Nyheder

Fem gode bud til vintersalaten

27. juni 2022

Der er lidt længere mellem vitaminerne i grøntafdelingen i vinterhalvåret. Her kan du se fem gode bud til salatskålen.

Vinter er en årstid, hvor grøntafdelingen i supermarkedet lokker lidt mindre end de frodige sommermåneder. Det er sæson for kål og rodfrugter, så det er både det vitaminrige og CO2-venlige valg. Men det kan også godt blive lidt kedeligt i længden.

Så er det jo godt, at du kan supplere med grønt fra udlandet, frysedisken, konservesafdelingen og i tørret form. En god salat kan peppe et måltid op – også om vinteren.

Avocado

Avocado er en fed grøntsag med masser af sunde fedtsyrer. Den er også rig på folat og kalium. Kalium er vigtigt for kroppens celler, nyrerne og muskelfunktionen. Folat er vigtigt for cellernes dannelse og derfor særlig vigtig for gravide. Avocado kan bruges i salater eller moset som guacamole med presset hvidløg, citronsaft, creme fraiche, salt og peber. Dryp altid udskåret avocado med citron, så kødet ikke bliver mørkt.

Spinat

Spinat findes på frost året rundt. Selvom der er knap så mange vitaminer i frostvarer som friske varer, er frossen spinat stadig en vitamin- og mineralbombe. Der er masser af både A-, C-, E- og K-vitaminer samt folat og kalium i spinat. En portion spinat kan opfylde behovet for K-vitaminer i flere dage. Frossen spinat kan bl.a. bruges til en spinatpesto, hvis du hælder en håndfuld græskarkerner i din foodprocessor, tilsætter raps- eller olivenolie, citronsaft, salt, peber og spinaten. Det kan f.eks. anvendes som en sund, kold sovs/dressing til kartoflerne.

Kantareller

Kantareller indeholder næsten tre gange så meget D-vitamin pr. 100 gram som fed fisk. Danskerne er generelt i underskud med D-vitamin, så kantareller er et sundt tilbehør på tallerkenen. Kantareller kan steges sprøde i smør på panden og erstatte eksempelvis bacon i en salat, hvor der er behov for lidt knas.

Kikærter

Kikærter fås både tørrede og i væde på dåse. De er fyldt med jern, kostfibre og proteiner. De bidrager også med både magnesium og folat. Magnesium er vigtigt for både skelettet, musklerne, nervesystemet og immunforsvaret. Kikærter kan naturligvis anvendes til humus, men du kan også riste dem i ovnen med olivenolie, chili eller spidskommen. Det giver nogle gode croutoner til salaten.

Broccoli

Her har du muligvis den sundeste grøntsag i grøntafdelingen. Sprængfyldt med C-vitaminer, mineraler og antioxidanter. Du kan forebygge kræft i maven og tarmen ved at spise broccoli, og du kan samtidig både sænke kolesteroltallet og styrke immunforsvaret. Glem alt om skamkogte, bløde brocolli. Hak den i småstykker og spis den rå med rødløg, olivenolie, eddike, salt, peber og hvidløg. Husk også midten af stokken, der er en blød og lækker delikatesse.

Forrige artikelBørn er blevet langsommere

Næste artikelA-vitamin kan ses!