Nyheder

Fedme-gen forhindrer mæthed

30. juli 2008

Forskere har fundet sammenhængen mellem et gen, der hyppigt optræder hos overvægtige, og hvor de bliver overvægtige.

Kroppen forstår simpelthen ikke, hvornår den egentlig burde være mæt. Og så spiser man mere end kroppen kan forbrænde. Det er forklaringen på, hvorfor FTO-genet skaber overvægt, skriver BBC.
Allerede sidste år sporede engelske forskere det såkaldte »overvægtsgen« i en undersøgelse med 40.000 deltagere. Mennesker med to kopier af FTO vejede i gennemsnit 3 kilo mere end folk uden genet og havde 70 procents større odds for at blive overvægtige.
Folk med en kopi af genet har 30 procents større odds for at blive overvægtige.En ud af seks europæere har to kopier af FTO-genet, mens halvdelen af alle europæere har en kopi af overvægtsgenet.
Nu har forskere fra universiteter i London så fundet ud af, hvordan genet rent faktisk skaber større overvægt hos bærerne.
Kroppen kan ikke føle mæthed
I en undersøgelse med 3.000 børn i alderen 8 til 11 år undersøgte forskerne variationerne i appetitten hos de børn med to kopier af FTO-genet i forhold til andre.
De fandt ganske enkelt ud af, at hos børn med fedmegenet kan kroppen ikke finde ud af, hvornår den faktisk er mæt.
Det svarer lidt til en labrador-hund, som også bliver ved med at spise lang tid efter den egentlig er mæt.
Resultatet var uanset undersøgelsespersonens alder, køn, bodymass-index og sociale baggrund.
»Det betyder ikke definitivt, at mennesker med dette gen bliver overvægtige, men de er mere sårbare,« siger chefforsker Jane Wardle til BBC.
»Det gør disse personer betydeligt mere sårbare overfor moderne omgivelser, som serverer store portioner for os, og uendelige muligheder for at spise.«
Jane Wardle siger dog samtidig at genet alene næppe skaber overvægt. Men sammen med andre gener er der måske svaret på, hvorfor nogen bliver overvægtige.
Før disse er fundet kan forskerne heller ikke begynde på en mulig kur.
Kilde: Berlingske

Forrige artikelFiskeolie kan måske forebygge astma

Næste artikelVi er OECD's næststørste sukkergrise

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.