Nyheder

Farligt at gå til julefrokost

16. december 2008

Mændene slår hovedet og kvinderne vrikker om, viser statistik fra skadestuerne.

En mand, der får smadret skulderen ved sumobrydning. En kvinde, der oplever at blive godt og grundigt brændt af, da en kollega tænder ild til de englevinger, hun har på ryggen. Og en mand, der bliver narret til at drikke koncentreret Ajax af snapseglas og efterfølgende må til behandling.

Det er nogle konkrete eksempler på, hvordan det er gået og kan gå under nogle af de julefrokoster, der lige nu hærger landet. Ifølge nyhedsbrevet ’Ulykkesforskning og forebyggelse’, som udgives af Center for Ulykkesforskning ved Syddansk Universitet, er der i Ulykkesregistret godt 300 tilfælde, hvor tilskadekomne har søgt skadestue pga. en ulykke i forbindelse med julefrokost.
Og der tegner sig et billede af, at mænd og kvinder opfører sig dumt på meget forskellige måder, når snapsen og julebryggen er drukket.
Ikke overraskende er der en overvægt af mænd, der kommer på skadestuen – 65 pct. De fleste skader opstår i forbindelse med et fald, f.eks. snublen over egne ben, fald ned af stole eller trapper, fald ind i genstande eller ned over en anden person.
I 25 pct. af tilfældene slog mændene hovedet i forbindelse med faldet, hvilket sandsynligvis skyldes, at mændene var så fulde, at de ikke nåede at tage fra med armene, da de faldt. Blandt kvinderne sås der kun hovedskader i 9 pct. af tilfældene, til gengæld var hver tredje skade hos kvinderne en håndskade – måske netop fordi, at de nåede at tage fra med armene, skriver nyhedsbrevet.
Kvinderne er måske hurtige med armene, men benene kan godt drille, når de placeres på nogle stiletter og skal svinge sig i dans. Kvinderne er således topscorere, når det handler om ankler og fodled, som vrikker om. Ikke færre end 8 pct. af alle skader ved julefrokoster opstår under dans.
Når festen er slut, og turen går hjemover, så fortsætter det med at gå galt. Hver 10. skade foregår på hjemturen. Ofte fordi mændene vælter på cykel.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelUndersøgelse: Hormoner fordobler brystkræft-risiko

Næste artikelFlæskesteg eller and juleaften?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.