Fedme er muligvis programmeret fra fosterstadiet. Ny forskning sandsynliggør, at fedme kan smitte fra mor til barn.
Kan fedme smitte? Det kan den måske godt – i hvert fald fra mor til barn. Ny forskning arbejder ud fra tesen, at kvinder under graviditeten ”programmerer” fosteret. Hvis kvinden er overvægtig og lider af livsstilssygdomme, er der en overhængende risiko for, at barnet vil udvikle de samme skavanker senere i livet. Denne sammenhæng er set før – men forskerne arbejder denne gang ud fra teorien, at det ikke kun er et bestemt ”fedmegen” eller sociale sammenhænge, der kan forklare, at æblet som oftest falder tæt på stammen.
Det er forskere fra FoodDTU i Kongens Lyngby, der har rettet opmærksomheden mod den måde, moderens kost påvirker barnets stofskifte i fosterstadiet.
Overvægt er knyttet til det såkaldte ”metaboliske syndrom”. Det ”metaboliske syndrom” består af en kombination af symptomer: Højt BMI, højt blodtryk, et øget indhold af sukker og kolesterol – samt et forhøjet indhold af triglycerider (fedtstoffer) i blodet. Men der er også andre faktorer, der har indflydelse på udvikling af overvægt, fortæller Lars Hellgren fra DTU, vejleder på ph.d.-projektet.
– Ud over de rent ernæringsmæssige faktorer, som at man spiser mere, end man forbrænder, har også samspillet mellem fordøjelsessystem, mikroorganismerne i tarmen og immunforsvaret en rolle, fortæller Lars Hellgren.
Ifølge forskerne er det endotoxiner fra tarmbakterierne, der siver fra tarmen og over i blodbanen. Her fremkalder de en svag betændelsesreaktion, der påvirker hele kroppen og kan fremkalde fedme, diabetes og aflejring af fedt i leveren. Det er især ved indtagelsen af fed kost, at denne transport af endotoxiner intensiveres.
Betændelsen, som man kalder den ”systemiske inflammation”, er central for det ”metaboliske syndrom”, forklarer Lars Hellgren.
– Overvægt skyldes, at overskydende energi bliver oplagret i fedtcellerne. De udvider deres kapacitet og bliver større, hvilket betyder, at kroppen bliver belastet og kroppen svarer med en uhensigtsmæssig betændelsesreaktion. Men hvad der præcis forårsager denne reaktion, ved vi ikke i dag, siger Lars Hellgren.
Det er betændelsestilstanden, som forskerne mener, bærer skylden for nedarvingen af fedme til barnets stofskifte.
Det endelige mål med DTU-forskningsprojektet er at finde ud af, om man kan mindske risikoen for, at de voksne børn af overvægtige mødre selv bliver overvægtige ved at modvirke den systemiske inflammation hos mødrene.
Ph.d.-projektet gennemføres som et samarbejde mellem DTU, Novo Nordisk, KU-LIFE og University of Cambridge.
Kilde: www.dtu.dk