Nyheder

Fem råd til pollenallergikere

23. april 2014

Pollensæsonen er for alvor sparket i gang, og det er slemt i år. Med nogle forholdsregler kan forår og forsommer være en dejlig tid på året – også for en pollenallergiker. Vi videregiver fem gode råd.

Anden påskedag blev der målt et birkepollental på alarmerende 4696 i København. Det er det højeste, man nogensinde har målt hertillands. Den milde vinter har sparket pollensæsonen i gang tidligt, og det kunne tyde på, at det bliver en hård omgang for pollenallergikerne i år.

Omkring én million danskere lider af pollenallergi af den ene eller anden slags, men ganske mange har ikke helt styr på, præcist hvad der forårsager generne.

Råd #1: Få lavet en allergitest

En priktest eller blodprøve kan afsløre, hvad du er allergisk overfor. For det kan jo ligeså godt være støvmiderne eller katten derhjemme, som det kan være birkepollen. Den rette diagnose gør det nemmere at tage de rette forholdsregler og finde den rette behandling.

Råd #2: Pas på med sløvheden

Selve allergien kan gøre dig sløv, for hvis du er særlig hårdt ramt, kan du måske nyse op mod 100 gange i døgnet. Det bliver man træt og sløv af. Faktisk svarer denne sløvhed til at starte arbejdsdagen med et par øl. Så det er ikke uden risiko at betjene farlige maskiner med en ubehandlet allergi.

Men der findes også fortsat tabletter, der er sløvende. Årsagen skal findes i, at antihistaminer er en videreudvikling af gamle dages antipsykotika, og den sløvende virkning forstærkes ofte voldsomt ved indtag af alkohol. 

Derfor er det værd at huske, at du kan gøre meget for helt at undgå antihistaminer. Allergi skabes som bekendt af et immunforsvar, der er ude af balance, og som tror, at simple pollen er en farlig virus. Så hvis du er god ved dit immunforsvar, vil allergigenerne også blive færre. F.eks. kan du spise økologisk og i det hele tiden være påpasselig med de giftstoffer, du kan få igennem maden. Undgå raffineret sukker, hvidt brød, pesticider og andet, der kan lægge beslag på dit immunforsvar. 

Råd #3: Hold dig orienteret

Du kan få apps fra både Astma Allergi i Danmark og DMI, der kan hjælpe med at holde styr på pollentallene, så du kan tage de rette forholdsregler på de rette tidspunkter. Der er ingen grund til at tage medicin eller være særlig påpasselig, hvis det regner, men det kan være en god idé at droppe løbeturen i skoven, hvis DMI lover høj solskin og blæst.

Råd #4: Kom i gang med behandlingen

Det er vigtigt at komme i gang med behandlingen så hurtigt som muligt.

– Når det første pollenkorn lander på din næse, skal der 1.000 korn til at udløse et nys. Men går du ubehandlet eller underbehandlet rundt, bliver du mere og mere følsom. På et tidspunkt skal der kun ét pollenkorn til at udløse et nys. Altså er du blevet 1.000 gange mere følsom, siger professor Carsten Bindslev-Jensen fra Odense Universitetshospital til dagbladet Politiken.

Råd #5: Hold fast i livskvaliteten

Hvis du er vant til at motionere, skal du ikke lade dig hæmme af pollen. Du skal bare dyrke udendørsaktiviteterne på andre tidspunkter. Tag f.eks. løbeturen tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor pollen er bundet af dug. Motion kan nemlig også holde allergien nede.

Kilde: Politiken.dk, Alun.dk

Forrige artikelRygestop og mental sundhed

Næste artikelSmag på de eksotiske planter