Ny forskning viser, at fedme er forbundet med en bestemt bakterieflora i vores tarm. Der er fedende og slankende bakterier.
Forestil dig, at din yoghurt kan hjælpe dig med at tabe dig. Det lyder utopisk, men i fremtiden vil vi måske kunne regulere fedme ved at styre bakteriesammensætningen i tarmen. Det kan ske gennem kosten eller gennem en slags antibiotikabehandling. Foreløbig skal vi dog blive bedre til at forstå tarmbakteriernes effekt på stofskiftet, og det er netop det, som forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet er i gang med at undersøge.
Forskerne sætter en lang række forskellige tarmbakterier under lup for at undersøge, om der er bestemte bakterier, der i særlig grad påvirker stofskiftet, og identificere specifikke bakteriearter med fedende eller slankende effekt. Desuden skal forskerne undersøge, hvordan bakterierne egentlig påvirker fordøjelsessystemet. Den nye viden kan forhåbentlig hjælpe til udviklingen af ny medicinsk behandling af fedme via probiotiske bakterier og antibiotisk behandling.
Probiotiske bakterier kender vi allerede fra bl.a. diverse yoghurtprodukter, mælkesyregærede urtedrikke og kapsler med gavnlige bakteriestammer, men endnu har forskerne ikke tilstrækkelig viden om, hvilke bakterier der muligvis kan bruges til behandling af fedme.
– Vi ved jo, at fedme skyldes et samspil af genetik og livsstil. Det nye og opsigtsvækkende er, at forskningen viser, at tarmenes bakterier også spiller en mulig rolle for, om man bliver overvægtig, siger seniorforsker Emøke Bendixen fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.
Bakteriesammensætningen i tarmen er kompleks og rummer mange forskellige typer. Både dyr og mennesker har deres egen personlige tarmflora, som etableres allerede ved fødslen. I løbet af de første leveår udvikles sammensætningen yderligere.
Forsøg med mus viser, at sammensætningen af bakterier i tarmen og tilbøjeligheden til overvægt hænger sammen. I forsøget blev bakterier fra mus med tilbøjelighed til fedme overført til sterilt fødte mus med tendens til at holde en mere slank figur. Resultatet blev, at de ellers slanke mus voksede hurtigere, fordi de havde fået bakteriesammensætningen fra de fede mus.
Et lignende forhold ser forskerne hos mennesker. Overvægtige har ikke blot for mange kilo, men også en ”overvægt” af bakterier fra gruppen firmicutae. Der er altså en ret klar sammenhæng mellem tarmflora og fedme, men hvordan tingene egentlig hænger sammen på molekylært niveau, ved man endnu ganske lidt om.
– Man kender ikke de molekylære mekanismer, eller om bestemte genetiske sammensætninger tiltrækker bestemte bakterier, forklarer Emøke Bendixen.
Endnu er forskningen på grundstadiet, men formålet er, at den opnåede viden senere hen kan bruges i praksis.
– Den viden, vi nu forhåbentlig opnår om tarmbakteriers rolle i udvikling af fedme hos mennesker kan have stor værdi for fedmeforskningen. Den kan skabe helt nye muligheder for medicinsk behandling af den gruppe mennesker, der udvikler svær overvægt, selvom de spiser moderat, siger Emøke Bendixen.
Projektet er støttet af Det Strategiske Forskningsråd.