Mad

Fedtstoffer: Velkommen til junglen!

12. maj 2010

Vi har fået tudet ørerne fulde af, at fedt er farligt, men vi kan ikke leve uden. Og i jagten på det gode fedt risikerer vi at få ødelagte fedtstoffer, når vi tror, at vi gør det bedste for vores krop.

Det er en jungle for forbrugerne at få de rette fedtstoffer. Men der er til gengæld ingen diskussion om, at vi skal have fedtstoffer, for at vores krop og psyke kan fungere optimalt. Anette Harbech Olesen har længe beskæftiget sig med fedtstofferne i sine bøger og foredrag, og nu har hun lavet bogen ’Fedt for Life’, der er udgivet af High on Life. En bog, der både gør os klogere på de vigtige fedtstoffer og inspirerer til, hvordan vi får mere cellefedt frem for dellefedt.

– Når vi nu består af 15-25 pct. fedt og milliarder af celler, der er afhængige af fedt af høj kvalitet for at kunne fungere og beskytte os optimalt, så er fedtkvaliteten afgørende. Det er ikke smart, hvis vores kroppe er fyldt op med harsk fedt, og det er langt fra optimalt for sundheden, siger Anette Harbech Olesen.

Mange af os mangler simpelthen essentielle fedtsyrer – især den meget omtalte omega 3, som vi får fra fisk og hørfrø. Men på trods af sit dårlige ry har selv den mættede fedt og kolesterol deres berettigelse som en del af kosten og kroppen – f.eks. for vores kønshormoners skyld.

– Jeg har set unge piger, der lever så fedtfattigt, at de helt ophører med at menstruere, fortæller Anette Harbech Olesen. Men der er masser af andre symptomer, der er mere hyppige i en fedtforskrækket verden.

Huden er det første organ, der må undvære, når vi ikke får nok fedtsyrer. Men det er ikke kun tør hud, der varsler mangler – også talgknopper kan komme af at undvære fedt.

– De gode olier er din indre Elizabeth Arden. Hvis du bruger pengene på gode sunde olier, kan du spare dem på skønhedscremer – og så får du samtidigt noget, som alle dine systemer fra nervesystemet til hormonerne har godt af.

Hudproblemer – de første og hyppigste symptomer på fedtmangel

1. Tør hud, øjne og slimhinder

2. Hårtab

3. Udslet, psoriasis

4. Talgknopper på overarme, lår og baller

5. Pigmentmangel/-forandringer

Andre mangel-symptomer på essentielt fedt:

1. Mangel på energi/træthed

2. Nedsat immunsystem/ hyppige infektioner

3. Hormonelle forstyrrelser 4. Nerveproblemer

5. Hjerteproblemer

6. Depression og migræne

7. Nedsat sædkvalitet/sterilitet/ ufrugtbarhed

8. Problemer med indlæring og manglende overblik

9. Dårlig koordination

Fedtstoffer og det frygtede kolesterol

Når vi snakker fedt, er kolesterol et omdiskuteret begreb, men vi slipper ikke for at have det, for vi har faktisk også behov for kolesterol.

– Det er klogt at holde sit kolesteroltal på et fornuftigt niveau. Er det i perioder højere, så er der meget, du selv kan gøre for at bringe det tilbage i balance. Kun 20 pct. af det kolesterol, vi har i blodet, kommer fra kosten. Resten producerer vi i leveren, og her spiller vores indtag af sukker, hvidt brød og andre raffinerede madvarer en langt større rolle, end de fleste er klar over, for det kan provokere leveren til øget produktion af det skadelige kolesterol, som vi skal passe på.

Masser af fibre fra fuldkorn og grøntsager samt vand og motion kan hjælpe kroppen til bedre kolesterolbalance. Fibrene hjælper simpelthen kroppen med at transportere det dårlige kolesterol ud.

– En god olivenolie er unik, idet den kan hjælpe med at justere dit kolesterol. Den hæver indholdet af HDL, som er det ”herlige” kolesterol, og sænker LDL, det såkaldt ”lede” kolesterol. Et højt kolesteroltal behøver ikke i sig selv at være farligt – det er i kombination med inflammation og oxidering, at det harsk­ner og kan give indsnævring af årene.

Et eksempel på, at kolesterol er livsnødvendigt, er, at det f.eks. bliver omdannet til D-vitamin, når solen rammer huden. Vi ved, at mange danskere mangler vitaminet, der er sat i forbindelse med forebyggelse af mange livsstilssygdomme og kroniske sygdomme.

– Specielt ældre mennesker har godt af at have lidt højere kolesteroltal, siger Anette Harbech Olesen. Så diskussionen om kolesterol er langtfra enkel med en klar facitliste. Dog er der ikke noget at frygte, hvis dit totale kolesteroltal er på 6 eller derunder.

5 trin til bedre kolesterol-balance:

1. Undgå sukker – også flydende sukker, hvidt brød, pasta og kunstige sødemidler

2. Undgå raffineret og harsk fedt, fast food, frituremad, færdigretter, chips og popcorn

3. Spis masser af fibre hver dag fra 600 g økologiske grøntsager og rigtig fuldkorn

4. Sørg for at få 1 spsk. økologisk ekstra jomfruolivenolie på mørk flaske hver dag samt omega 3-fedtsyrer fra enten hørfrø, hørfrøolie eller en fiskeolie af høj kvalitet

5. Motioner hver dag i mindst ½ time og undgå for megen stress

Hvor er de gode fedtstoffer?

Rent praktisk kan det at få gode fedtstoffer også være en jungle. Mange af de livsvigtige fedtsyrer er meget sarte over for lys, ilt og varme, så de skal passes på under produktionen, men også under opbevaringen. Derfor er mange i tvivl om, hvad de skal købe og sørge for at indtage.

– Der findes alt for meget ødelagt fedt på hylderne – alt for meget, der er alt for forarbej­det. Forbrugeren bliver ladt i stikken, for de fleste vil jo gerne være kvalitetsbevidste, men får ikke en ordentlig information. Det er bl.a. også derfor, jeg har skrevet bogen, siger Anet­te Harbech Olesen.

Der findes dog nogle gode tommelfingerregler for det gode fedt: Køb altid uraffinerede ekstra jomfruolier, der er opbevaret i mørke flasker og emballage. Nogle olier skal også opbevares på køl i tætsluttende emballage – f.eks. hørfrøolier.

Hvis du søger fedtet fra maden, så vælg økologisk, da det også er i fedtet, at f.eks. pesticider lagrer sig. Vælger du fisk, så spis de små fisk nederst i fødekæden som f.eks. ansjoser, sardiner, sild eller ørred. Det er dem, der er mindst forurenede af tungmetaller og dioxiner. Eller vælg økologisk ørred eller laks.

Vil du selv tilberede dine hørfrø, skal de kværnes i en lille kaffemølle for at frisætte de livsvigtige fedtstoffer. Du skal spise dem umiddelbart efter, at du har kværnet dem, ellers kan de harskne – så sarte er de.

Find opskrifter her:

Hjemmelavet mysli

Sild med æg og karryguf

Broccolitærte med laks

Mynteguf – konfektkugler

Sund is

Coleslaw med krydderurter og sesamfrø

Bliv klogere på fedtstoffer

I bogen ”Fedt for Life” finder du flere af Anette Harbech Olesens råd og inspiration. Bogen kan købes i Naturli-shoppen.

Forrige artikelFrem med sandal og shorts … og hestekastanje

Næste artikelHjemmelavet mysli