Liv

Fair Trade og god karma til dit forbrug

25. september 2009

Det røde Ø-mærke kender du allerede, men der er mange andre mærker, som også hjælper dig med at købe produkter, der giver en god start til glæde for både dig og verden.

Der findes mere end 100 forskellige mærkningsordninger i Danmark. Nogle er nationale, og andre er internationale. Lige forvirrende er det. Derfor har vi valgt at se nærmere på nogle af de mest interessante og fundet nogle af de produkter, som findes bag mærkerne.

FSC – forsvarlige træmænd

De tre bogstaver dækker over ”Forest Stewardship Counsil” og har sat internationale standarder for, hvordan man producerer varer, som indeholder træ. Det kan være alt fra byggematerialer og møbler til papir. Mærkningsordningen er anerkendt af diverse internationale organisationer som WWF og Greenpeace. FSC-mærket drejer sig ikke alene om, at træproduktionen sker under miljømæssigt forsvarlige forhold. Ordningen sikrer også, at produktionen er socialt forsvarligt, hvilket betyder, at der skal betales en rimelig løn til skovarbejderne, at de arbejder under sikkerhedsmæssigt forsvarlige forhold, at deres børn kan komme i skole, samt at der sker en beskyttelse af dyrelivet og en genetablering af skove i forbindelse med, at træet fældes.

SVANEN ER ØKOBEVIDST
Svanen er det nordiske miljømærke, og det stiller blandt andet krav om, at naturprodukter som bomuld og hør er fremstillet økologisk. Blomsten er det europæiske miljømærke, og det stiller ingen krav om økologi i produktionen, men forholder sig udelukkende til hvilke kemikalier, der er brugt i produktionen.

Tvilum-Scanbirk er en af de møbelproducenter, som ikke bare sikrer, at træet til deres produktion kommer fra FSC-godkendte leverandører, men også sørger for, at den videre produktion sker på en ansvarlig måde. Blandt andet lægges der vægt på, at møblerne forarbejdes på en måde, som sikrer, at de ikke emmer giftgasser ud hjemme i din stue.

Trip Trap er en anden møbelproducent, som anvender FSC-mærket træ i deres produktion. Her er det ikke alene produktionen af træ, som anskues ud fra en miljømæssig vinkel, men også designet. Trip Trap lægger vægt på at tilbyde produkter, som ikke alene kvalitetsmæssigt kan holde i 20 år eller mere, men hvor designet også holder, for som de siger: ”Der er stor forskel på, om et møbelsæt holder i 20 år, eller om man skifter møbler 4-5 gange i løbet af 20 år – også rent miljømæssigt.” Inden du forelsker dig i et bestemt møbelsæt, er det dog en god ide at høre forhandleren, om træet er FSC-godkendt, da det endnu ikke er alle Trip Traps møbler, som er produceret af det certificerede træ.

Desuden har Coop med dagligvarebutikker som Kvickly og Superbrugsen i år kunnet bryste sig af udelukkende at have havemøbler, som er FSC-mærkede. Se mere på:

www.fsc.dk www.tvilum-scanbirk.dk www.triptrap.dk www.coop.dk

LÆG MÆRKE TIL …
Coop har lanceret et mærke for deres egne samvittighedsfulde produkter. Änglamark kalder de mærket, som gør det nemt at genkende de samvittighedsfulde valg. Det tildeles efter en lang række kriterier afhængigt af, hvilket produkt, der er tale om. Læs mere om mærket på Coops hjemmeside: www.coop.dk

Den sociale Fair Trade

Det lyder flot, når organisationen bag Fair Trade erklærer, at de ”arbejder for en bedre verden,” men det er ikke desto mindre ønsket. Kort fortalt går det ud på at sikre, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en retfærdig betaling for deres varer, så de har mulighed for at have en rimelig levestandard og tage sig af deres familier. Det skaber grobund for en social ansvarlig udvikling i nogle af de lande, som trænger mest til hjælp.

Fair Trade fremmer økologi og bæredygtige produktionsformer af hensyn til miljøet, producenternes sundhed og velfærd. Fair Trade sikrer dig varer af god kvalitet, som du kan købe med god samvittighed. Max Havelaar-godkendte produkter er nogle af de mest kendte Fair Trade-produkter, og du kender sikkert mange af deres produkter fra din helsekost, men de knytter sig mest til madvarer, mens det generelle Fair Trade-mærke anvendes mere bredt.

Fair Trade-produkterne importeres fra 3. verdenslande og sælges i butikker over hele landet. Du kan finde en butik i nærheden af dig på www.fairtrade.dk. En af importørerne er ”Huset ved havet,” som drives af Alice Juul, der selv har boet i Afrika, Zimbabwe. Hendes butik sælger brugskunst, kunsthåndværk, tasker og duge. En anden butik findes i hjertet af København i Badstuegade. Her sælger man masser af brugskunst og kunsthåndværk, men de forhandler også smykker og kurve. BAZAREN i Århus er også en mulighed. Her står en forening bag, som er åben for alle, der har lyst til at blive medlem og påvirke udviklingen af forretningen. De har ingen hjemmeside, men du kan læse mere om dem på:

www.fairtrade.dk www.husetvedhavet.dk www.fairtradekbh.dk

Økologisk tøj og fair trade

Du kender allerede det lille røde Ø fra dine madvarer, men det er også muligt at få økologisk tøj. Tøj og tekstiler kan være en kilde til problematiske kemikalier. Kemikalierne bruges til at gøre tøjet blødt, krølfrit, farverne flotte og til at kunne holde til en lang transport fra Fjernøsten i en container på et skib. Men de kan desværre også udløse allergi og optages i kroppen.

Du kan sikre dig mod rester af problematisk kemi ved at købe økologiske tekstiler eller tøj med et af miljømærkerne. Det hjælper også, hvis du vasker nyt tøj, før du bruger det første gang. Mange af de virksomheder, som producerer økologisk tøj, er opmærksomme på at begrænse brugen af kemikalier, men det er ingen garanti, så vask, inden du går med det første gang.

Webbutikken YogaYoga forhandler træningstøj, som ikke alene er økologisk, men også produceret efter Fair Trade-principperne. Butikken har også en mindre kollektion af træningstøj til mænd. Selv om navnet leder tankerne hen på afspænding og gymnastik, kan tøjet sagtens bruges til mange andre slags træning eller til afslapning og hygge. Sub-Stanz tilbyder også økologisk tøj, og de har både en fysisk butik i København samt en webbutik. De tilbyder et stort udvalg af økologisk modetøj. Palace ligger i Århus og tilbyder et bredt udvalg af eksklusivt modetøj. Palace både designer og forhandler andre mærker, som lever op til deres værdier.

Desuden tilbyder mange af de kendte kæder i dag økologiske kollektioner. Det gælder blandt andet H&M og Vero Moda, ligesom du kan få økologisk tøj i de store dagligvarebutikker som Bilka, Føtex, Kvickly eller Superbrugsen. En anden mulighed er at finde dit nye økologiske tøj på trendsales.dk, som formidler lækkert brugt modetøj – så skåner du samtidig miljøet. Se mere på:

www.yogayoga.dk www.sub-stanz.dk www.palace-design.dk www.h&m.dk www.veromoda.dk www.trendsales.dk

Kilder: FSC.dk, miljoeogsundhed.dk

Forrige artikelCoaching 1: Styr på retningen

Næste artikelKan motion gøre dit barn klogere?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.