Nyheder

Får morgenmad dig til at spise mindre?

18. januar 2011

Nej, det er en myte, at en stor morgenmad, får dig til at spise mindre resten af dagen. Men morgenmaden er alligevel sund og slankende.

Jo mere – jo bedre. Sådan har mantraet nærmest lydt omkring morgenmad, men nu punkterer tyske forskere myten om, at store portioner morgenmad får os til at spise mindre i løbet af dagen. Nutrion Journal har publiceret undersøgelsen, hvor forskerne har set på kalorieindtag og morgenmad, i forbindelse med at både myndigheder og foreninger anbefaler sund og gerne stor morgenmad som led i en afbalanceret diæt.

Morgenmad giver ekstra kalorier

I det tyske forsøg blev 400 personer bedt om at skrive dagbog over deres indtagelse af mad. Nogle af forsøgspersoner fik meget til morgenmad – andre fik mindre, mens nogle helt sprang morgenmaden over.

Forskerne fra Universitetet i München kunne konstatere, at de personer, der spiste ca. 400 kalorier ekstra om morgenen, i snit spiste 400 kalorier mere om dagen i forhold til dem, der spiste mindre til morgenmad.

– Resultatet af undersøgelsen viser, at folk spiser det samme til frokost og aftensmad, uanset hvad de får til morgenmad, siger lederen af undersøgelsen Volker Schusdziarra.

Hvorfor mere slank af morgenmad?

Morgenmad forhindrer os altså ikke i at spise mange kalorier resten af dagen. Alligevel er morgenmad en vigtig ingrediens, når vi taler om at leve sundt og afbalanceret.

– Det er bevist, at mennesker, som spiser morgenmad, har mere afbalancerede diæter end dem, som springer måltidet over. Og de er mindre tilbøjelige til at blive overvægtige. De taber sig mere succesfuldt og reducerer risikoen for diverse sygdomme, siger talsmand for Storbritanniens største diabetikerorganisation Sian Porter til BBC News.

Morgenmad vigtig for sundhed

Det er altså ikke bare mængden, der har betydning for, at morgenmad gør os mere sunde. Et stabilt blodsukkerniveau fra morgenstunden kan holde os på dydens smalle sti.

– Manglende morgenmad kan føre til indtagelse af usunde snacks i løbet af dagen, og det får man ikke nødvendigvis rettet op på, som dagen skrider frem, hvis man dropper morgenmaden, siger Sian Porter.

Så selvom en stor morgenmad betyder ekstra kalorier, tyder meget på, at vi forbrænder dem bedre, i og med at vi indtager dem tidligere på dagen. En sund morgenmad forbedrer også koncentrationsevnen og præstationsevnen i løbet af formiddagen.

Kilde: Fpn.dk, bbc.co.uk (Oprettet den 18. januar 2011)

Forrige artikelStop madspild – få 7 gode råd

Næste artikelBekymringer for andre rammer hjertet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.