Nyheder

Fem fordele ved chiafrø

5. maj 2014

Chiafrø er en fugtgivede og fiberholdig ingrediens til alt fra bagværk til sammenkogte retter. Vi giver dig fem gode grunde til at bruge frøene i madlavningen.

Rygterne om chia-frøenes mange fortræffeligheder var nærmest løbet i forvejen, da fødevarestyrelsen i 2009 godkendte dem som novel food i EU, og de blev tilladt at sælge herhjemme.

Chia-frøene, også kaldet Salvia Hispanica, der i sin tid var en af Aztekernes hovedafgrøder og betalingsmidler, begyndte i 2013 for alvor deres indtog i Danmark. Frøene kan nu – ud over i de fleste helsekostforretninger – også findes på hylderne i mange supermarkeder. Men hvad er det så, der er så fantastisk ved de små frø?

 

Fem gode grunde til at bruge chiafrø

1. Naturligt højt indhold af den sunde omega-3 fedtsyre i perfekt kombination med omega-6 fedtsyrer.

2. Ingen gluten eller kolesterol.

3. Højt indhold af kostfibre.

4. Mange mineraler, især calcium og magnesium.

5. Høj optagelighed i kroppen.

 

Chiafrøenes medicinske fordele

Grundet deres væskesugende effekt kan frøene bruges til behandling af sure opstød, fordi de opsuger mavesyre i mavesækken. Tag en tsk. frø og skyl ned med lidt vand.

Da indtag af chia-frø giver en mæthedsfølelse, siges de også at være gavnlige i forbindelse med vægttab. Medvirken til opbygning af nyt væv er endnu en fordel ved de små frø, især for bodybuildere, der konstant danner nyt væv.

Hos personer med diabetes er det påvist, at frøene bidrager til en sænkning af blodtrykket. De opløselige fibre får desuden kulhydraterne til at frigives langsommere i kroppen og dæmper dermed omdannelsen af kulhydrater til sukker.

Der er med andre ord mange gode grunde til at implementere chiafrøene i madlavningen.

 

Sådan kan du anvende chiafrøene

Chia-gel: Chiafrø absorberer ni-ti gange deres egen vægt i væske på ca. ti minutter. Bland chiafrøene med vand i blandingsforholdet ca. 1,5:1. Denne gel kan herefter opbevares på køl og tilsættes næsten alle retter uden at ændre på smagen i maden. Gelen kan også anvendes i stedet for æg i bagværk.

Hele eller knuste chia-frø kan drysses på havregryn, yoghurt eller anden morgenmad.

Hele chiafrø kan finde samme anvendelse i bagværk som eksempelvis hørfrø. Herved sikres også, at brødet bevarer fugten i længere tid.

Endelig kan du tilsætte chiafrøene i din salat og i eller på desserter.

Husk: Grundet de absorberende egenskaber, er det vigtigt at huske at drikke rigeligt med vand, når man indtager chia-frø. Kan frøene ikke finde væske nok i mavesækken, trækker de væske ud af vævene, hvilket kan påvirke kroppens væskebalance.

Kilder: www.naturoghelse.dk, www.helsenyt.com, “The promising future of chia, Salvia hispanica L.” af Mohd Ali N1, Yeap SK, Ho WY, Beh BK, Tan SW, Tan SG.

Forrige artikelNår motionen bliver usund

Næste artikelHormonforstyrrende tyggegummi