Uanset hvad – når kulde og vind sætter ind, er alle hudtyper udsatte og kan bruge ekstra beskyttelse for at undgå blodsprængninger, udtørring og irritation.
Først og fremmest er huden påvirket af kulde og vind, men man skal ikke underkende den udtørring, som radiatorvarme og tørt indeklima også kan skabe.
Først kan du gør dig selv den tjeneste at lære din hud at kende, så du ved, hvornår og hvilken slags fedt din hud har brug for. Derfra kan du så tune ind på særlige behov. For alt efter, hvor du bevæger dig, kan det gøre en forskel at tage ekstra overtøj eller undertøj på din hud – afhængigt af årstider, genetik, indendørs eller udendørsarbejde, sport, breddegrader og lufthøjde, til lands eller vands og på cykel. Naturligvis også med fokus på, hvad du fodrer din hud med indefra af det gode fedt som nødder, mandler, kerner, avocado osv. Og får du nu også drukket nok vand?
En velnæret hud indefra er det, der først og fremmest får huden til at stråle af sundhed.
Den sidste del er, hvad du nærer din hud med udefra, og som bidrager til en hudbarriere, der beskytter mod snavs, forurening, vind og vejr. Derfor er det slet ikke ligegyldigt.
Det kan ikke hjælpe noget kun at komme fedt på en helt tør overflade. Som flere beretter, der har brugt kokosolie på en helt tør hud, så trænger det ikke rigtigt ind. Kokosolie er mættet fedt og virkelig godt til rigtig mange ting. Meget populært hos mange DIY – gør-det-selv-folk – som laver alt fra deres tandpasta til deodoranter med kokosolien som bærende og præsterende ingrediens. Kokosolien er også populær til alt fra oilflushing af munden (til tand- og mundhygiejne) og hårmasker.
Til huden bør du dog tænke fugt først – og derefter på fedt og i kombinationer af fedt/olier.
Sebum producerer kroppen selv gennem vores talgkirtler. Den vil man gerne holde i balance. Sebum indeholder nemlig blandt meget andet lipider, og det er den, det rette fedt og olie kan være med til at balancere.
Når huden skal være fugtet, menes ikke, at huden tilføres fugt gennem cremer, men er fugtbevarende. Der kan mists og især serum være særligt gode, ikke mindst indeholdende hyaluronsyre. Det samme i cremer med hyaluron og glycerin (vegetabilsk). Ikke glycerin alene, for det udtørrer huden, men er glycerin en del af en serum eller creme, er den med til at bevare fugten i huden, samtidig med at den er i stand til at opsuge fugt fra omgivelserne. Det kan altså ses.
Når huden er velfugtet, er det tid til at tilføre fedt til den ekstra næring, forsegling og barriere. Det betyder ikke, at huden skal lukkes inde. Netop med de vegetabilske olier kan huden stadig ånde, mens fedtet beskytter mod udtørring og mod karsprængninger, holder bedre på fugten og beskytter udefra. Det værste – også følelsen af – er den hud, der er undernæret og strammer og klør, bare man smiler, og som skaller af tørhed.
Cremer, der har et højt olieindhold, men også fugt, er Jurliques Moisture Replenishing Day Cream, som er en klassiker i dag, og som mange ikke kan undvære i deres vinterpleje.
Det interessante spørgsmål, der ofte kommer, når folk læser ingredienslisten, er, at der står aqua først. Den opmærksomme ved, at ingredienser er nævnt i den rækkefølge, der er mest af i først. Og vand vil vi ikke have for meget af i vinterplejen. Årsagen er, at de næste mange ingredienser i Moisture Replenishing Day Cream er forskellige olier, for at blive så bred i fedtsyresammensætningen som muligt. Så lægger du olierne sammen, overstiger de langt så indholdet af vand (aqua) i den samlede mængde.
De forskellige olier betyder, at cremen både trænger ind, men samtidigt skaber barriere, der holder på fugten indefra og beskytter mod vind, vejr, kulde (eller radiatorvarme).
Et andet meget interessant bekendtskab, der har fået en total renæssance er Weleda Skinfood, der i øvrigt fejrer 90 års fødselsdag i år. Ikke uden grund mere populær end nogen sinde, da den netop er ”hudføde” og kan gøre alt det ovenstående for ansigtet, men også er nærende for albuer, hænder, ja alt, der trænger til ekstra blødhed.
Jamen, er der ikke også mange, der siger, man skal holde en fedtfri natpleje og give plads til hudens egne regenererende egenskaber og til den udrensning, der finder sted om natten?
Jo, det er der, og atter vil man kunne høre flere meninger om, hvad der er den bedste løsning. Anbefalingen herfra er at undersøge sin egen hudtype og tilstand og tilpasse det årstid og omgivelser. Et forslag er en gang ugentligt at bruge en rensende lermaske og derefter en fugtmist efterfulgt af en fed balm som et blødgørende boost til huden.
Hvorfor misten? I ”gamle dage” ville man klassisk bruge en alkoholbaseret skintonic, men det er en udtørrende fætter og det modsatte af, hvad vi ønsker. Når der er en mist tilstede, og huden stadig er fugtig, når du kommer serum, creme eller fedtbalm på, så optages de efterfølgende produkter bedre, og de holder også på fugten. Det er faktisk ret smart. Af mists er Pukkas Rosewater dejlig, det samme kan siges om mists fra Rudolph Care, Trilogy, The Organic Pharmacy, Jurlique – gå på opdagelse i det vidunderlige univers af mist, hvor man heller ikke skal underkende den aromaterapeutiske effekt. Så lad dig drage af duften.
Flere vælger at holde ansigtet fugtet og beskyttet om dagen, og så ind i mellem sove med en fed facebalm om natten. F.eks. Cattiers Beurre de Karité, Rudolph Care Acai Body Balm eller Balance Me’s Stellar Balm. Raw Gaia hudpleje har også Organic Hemp Heaven Moisturiser med omega 3 og 6, der udenpå din mist eller toner giver det ekstra gode fedt.
Her er det måske relevant at nævne, hvorfor nogle olier benævnes tørolier. De føles jo ikke tørre, men det er olier, der trænger hurtigere ind i en tør hud. En mandelolie er ikke en tør olie, og den er bl.a. meget populær at massere i, fordi den ligger længere tid uden på huden frem for f.eks. en hybenkerneolie, der trænger hurtigere ind i huden.
Tjek i det hele taget inde på Skinfood.dk’s hjemmeside om de forskellige spændende olier, der findes til forskellige formål og hudtyper. De kan også blandes i dine cremer eller ovenpå som ekstra beskyttelse. Her vil du også kunne læse mere om kongeolierne marula, baobab og moringa.
Man kan til hver en tid gå ind og analysere fedtsyresammensætningen og vitaminerne i olierne. I forenklet udgave er det vigtigst med fugt og derefter fedt-forsegling mod vind og kulde. Men er vi ude i særlige udfordringer i forhold til hudtyper og eksem, psoriasis, rosacea, akne osv. kan det gøre en forskel, hvilken olietype man vælger og sammensætningen af omega 3, 6, 7 og 9.
Måske der er nogle der er trætte af at høre om hybenkerne olie herfra … Men hvor er det dog en dejlig spændstig olie, som mange holder af med rette. Skinfood har en, Fuerza Vital en anden, Trilogy er baseret på hybenkerneolie og såvel Zinobel Organic Boost og The Organic Pharmacy har høj kvalitets-hybenkerneolie i – og ikke uden grund!
Indholdet af C- og A-vitaminer ligger naturligt som en del af hybenkernen, så det preller ikke af, når det rammer huden. Den kan bruges alene til natpleje, da dens naturlige indhold af A-vitamin gør huden en anelse mere lysfølsom, så når den bruges om dagen, skal der gerne solcreme udenpå. C-vitamin booster kollagen i huden, og samtidig er hybenkernen med til at balancere for meget og for lidt olie i huden.
Flere oplever, at pigment i huden bliver udlignet bedre ved brugen og ar bliver pænere.
Uanset hvilken olie, du bruger, så vær opmærksom på mængden. Ofte vil 4-5 dråber kunne gøre det til et helt ansigt, hvor det forsigtigt duppes/trykkes ind. Et par ekstra dråber videre på hals og decoleté (det øverste af brystet).
Alt det ovenstående findes i alverdens prisklasser. Anbefalingen herfra er at gå efter de rene og økologiske varer. Naturligvis er der forskelligt perspektiv på dette også. Men ud fra et helhedsperspektiv, hvor det både har betydning, hvad det kan præstere på huden, og om det er sundt for dig, hvordan det er fremstillet, og hvad sker, når det skylles af og ud i kloakken – så ja, rent og økologisk.
De fedeste sager kan både bruges enkeltvis og sammen, og både sheabutter, kokosolie og kakaosmør har masser af anvendelsesmuligheder og egenskaber.
Kokosolie er pH-neutral og samtidig meget rig (mættet fedt), antibakteriel og blødgørende.
Sheabutter er naturligt rig på A-, E-vitamin og – det indenfor hudpleje populære – Allantoin. Sheabutter er meget helende på tør og sprækket hud og er ofte omtalt som sårhelende.
Kakaoplantens frø indeholder ca. 40-50 pct. kakaosmør, der kan bruges både i mad og i kosmetik og som smelter ved kropstemperatur, så den har en dejlig konsistens til hudpleje. Det gør huden blød, men selve produktet er mere fast i konsistensen.
De fede produkter er populære at blande for en afbalanceret hudpleje.
Fedt: lav din egen vinterplejeDIY – gør-det-selv eller gør noget af det selv. Ole Henriksens nye bog ‘Perfekt Hud’ byder på sjove og mange tilgængelige måder at lave sin egen hudpleje på. Derudover finder du både opskrifter og kurser hos Urtegården, hvis du har lyst til at lære mere. Jeg har fundet et par fede forslag: Fed kur til tørre læber
Du skal bruge:
Sådan gør du:
Fed beskyttelse af ansigtet(også god til mange med irriteret og sart eller kløende hud)
Du skal bruge:
Sådan gør du: Gør havren så fin som muligt eller brug f.eks. Urtekrams glutenfri havremel, der er helt fin. Havremelet kommes i en flydende kokosolie, dvs. ikke højt opvarmet – men bare flydende, og bland derefter lavendelolien i. Tilsidst olivenolien. Da det alt sammen er meget stabile ingredienser kan det holde et godt stykke tid i en glasbeholder – stil den mørkt. Når cremen lige er lavet, så lad den gerne stå og stivne nogle timer inden anvendelse. Denne blanding er super til både ansigt, hænder og andre tørre områder. Husk, at alle de ovenstående olier også kan blandes i den creme, du allerede er glad for. Eller man kan anvende dem alene oven på sin mist, serum eller creme som ekstra barriere. De kan også mikses i dit eget DIY-univers. |