Krop

Fedtsyrer – venner af hud og hormoner

20. oktober 2015

Fedtsyrer er essentielle for vores hud og hormoner. Især EPA og DHA, som vi finder i fisk – men vi skal helst have det uden kemi og tungmetaller, der kan tippe balancen den forkerte vej. Det kan dansk økologisk ørredproduktion levere.

De færreste er efterhånden i tvivl om, at de fede syrer fra fisk er uhyre vigtige og gavnlige for os. Vores hjerte og hjerne fungerer meget bedre, når vi får nok – men også huden og hormonerne er afhængige af fede syrer for at balancere på bedst mulig måde.

Desværre tipper sundhedsbalancen, når vi ser billeder af store fiskekuttere, hvor den værdifulde olie bliver mishandlet i ilt og varme – den bliver harsk, lugter af rådden fisk og er ikke velegnet som menneskeføde. Eller når vi får store rovfisk på tallerkenen som på grund af deres plads i fødekæden har ophobet alt for mange tungmetaller.

Med rette spørger vi os selv: Hvad er værst? Risikoen for at blive skadet af dårlig fiskeolie, forgiftet af tungmetaller eller være i underskud af de gavnlige fedtsyrer?

Fedtsyrer ER nødvendige

Din krop er som regel ikke i tvivl: Ingen af scenarierne er velkomne. Vores hud og hormonsystem er ofte blandt de første budbringere, hvis vi mangler vigtige næringsstoffer, og især fraværet af essentielle fedtsyrer kan føre til så store ubalancer i hormonerne, at det går ud over bl.a. fertiliteten eller giver en tør og kløende hud, der ikke kan være det værn, som kroppen behøver som beskyttelse.

Heldigvis er flere fiskeolieproducenter opmærksomme på, at vi hverken ønsker harsk olie eller tungmetaller. Seriøse producenter oplyser om oliens totox-værdi (graden af forharskning), der helst skal være under 5, men som er tilladt at sælge, så længe den er under 26. Fiskeolie oprenses desuden og/eller produceres på små fisk, der ikke har ophobet tungmetaller i samme grad som de store.

Men der findes nu også et helt frisk og dansk alternativ: Fiskeolie lavet på økologiske ørreder. Det giver et friskt, uspoleret og rent alternativ til forbrugere, der ønsker omega-fedtsyrer uden at gå på kompromis.

Økologisk produktion af fedtsyrer

Du kender måske de økologiske fisk fra supermarkedet – et alternativ til havfisk og konventionelle dambrug, hvor man ikke altid ved, hvad man får. I takt med ovennævnte problematikker og overfiskeri i verdenshavene er de økologiske fisk vundet frem. Her er forbrugeren sikret et godt og sundt alternativ, hvor ingen fiskebestande bliver truet af udryddelse.

I Danmark har en producent af økologiske ørreder fundet en måde at udnytte de dele af fisken, som vi alligevel ikke spiser. Som regel vil forbrugeren blot have filetten, så for at udnytte hele fisken bliver resten presset skånsomt for olie i en proces, der bevarer de sunde fedtsyrer. Olien, som producenten kalder Ecolomega sælges herhjemme af New Nordic i kapslerne ‘Dansk Ørred’.

Unik dansk udvikling

Fiskeolien fra de danske ørreder er ret unik på flere måder: Den kan kalde sig økologisk, den er sporbar (vi ved, hvor den kommer fra), den er frisk og ikke kemisk behandlet (en nødvendighed for mange fiskeolier, der ellers ville blive for harske), og så har den en helt utrolig lav totox-værdi.

Den økologiske produktion af fisken sikrer, at fedtsyrerne, der naturligt optræder i fisk fra havet, også er tilstede i fisken, selvom den er fra dambrug. Det betyder, at den ikke bare indeholder omega 3-fedtsyrerne, men også omega 6, 7 og 9. Fiskeolien er heller ikke opkoncentreret, men fremstår i sin helt naturlige form. Det giver en fiskeolie, der er noget nær så tæt på at spise rigtig fisk som muligt.

Dansk fiskeolie er både nyt og bæredygtigt

I Danmark har vi ikke nogen længere tradition for at udvinde fiskeolie. Men det har dansk forskning og udvikling i optimal udnyttelse af rest-produkter fra dansk ørredfilet-produktion nu lavet om på.

I direkte forbindelse med slagtning af fisken presses den rene fiskeolie til ‘Dansk Ørred’ i en skånsom proces, som bevarer de sunde fedtsyrer og næringsstoffer fra fisken. Dette er en helt unik proces, som sikrer en frisk fiskeolie uden harsk smag eller lugt, uden at den er kemisk behandlet.

Dermed udnyttes hele fisken, og der sikres mindre spild – til gavn for både miljø og mennesker.

Den økologiske fisk opdrættes i danske økologi-kontrollerede opdræt – kun med fiskefoder, som er dokumenteret fra bæredygtig oprindelse og fri fra GMO og kunstige farvestoffer – indenfor en radius af 75 km fra fabrikken. Med både opdræt, transport og slagtning indenfor så kort afstand, er der således sikret et lavt CO2-fodtryk.

 

Forrige artikelAntioxidanter kan fodre kræftceller

Næste artikelKur mod kræft?