Nyheder

Fedme værre end rygning

31. maj 2007

Usunde kostvaner og mangel på motion belaster det danske sundhedsvæsen med årlige udgifter på 14 mia. kr. Vi er på vej mod amerikanske tilstande på fedmeområdet.

Fedme vil overhale rygning som sundhedsproblem. I 2012 vil 30 pct. af danskerne være svært overvægtige, og det vil koste samfundet 24 mio. kr. om året.

Det viser en rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der for første gang har gjort op, hvad fedmerelaterede udgifter som permanent arbejdsophør, diabetes og hjerte-kar-sygdomme koster det danske samfund.

Fortsætter den nuværende udvikling, vil der i 2012 være amerikanske tilstande i Danmark med 30 pct. svært overvægtige, som årligt vil koste det danske samfund 24 mia. kr. i fedme-relaterede sundhedsudgifter, konstaterer en af forskerne bag undersøgelsen, ph.d. Ann Louise Worre-Jensen fra Institut for Sygdomsforebyggelse.

»Hvis vi bare læner os tilbage og venter, vil fedmeproblemerne tage en himmelfart og vil udgøre et større sundhedsmæssigt og økonomisk problem end rygning inden 2012. Det vil være et stort sundhedsmæssigt og økonomisk problem, men også for den enkelte overvægtige vil det resultere i, at flere får problemer med at fungere socialt og arbejdsmæssigt,« siger Ann Louise Worre-Jensen.

Nye tanker om overvægt

Hun mener, at der er brug for en ny og radikal tilgang til at bekæmpe overvægt, f.eks. i form af, at der bliver sat tidligt ind over for gravide, som skal uddannes i sund ernæring, allerede mens barnet er foster. Og så skal der gøres noget ved familiernes spisevaner, så samfundet undgår den fedme, som opstår hos børn under syv, og som grundlægger usunde spisevaner, som de har svært ved at komme af med igen. Undersøgelsen konkluderer på baggrund af tal fra 2004, at 750.000 danskere er svært overvægtige. Tidligere undersøgelser af svær overvægt i Danmark, som er opgjort i 1994 og 2001, har vist, at fedmeproblemerne er steget med 50 pct. på seks år fra 12 til 18 pct. af befolkningen. Og fortsætter denne stigning, forudser forskerne, at der i 2012 vil være omkring 1,4 mio. overvægtige danskere, svarende til 30 pct. af befolkningen.

Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikel650.000 dør af røg i EU

Næste artikelUdsatte børn har brug for åndehuller

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.