Mad

Falafler med blomkålstabouleh og tahindressing

Hvis du vil spare på madbudgettet, og samtidig gøre noget godt for dit helbred, er løsningen simpel: Spis flest grøntsager. Bogen Veganske Kålhydrater forklarer, hvordan du gør – og inspirerer med gode opskrifter

Foto: Line Falck
19. juni 2023

Garam masala er en lækker aromatisk krydderiblanding, hvor du får mange krydderier samtidig – en krydderiblanding, som du kan anvende bredt. Det er sundt at få disse krydderier ofte, og det er let med blandinger. Jo friskere, des bedre er falaflerne. Derfor har vi lavet en lille portion her – gang op, hvis I kan spise flere

4 personer

DET SKAL DU BRUGE: FALAFLER

  • 200 g tørrede kikærter
  • 1 dl hakkede løg
  • 1 dl hakket blomkål
  • 2-4 hvidløg
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1½ spsk. garam masala(alternativt karry eller cajunkrydderi)
  • 1-2 tsk. havsalt
  • 1 tsk. knuste hørfrø eller loppefrøskaller (hvis falaflerne ønskes mere faste)
  • 3-4 dl olie til stegning,
  • kokos-, vindruekerneeller sesamolie – de tåler varmen bedst

BLOMKÅLSTABOULEH

  • 1 lille rødløg
  • 250 g cherrytomater, gerne forskellige
  • 2 dl blomkålsris (fintrevet blomkål)
  • 3 spsk. mild olivenolie
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 spsk. limesaft
  • 1 tsk. flagesalt
  • frisk mynte
  • friskkværnet sort peber
  • evt. ½ fintsnittet spidskål (cirka 250 g)

TAHINDRESSING

  • 2 spsk. tahin (sesampasta)
  • salt, efter smag
  • friskkværnet peber
  • saften af ½ citron
  • 1 fed hvidløg
  • ½ dl vand

SÅDAN GØR DU: FALAFLER
Sæt kikærterne i blød dagen før i rigeligt vand. Næste dag: Hæld vandet fra og blend kikærterne med de øvrige ingredienser bortset fra hørfrø eller loppefrøskaller og olie (til stegning). Når massen er blendet, tilsættes hørfrø eller loppefrøskaller, hvis du gerne vil binde farsen bedre sammen. Lav gerne farsen på forhånd, den har godt af at hvile på køl. Form falafler af farsen og steg dem i olien, et par stykker ad gangen, til de er gyldenbrune på alle sider.

BLOMKÅLSTABOULEH
Hak løget fint og skær tomaterne over. Kom løg, tomater og blomkålsris i en skål. Bland en dressing af de øvrige ingredienser og hæld den over salaten. Supplér eventuelt med spidskål.

TAHINDRESSING
Kom tahin, salt og peber i en lille skål og tilsæt citron og vand lidt ad gangen, mens du rører med et piskeris. Det bliver først meget sejt og klumpet, men derefter cremet og lækkert. Bliv ved, tro på det og nyd resultatet! Smag evt. til med 1 fed hvidløg.

Prøv også opskriften: Hvid rodfrugtsuppe med blomkålsflager og estragonolie

Bogen: Veganske kålhydrater af Morten Fenger, Celine og Anette Sams: Veganske Kålhydrater 208 sider, 269,95 kroner Lindhardt & Ringhof 2023

Anette Sams er farmaceut, ph.d, forsker og forfatter til flere bøger om kroppen og madens biologi, bl.a. Sandheden om sukker (2017), Ud af Diabetes 2 (2018) og Kålhydrater (2022)

Celine Sams har været vegetar i en årrække. Hun droppede også æg, mælk og andet animalsk i 2019 med det mål at leve et liv, som ikke er på klodens, dyrenes og klimaets bekostning.

Morten Fenger er en kok med en mission: At se verdens fødevareforbrug blive mere bæredygtigt. Morten har en ph.d i økonomi og har tidligere stået bag anti-inflammatoriske opskrifter i bogen Glød (2022)

Forrige artikel6 opskrifter mod nyresten

Næste artikelSundere og billigere mad