Nyheder

Farligt sukker i europæiske fødevarer

28. oktober 2014

“High fructose corn syrup” er mistænkt for at være en væsentlig årsag til den amerikanske fedmeepidemi. Nu er sødemidlet for alvor på vej til Europa med EU’s velsignelse.

Ganske mange amerikanske fedmeforskere har udpeget “high fructose corn syrup” som hovedårsagen til fedmeproblemerne i USA. Sødemidlet er populært i den amerikanske fødevareindustri, fordi det er billigt, sødere end sukker og mere funktionelt, da det ikke krystalliserer. Men problemet er, at det majsbaserede sødemiddel indeholder den særligt farlige fruktose, monosakkarider, som er nedbrudt og derfor går direkte i blodet.

High fructose corn syrup og fedme

Sødemidlet er allerede en realitet i europæiske fødevarer, men da det har været kvotebelagt har vi endnu ikke set det i læskedrikke. Du finder det typisk i kager, desserter og brød, hvor det blandt andet kan maskeres på ingredienslisten som “majsstivelse”, “glukosesirup” eller blot “sirup”. Faktisk bruger producenterne op mod tyve forskellige navne for at maskere majssukkeret. Men i disse produkter er det i så relativt små mængder, at det næppe indebærer nogen sundhedsrisiko. Det ser værre ud, når det engang erstatter sukkeret i eksempelvis sodavand, fordi vi dermed kan få det i langt større mængder.

– Det er rigtig skidt. Det er velkendt, at det har medført en regulær fedmeepidemi i USA, siden det blev indført. Vi har afprøvet det på rotter, og det viser meget stor risiko for fedtlever og diabetes, siger Per Bendix Jeppesen, der forsker i fedme og diabetes på Aarhus Universitet, til dr.dk.

Coca-Cola-konspirationen

Robert H. Lustig, der er professor i pædiatrisk endokrinologi (børn og hormoner) ved University of California har vedholdende advaret mod high fructose corn syrup. Han holdt tilbage i 2009 en opsigtsvækkende forelæsning på universitetet om det, han kaldte Coca-Cola-konspirationen. Forelæsningen er meget tankevækkende, humoristisk og ganske chokerende, når Lustig afdækker de økonomiske årsager til brugen af sødemidlet. Forelæsningen kan ses på YouTube, hvis du trykker på følgende link. (Forelæsningen er på engelsk)

Kvoter forsvinder i 2017

Hidtil har mængderne af sødemidlet i fødevarer på det danske marked været begrænset på grund af EU-kvoter. Disse kvoter skal udfases i 2017, og der er en temmelig høj sandsynlighed for, at majs-siruppen vil afløse sukker i flere fødevarer, herunder læskedrikke. Det er billigere, og det er nemmere at arbejde med.

Kilde: dr.dk

Forrige artikelKirstin’s Lyserøde Drøm

Næste artikelMotion og kolde gys mod vinterdepression

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.