Nyheder

Fedme i ungdommen medfører enorm risiko

8. september 2015

Unge, svært overvægtige mænd løber en enorm risiko. Halvdelen vil have fået alvorlige livsstilssygdomme eller mistet livet, inden de fylder 55 år.

Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Unge mænd, der er svært overvægtige i starten af tyverne, har tre gange så stor risiko for at blive ramt af alvorlige sygdomme eller ligefrem at dø sammenlignet med normalvægtige. Ny forskning viser overraskende, at næsten halvdelen vil have fået hjerteanfald, blodpropper, diabetes eller have mistet livet, inden de fylder 55 år.

Tre gange så stor risiko

Det er velkendt, at fedme i voksenalderen øger risikoen for blandt andet diabetes og hjertekarsygdomme. Det nye studie slår nu fast, at også fedme i den tidlige voksenalder har markant indflydelse på, hvor stor risiko man har for at udvikle livsstilssygdomme senere i livet.

Knap halvdelen af de unge, som er svært overvægtige i starten af 20’erne, vil få alvorlige sygdomme, som i værste fald kan koste dem livet, inden de er blevet 55 år. Dermed har de tre gange så stor risiko sammenlignet med normalvægtige mænd. Betegnelsen ”svært overvægtig” dækker over et BMI over 30.

Risikabelt BMI

Det viser en dansk undersøgelse af 6.500 danske mænd født i 1955, som er blevet fulgt i over 30 år, fra de var 22 til 55 år. Undersøgelsen er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal, og forskerne bag er overraskede over, at risikoen er så meget større for de svært overvægtige.

– Halvdelen af dem, som havde et BMI på 30 eller derover, da de var i starten af tyverne, havde fået diabetes, hjerteanfald, forhøjet blodtryk, slagtilfælde, blodpropper eller var døde, før de fyldte 55 år. I forhold til normalvægtige er det en markant forøgelse af risikoen, fortæller en af forskerne bag undersøgelsen, professor Henrik Toft Sørensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Risikoen for diabetes er otte gange større for de svært overvægtige, mens der er fire gange større risiko for at få blodpropper i lunger eller ben og dobbelt så stor risiko for at få hjerteanfald.

Fedme vil presse sundhedsvæsenet

Resultaterne får forskerne til at advare om, at den fortsatte stigning i fedme kan få store konsekvenser for sundhedsvæsenet.

– Vi har i løbet af de sidste årtier set en halvering i antallet af dødsfald som følge af hjertesygdomme. Men ud fra de nye resultater og i takt med, at fedme er et stigende problem, forventer vi, at det fald vil stagnere. Fedmerelaterede sygdomme og dødsfald vil lægge et hidtil uset pres på sundhedsvæsenet de kommende årtier – ikke bare i Danmark, men på verdensplan, siger Henrik Toft Sørensen.

Undersøgelsen er unik i internationale sammenhænge, da man ved hjælp af cpr-registeret har kunnet følge en stor gruppe mennesker over lang tid.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i British Medical Journal.

Kilde: au.dk

Forrige artikelMotivation på Sund Livsstil

Næste artikelRistede sojaflager med kokos, lakrids og hindbær