Nyheder

Fatale bivirkninger skjult i 14 år

29. september 2015

Britisk medicinalgigant vidste allerede i 2001, at deres antidepressiver medførte risiko for selvmordstanker hos børn og unge. Alligevel holdt de deres viden hemmelig i 14 år.

Antidepressiver – de såkaldte lykkepiller – skal bruges med stor omtanke. Især børn og unge er i risikogruppen, da pillerne af og til virker stik modsat hensigten og bidrager til kemiske processer i hjernen, der afstedkommer selvmordstanker.

11 udviklede selvmordstanker af Paroxetin

Den britiske medicinalgigant GlaxoSmithKline (GSK) fik i 2001 deres antidepressiv Paroxetin testet i et studie. 93 unge i alderen 12-18 fik pillerne, og ingen af deltagerne havde glæde af produktet. Faktisk udviklede 11 af de 93 selvmordstanker.

Alligevel konkluderede GSK, der dengang hed SmithKline Beecham, at ”denne undersøgelse understøtter, at Paroxetin er gavnligt i behandling af unge med større depression”.

– Firmaets svindel har kostet folks liv. Disse præparater kan drive helt almindelige mennesker til selvmord i hvilken som helst alder, siger Peter Gøtzsche, professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet til MetroXpress.

Ineffektiv og usikker antidepressiv

Det oprindelige studie blev publiceret i Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP) i 2001. Her blev Paroxetin beskrevet som “sikker og effektiv for teenagere”.

For nylig valgte forskere fra British Medical Journal at kigge nærmere på det 14 år gamle studie. Forskerne fik adgang til data fra det oprindelige studie, som ikke før havde været offentliggjort.

Konklusionen blev noget anderledes end den oprindelige: ”Reanalyse af det antidepressive middel Paroxetin viser, at det populære stof er ineffektivt og usikkert for unge”, skrev British Medical Journal i en pressemeddelelse fra september i år.

Praktiserende læger bør ikke udskrive antidepressiver til unge

I Danmark får omkring 12.000 børn og unge under 19 år antidepressiver af den ene eller anden art. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Der har været ulykkelige hændelser, hvor unge har begået selvmord kort tid efter, de er begyndt på en behandling med antidepressiver. Det har fået Sundhedsstyrelsen til at indskærpe, at privatpraktiserende læger kun i akutte situationer bør udskrive den type medicin til børn og unge under 18. I stedet bør speciallæger i børne- og ungepsykiatri stå for en eventuel behandling med antidepressiv medicin.

Og når en praktiserende læge alligevel udskriver antidepressiver til unge under 25, bør det først ske efter mindst to samtaler – det står i anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

De nye konklusioner vedrørende Paroxetin bør dog ikke få patienter til at stoppe behandling med præparatet. Det er meget individuelt, hvordan bivirkningerne optræder – og et stop for behandlingen bør altid ske i samråd med den læge, der har ordineret præparatet.

Kilde: JP.dk

 

Forrige artikelUro: Et problem skabt af børn eller omgivelser?

Næste artikelD-vitaminmangel påvirker blodtryk hos børn