De kolde måneder øger risikoen for at fange en forkølelse eller influenza. Men faktisk kan man sikkert og nemt mindske risikoen for at blive lagt ned af sæsonsygdommene. Det kræver bare en lille hjælpende hånd fra naturen.
Der er meget, man kan gøre, for at mindske risikoen for løbende næser og sygedage i sengen hen over efteråret og vinteren. Hvis der er noget, som det sidste halvandet år har vist os, så er det, hvor vigtig en god håndhygiejne er, og hvor stor en forskel, det kan gøre for sygdomsrisikoen. Sidste år blev meget få ramt af influenza. Men netop af den grund er der også god til at være ekstra opmærksom på kroppens naturlige forsvar i år. Sundhedsmyndighederne forventer nemlig, at flere kan blive lagt ned med influenza, og de har købt ekstra mange doser influenzavaccine hjem, for at være på forkant med problemet.
Men er man en af dem, der ikke bliver tilbudt en influenzavaccine, eller som egentlig helst vil være fri for vaccinen, så frygt ej. Der er nemlig meget – også ud over håndvask – man selv kan gøre for at styrke kroppen mod sæsonsygdommene.
Her handler det især om at booste sit immunforsvar, der jo som bekendt er kroppens eget værn mod sygdomme. Det kan man gøre med forskellige former for tilskud. Et godt bud på et sådant er Ginsana G115, som er blevet brugt i et hav af studier, hvor man blandt andet har undersøgt tilskuddets evne til at styrke kroppens immunrespons.
Ginsana G115 indeholder den asiatiske rod ginseng. Roden er i mange år blevet brugt i traditionel medicin, fordi roden menes at kunne styrke immunforsvaret. Og i de senere år har moderne forskning altså kunnet bekræfte, hvad nogen har vidst i årtusinder.
Forskere har nemlig kastet sig over tilskud, som indeholder ginseng, og en af de ting, som de er kommet frem til, og som er værd at bemærke, hvis man vil mindske risikoen for at blive ramt af snue og influenza – eller fremskynde helingsprocessen – er, at der er forskel på tilskud.
Derfor stikker det generelle forskningsbillede, når man kigger på eksempelvis immunforsvar og ginseng i mange retninger. Anderledes ser det dog ud, når man ser på de resultater, der er lavet på baggrund af gode kvalitetstilskud. Det er netop en af pointerne i en italiensk analyse. Her har man alene fokuseret på studier, der har brugt Ginsana G115, fordi tilskuddet indeholder den yderst veldokumenterede koreanske art af ginseng, kaldet Panax, som er blevet naturligt soltørret for at beholde rodens gavnlige indholdsstoffer og sikre kvaliteten. Og når forskerne har lavet denne opdeling, så er konklusionen altså rimelig klar: Ginseng styrker immunforsvaret.
Den italienske analyse fremhæver en lang liste af studier, hvor man har kunnet dokumentere en effekt på immunforsvaret. Flere studier er dobbeltblindede placebostudier, som altså betyder at hverken deltagere eller forskere ved, hvilke forsøgspersoner der har modtaget placebo, og hvem der har fået tilskuddet.
Flere undersøgelser har også lavet analyser løbende efter forsøgsperioden, hvor de har analyseret på immunforsvaret hos deltagerne. Og her finder forskerne altså, at immunforsvaret er mere aktivt og styrket til at slå sygdom ned, når det er blevet fodret med ginseng. De finder også, at forekomsten af influenza og snue er mindre hos mennesker, som i en periode har taget et godt ginseng-tilskud.
[relateredehistorier]
Det er blandt andet værd at bemærke, at et studie i ginseng med fokus på forkølelser fandt, at den behandlede gruppe oplevede markant færre forkølelsesdage sammenlignet med placebogruppen. Faktisk oplevede kun 10 procent af ginsenggruppen forkølelse over forsøgets fire måneder. Tallet var mere end dobbelt så højt for den ubehandlede gruppe.
Et andet studie, som er interessant, undersøgte ginsengs beskyttende virkning mod influenza. Her fik nogle deltagere tilskud, mens andre fik placebo, og alle modtog en influenzavaccine. Og selv i lyset af det fandt forskerne, at ginsenggruppen var bedre beskyttet mod sygdom. Så selv hvis man er vaccineret, kan der altså være en god grund til at tage tilskud for at øge sin beskyttelse.
Der findes ingen magisk kur mod sæsonsyge. Desværre. Men med lidt omtanke og hjælp til immunsystemet er man altså markant bedre stillet. Man skal bare huske at vælge sine tilskud med omhu.
Kilder:
https://www.cmaj.ca/content/173/9/1043#sec-4