvor effektiv plantemedicin kan være – men alligevel efterspørges mere forskning.

Syd for grænsen i Tyskland har man større tradition for naturmedicin, end vi har i Danmark. Udtræk af Echinacea Purpurea (på dansk purpursolhat eller rød solhat) benyttes ved almindelig forkølelse eller halsbetændelse, og det er flere gange dokumenteret i forskning at have en overbevisende virkning.

Naturli har talt med læge og forsker Dr. Rainer Stange, Immanuel Krankenhaus og Charité – Universitätsmedizin i Berlin, som er vicepræsident for Tysklands Zentralverbandes der Ärzte für Naturheilverfahren (Selskab for naturlægemidler).

Vores ærinde var at få hans bud på, hvordan man motiverer flere praktiserende læger i Danmark til at anerkende naturlægemidler i behandlingen af almindelige infektionssygdomme ligesom tyske læger.

– I Tyskland er det sådan med plantemedicin, at praksis har et forspring for forskningen. På grund af vores naturtradition har lægerne en erfaring for, hvor godt naturlægemidler virker, og derfor fortsætter de med at anbefale dem, vurderer Dr. Rainer Stange.

Et studie blandt tyske patienter har vist, at brugen af planteudtræk af Echinacea ved behandling af almindelig halsbetændelse er forbundet med færre sygedage, færre alvorlige komplikationer og mindre udskrivning af antibiotika. Også i Tyskland er det en udfordring, at læger udskriver mere antibiotika, end egentlig er nødvendigt (omkring 25% af tilfældene i det nævnte studie var overflødige, da der var tale om en virusinfektion).

Dr. Stange understreger dog samtidig, at der også i Tyskland er et stigende pres for at få forskning på banen.

– Borgerne ønsker fakta, og myndighederne stiller derfor større krav. De kemisk fremstillede medicinprodukter har typisk mere data på grund af de krav, der stilles til deres branche. Derfor er der et stigende behov for forskningsdokumentation af f.eks. Echinacea, selvom praksis viser, at det er en effektiv behandling i rigtig mange tilfælde, forklarer han.

Forskningen er i gang

En del forskningsresultater er dog allerede til rådighed, når det gælder Echinacea. F.eks. når det gælder arten af Purpursolhat, som har de fleste gavnlige virkesstoffer, og hvilke dele af planten, der bør anvendes ved udtræk.

– Vi ved, at Echinacea Purpurea er den mest virksomme af de tre arter, og vi kan dokumentere, at de bedste resultater kommer ved brug af hele planten; 5% af roden og 95% af planten over jorden (blomst, blade og stængler). Vi kan også se, at der udvindes flest af de virksomme stoffer, når der benyttes friske planter og alkohol til udvinding, siger Dr. Rainer Stange.

Forskeren understreger, at det ved naturmedicin også har stor betydning, at planten har en høj kvalitet og er dyrket med de rette metoder.

– God naturmedicin er mindst lige så krævende at fremstille som ordinær medicin. Så det betyder meget, at producenten har den rette viden og de rette ressourcer til at lave et godt og rent produkt, siger Dr. Rainer Stange.

I sit arbejde i det tyske selskab for naturmedicin er en af Dr. Stanges vigtige opgaver at stimulere til mere forskning i plantemedicin.

– Vi har fleste undersøgelser af den forebyggende virkning, hvor Echinacea resulterer i en reduktion af alvorlige kompliktioner ved halsbetændelse. Jeg håber, vi i fremtiden får flere studier af Echinacea som behandling af allerede opstået sygdom, siger den tyske forsker.

Forrige artikelKickstart nydannelsen af immunforsvarsceller på 3 dage

Næste artikelNår virus rammer…

Carsten Gottlieb

Redaktør