Nyheder

Fedmeopererede lever fortsat usundt

5. februar 2013

En fedmeoperation er den hurtigste vej til at gå ned i vægt. Men de længerevarende sundhedseffekter er sværere at få øje på, viser ny undersøgelse.

Det er norske forskere, der har sammenlignet sundheden hos henholdsvis fedmeopererede og overvægtige, der har fået intensiv hjælp til at ændre livsstil. Studiet viser, at de fedmeopererede har en langt større tendens til at fastholde usunde madvaner end de, der har fået hjælp til at ændre kostvanerne.

Gastrisk bypass populær i Norge

Hvert år bliver omkring 2000 nordmænd fedmeopereret. Operationen, gastrisk bypass, går ud på at gøre mavesækken mindre og koble tarmen om, så mindre næring optages i fordøjelsessystemet. Operationen foretages også i Danmark, men kravene til at blive fedmeopereret på et offentligt sygehus blev skærpet pr. 1. januar 2011, da antallet af operationerne nærmest eksploderede året forinden.

Operationen er den mest effektive måde for stærkt overvægtige at miste overflødige kilo i en fart. Det kan være vigtigt med et hurtigt vægttab, fordi stærk overvægt bl.a. belaster hjertet og øger risikoen for tidlig død betragteligt. En fedmeopereret nordmand taber i snit 40 kilo i løbet af det første år, mens intensiv hjælp til livsstilsændringer kun resulterer i et gennemsnitligt vægttab på 10 kilo i samme periode. Så det er ikke mærkeligt, hvis en stærkt overvægtig, der har prøvet slankekur efter slankekur med ingen eller begrænset effekt vælger fedmeoperationen.

Fedmeopererede fortsætter usunde madvaner

Til gengæld viser studiet altså, at de fedmeopererede har en tendens til at fortsætte de usunde madvaner, hvilket betyder, at vægttabets indflydelse på risikoen for hjertekarsygdomme ikke bliver så tydelig som forventet.

Forskerne fulgte 124 stærkt overvægtige patienter, hvor de 72 fik en gastrisk bypass, mens de øvrige 54 gennemgik en et-årig intensiv vejledning i at ændre livsstil. Forskerne fulgte patienterne et år efter henholdsvis operation og vejledningsforløb.

Fedmeopererede spiser mindre grønt

Før deltagerne kom i berøring med sundhedssystemet spiste de nogenlunde det samme. De fik for meget fedt, særlig det usunde, mættede fedt. Men mens patienterne med livsstilsbehandling reducerede indtaget af mættet fedt med syv pct, var reduktionen hos de opererede på blot to pct. Mens de livsstilsbehandlede øgede indtaget af grøntsager med 25 pct, reducerede de fedmeopererede indtaget af grønt.

Ifølge forskerne kan forklaringen ligge i, at de fedmeopererede er mere optaget af mængden af kalorier end nøjagtig hvad de indtager.

Lysten til sødt og fedt vender tilbage

Tidligere undersøgelser har ellers peget på, at fedmeopererede har mindre lyst til sødt og fedt, fordi kvalmetærsklen kommer længere ned. Men disse undersøgelser har været foretaget tæt på operationen, og ifølge forskerne har kroppen en evne til at tilpasse sig.

De norske forskere konkluderer, at der er behov for at lægge langt mere vægt på sunde kostvaner efter operationen, hvis det risikable indgreb skal have den ønskede effekt på længere sigt.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelLav selv dit fitnesscenter

Næste artikelDe besværlige og sunde bønner