Mad

Farverig mad er mad for kroppen

16. november 2010

Fordøjelsen starter allerede ved synet af mad – og det er ikke helt tilfældigt, at vi synes, at mad med mange farver ser godt ud. Det kan kroppen nemlig også lide.

Mad i forskellige farver er både med til at tilfredsstille øjet, og jo flere farver des sundere for dig. Frugter og grøntsager i stærke farver signalerer nemlig, at de er gavnlige for helbredet pga. deres indhold af naturlige farvestoffer samt vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Farvestoffet ”lycopen”, der er med til at give tomaten dens røde farve, er f.eks. virksomt mod brystkræft og prostatakræft. Ved at spise en kost i mange forskellige farver hver dag, kan du bremse, hæmme eller hindre sygdom. Dette pga. alle de antioxidanter, du får ind i kroppen.

Aflæs farverig mad

Indholdet af pigment og vitaminer intensiveres jo tættere frugten eller grøntsagen er på at være moden. Jo dybere farven er på f.eks. kirsebærret, jordbærret eller hindbærrets, des flere antioxidanter og pigmenter indeholder frugten. Så lav gerne madplanen multifarvet. Jo flere røde, grønne, gule, orange og blålilla ingredienser, du kommer på din tallerken – desto flere vitaminer og naturlige pigmenter får du.

Når vi handler ind, vil vi naturligt vælge forskelligt, idet alle de forskellige farver springer os i øjnene og frister os.

Derudover er det vigtigt at spise grøntsager, der er tilberedt på forskellig vis. Lycopenet i tomaten optages bedst i kroppen, når tomaten har været opvarmet, hvorimod C-vitaminet i selv samme tomat primært er til stede i rå tilstand.

Farverige pigmenter

I grøn finder du pigmentet Porphyriner og det organiske stof klorofyl.

I gul, orange, rød finder du Carotenoider og de organiske stoffer caroten og lycopen, og i gul xanthofyl.

I gul, rød, blå, lilla, magenta finder du Flavonoider – i gul: flavon og flavonol – i de andre anthocyanin.

Gør maden rigtig farverig

Frugt og grønts fytokemiske farvestoffer beskytter kroppens eget forsvar og styrker dit helbred i samspil med vitaminer og mineraler. Blåbærrets dybblå pigment gør det f.eks. til en kraftfuld antioxidant, det samme er bl.a. blommer, jordbær, solbær, kirsebær og majs. Farvepigment beskytter vores celler mod de frie radikaler. Det naturlige farvestof neutraliserer dem simpelthen.

Sørg derfor gerne for at alle farver er repræsenteret i ét måltid, så får du alle de vigtige fytokemiske stoffer eller antioxidanter, som f.eks. lycopen, lutein og cartoenoider. Lad hele regnbuen være repræsenteret ved måltidet. Øjnene vil klart synes om dette, samtidig med at det er super sundt!

TIP – til farverige og andre kombinationer
Eksperimenter med både søde, sure, salte, stærke og bitre elementer i din mad. Prøv også at mikse forskellige former og konsistens i din mad – spis både rå og kogte grønsager, bløde og sprøde osv. Tænk i farver! Mad skal både tale til smags- og lugtesansen, men også til synssansen. Leg med måltidets farver og sæt farver på smagen. Det stimulerer både øjet og appetitten.

Klorofyl – en vigtig farve

Klorofyl er plantens grønne farve. Hos os mennesker hjælper det til at afgifte og udrense kroppen, bekæmpe cellenedbrydende frie radikaler og betændelse og øge dannelsen af iltbærende røde blodceller. Kemisk set har klorofyl en struktur, der ligner hæmgruppen i hæmoglobin, men klorofyl indeholder magnesium og ikke jern som hæmoglobin.

Byggræs er blandt de mest næringsrige fødekilder i verden, og et af naturens mest afbalancerede nærings-stoffer. Det indeholder store mængder af vitaminer, mineraler, som natrium, kalium, calcium, magnesium, mangan og zink, antioxidanter, aktive enzymer, aminosyrer, proteiner, klorofyl og andre fytonæringsstoffer.

Enzymerne, der er i byggræs bidrager med en fremmende virkning på fordøjelsen, og er især godt ved forstoppelse. Fordelen ved byggræs, som kosttilskud er, at det er 100 pct. naturligt, det er meget mere letoptageligt end kemisk fremstillede tilskud, og til forskel fra den daglige vitaminpille er det rigt på aminosyrer og proteiner, der skal være til stede i kroppen for at kunne danne celler.

Lene Hanssons “Greatest Hits” indeholder masser af farver – få et par smagsprøver her:

Fiskefrikadellesalat

Drue/avocadosalat

Gulerods- og ingefærsuppe med marineret kalkun

Bloody Mary-suppe med kalkun

Avocadodrøm

Ananaslækkeri med jordbær

Madens farver

Grøn
– for knogler, koncentration og celleregulering

Broccoli
Grønkål
Squash
Grøn te
Rosenkål
Spinat
Grønne bønner
Grøn peber
Salat
Havebrøndkarse

Rød
– For et stabilt energiniveau og styrke til cellefunktioner

Tomat
Radiser
Jordbær
Hindbær
Granatæble
Kirsebær
Tranebær
Røde æbler
Vandmelon
Guava
Rød grapefrugt

Gul/Orange
– for energi og beskyttelse af cellerne

Gulerod
Søde kartofler
Majs
Gul squash
Abrikos
Mandarin
Ananas
Citron
Appelsin
Passionsfrugt
Papaja
Cantaloupe

Hvid
– for knogler og de hvide blodlegemer

Løg
Champignon
Hvidløg
Pastinak
Blomkål
Sortøjede bønner
Majroer
Peberrod
Hvide kidneybønner
Banan
Pære

Blå/lilla
– for stabilt blodsukker og beskyttelse med antioxidanter

Rødkål
Aubergine
Blå kartofler
Sorte bønner
Rødbeder
Blåbær
Solbær
Blommer
Brombær
Druer
Figner
Boysenæbler

Forrige artikelBliver du snydt af din intuition?

Næste artikelMere bevægelse til børn og deres rygge