Nyheder

Fedme mindsker risiko for demens

14. april 2015

Lidt for mange kilo på sidebenene er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget: De ekstra kilo mindsker risikoen for demens.

De senere år har der været en del forskningsresultater, der har sat spørgsmålstegn ved det sunde i at jagte en slank krop og et naturligt BMI. Det har længe været kendt, at slankekure ikke er sunde; hvis du har nogle ekstra kilo, du ikke kan slippe af med ved almindelig kost og motion, er det sundest at lade dem bliver der. Gentagne slankekure og yoyo-vægt er forbundet med øget dødelighed.

 To millioner briters BMI undersøgt

Men nu har et britisk studie, der netop er offentliggjort i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift The Lancet, vist, at ekstra kilo på sidebenene kan reducere risikoen for at udvikle demens.

Det er forskere fra ”Oxon Epidemiology” og ”The London School of Hygiene and Tropical Medicine”, der har undersøgt journaler fra næsten to millioner briter med en gennemsnitsalder på 55.

Det det enorme datagrundlag, der gør undersøgelsen interessant. For nok kan man finde andre studier, der ikke påviser nogen forbindelse mellem risikoen for demens og et naturligt BMI, men disse undersøgelser er ikke baseret på data, der kommer i nærheden af sundhedsoplysninger fra to millioner mennesker.

De tynde har 39 pct. forøget risiko for demens

Forskerne har kigget på data fra 1992 til 2007, og en efterfølgende analyse gav det overraskende resultat, at overvægt kan mindske risikoen for demens, mens personer, der vejer for lidt, har en forøget risiko for at udvikle den frygtede sygdom.

De undervægtige har faktisk 39 pct. større risiko for at få demens i forhold til normalvægtige.

Derimod har overvægtige ifølge undersøgelsen 18 pct. mindre risiko for demens, og risikoen mindskes højst overraskende for hvert ekstra kilo. En person med et BMI på over 40, der er at regne for svær fedme,  har ifølge de britiske forskere 29 pct. mindre risiko for at få demens – vedkommende kan så til gengæld risikere at dø tidligt af alle mulige andre årsager.

Årsagen er usikker

– Det kontroversielle i vores studie er, at overvægtige og fede mennesker har en lavere risiko for demens end folk med en normal og sund BMI. Det strider mod de fleste, hvis ikke alle undersøgelser, der er lavet, siger læge Nawab Qizilbash, der er leder af studiet.

Forskerne har ikke noget egentligt svar på årsagen til studiets konklusion. Der er nogle teorier om, at D- og E-vitaminmangel øger risikoen for demens, og at mennesker, der spiser mere end gennemsnittet også får flere af disse vitaminer – men det er en teori, der ikke er undersøgt endnu.

Forskerne understreger samtidig, at resultaterne ikke er en blåstempling af fedme. Fedme kan stadig give dig både diabetes og hjertekarsygdomme, ligesom for mange kilo kan forkorte dit liv. Men et par ”håndtag” i siden er ikke nødvendigvis dårligt for dit helbred.

Kilde: BBC.com

Forrige artikelHomøopati hjalp Sidsel mod HPV-bivirkninger

Næste artikelDanskernes kostvaner er sundere, men …