Nyheder

Familiemåltidet har overlevet – vi spiser hjemme

27. juli 2009

Det er ikke gået som i USA og England. De fleste danskere foretrækker hjemmelavet mad i familien.

Færdigretter. Dovne unge. Stresset hverdag.

Dommedagsbasuner om måltidet i familiens skød har der været nok af. Men der er de sidste 13 år ikke sket store ændringer i danskernes måltidstraditioner. Vil vil hellere end gerne spise hjemmelavet mad derhjemme.

Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet om danskernes måltidsvaner fra 1995-2008. (Tryk på linket og læse hele rapporten om danskernes måltidsvaner).

Intet har ændret sig

Til food.dtu.dk siger seniorforsker Margit Velsing Groth fra DTU Fødevareinstituttet:

“Intet tyder på, at de danske måltidstraditioner har ændret sig synderligt i løbet af de sidste 10 år. I modsætning til måltidsvanerne i USA og England er danskernes måltidsvaner meget stabile, og den traditionelle danske måltidskultur med hjemmelavede familiemåltider lever fortsat i bedste velgående”.

Mere hjemlig spisning

Af undersøgelsen, der er baseret på 8.385 interviews, fremgår det, at i årene 2005-2008 spiste hele 85 procent af de spurgte aftensmad sammen med familien mindst fem dage om ugen. Det er oven i købet er lidt flere end i 1995 (81 procent).

Når danskerne skal vælge middagsretter, lægger de desuden mest vægt på, at maden skal smage godt, at familien kan lide maden og dernæst, at maden er tilberedt af friske råvarer og er hjemmelavet.

Få går ud og spiser

Otte ud af ti danske husstande har spist deres seneste aftensmåltid hjemme. Kun mellem mellem 2,5 og5 procent siger, de gå på grillbar, pizzeria eller restaurant mindst fem gange om måneden, og antallet er kun steget lidt over tid, viser undersøsgelsen.

Danskerne er heller ikke flittige gæster i ders arbejdspladsers kantiner. Blandt dem, der har adgang til en kantine på arbejdet, er det kun omkring, en femtedel, der bruger den dagligt.

Få færdigretter

Danskernes spiser heller ikke så mange færdigretter at det gør noget. Lidt flere benytter de færdiglavede retter “en gang imellem”, men vi er ikke blevet flere storforbrugere, som spiser færdigretter mindst en gang om ugen. Andelen udgør gennem årene kun 17 procent.

Halvfærdige er populære

Delvist tilberedte retter er derimod rigtigt populære og bliver brugt af mere end halvdelen af husstandene mindst en gang om ugen i 2005-08.

Danskerne bruger også lige så lang tid foran komfuret på at lave mad som for 10 år siden. I gennemsnit bruger danske husstande cirka 50 og 60 minutter til madlavning på henholdsvis hverdage og i weekenden.

Kvinderne styrer stadig maden

I to tredjedele af familierne er det fortsat mest kvinderne, der har hovedansvaret for at lave mad. Men lidt flere mænd er kommet på banen. I 16 procent af husstandene mellem 2005 og 2008 havde mændene ansvaret mod 11 procent i 1995.

Færre familier spiser morgenmad sammen

På et område er der dog ændringer at spore ved danske spiseborde. Kun 36 procent spiser nemlig morgenmad sammen mindst fem dage om ugen, og antallet er faldet fra 40 procent i 1995.

“Da DTU Fødevareinstituttets analyser af kostvaner samtidig har vist, at hver fjerde 11-14 årige ikke spiser morgenmad hver dag, kan der være god grund til at sætte mere fokus på morgenmåltidets betydning”, tilføjer Margit Velsing Groth.

Kilde: Fri.dk

(oprettet 28. juli 2009)

Forrige artikelHedeture, overgangsalder og kosttilskud

Næste artikelBørn er federe end forventet