Nyheder

Fem veje væk fra mindreværd

28. april 2015

Alle mennesker slås med mindreværd nu og da, men hvis du føler, at kampen fylder for meget, er her en enkel fem-punkts selvcoaching.

Uanset om du er Oscarvindende skuespiller eller arbejdsløs renovationsarbejder, kan mindreværdet spille dig et puds ind imellem. Du tvivler på dine egne evner, og du føler, at alle omkring dig klarer livet meget bedre, end du er i stand til. De sociale medier kan gøre følelsen endnu mere udtalt, fordi du spejler dig i dine venner, der tilsyneladende vader i succes. Sådan kan det i hvert fald let se ud på et medie som Facebook.

Du skal bare være bevidst om, at det er en helt almindelig følelse, og at det egentlig bare er din hjerne, der spiller dig et puds. Som oftest er der ikke nogen håndgribelig årsag til de negative tanker, og derfor kan du også coache dig selv til at slippe af med dem igen. Den amerikanske coach Brittany Policastro har udarbejdet fem enkle punkter til at få styr på mindreværdet.

1: Træk vejret

Det er ligeså banalt som det er virksomt: Du skal huske at trække vejret rigtigt. Negative tanker har det rigtig godt med hyperventilation, så du skal trække vejret dybt, langsomt og … rigtigt. Ganske mange mennesker har trukket vejret forkert så længe, at de har glemt, hvordan man trækker det rigtigt. Både kvinder og mænd er slemme til at trække vejret med brystet, fordi de i forfængelighedens navn er så fokuseret på at holde maven inde. Men luften skal gennem næsen og helt ned i maven, og du bør ikke trække vejret mere end 15 gange i minuttet, for det er tegn på stress.

Hvis din vejrtrækning sidder højt i brystkassen, tolker kroppen vejrtrækningen som stress-påvirket og aktiverer den sympatiske del af vores nervesystem, der er det nervesystem, man kan kalde ”løb for livet eller bliv og slås”-systemet. Det sympatiske nervesystem udløser produktion af adrenalin og stresshormon og pumper blod ud i musklerne, så de er klar til at blive brugt.

Når det sympatiske nervesystem er dominerende, lukker kroppen ned for de funktioner, der ikke er vigtige for vores umiddelbare overlevelse. Det er blandt andet fordøjelsen, udskillelsen af giftstoffer, produktion af nye celler mv. Hvis det sympatiske nervesystem er dominerende i længere tid, bliver kroppen bragt i en nedbrydningstilstand, der står i modsætning til den kropsopbyggende tilstand, som kontrolleres af den parasympatiske del af vores nervesystem. Det er den del, der er dominerende, når vi ikke er stressede og trækker vejret rigtigt.

Når kroppen får den rette næring af ilt, får du også et klarere perspektiv, og dine tanker bliver mere positive.

2: Find ud af, hvad der er skyld i dit mindreværd

Hvad er det, der får dig til at tvivle på dig selv? For nogle er det en følelse, mens det hos andre kan være deres egne ord. Ord kan virke så uskyldige, når du siger dem til dig selv, men det har faktisk en stor psykisk indvirkning at sige negative ord som ”idiot” eller ”fjols” til sig selv. Eller måske er det for lang tid på de sociale medier eller for megen fokus på andres succes, der giver dig de negative tanker?

Når du først har en klar idé om, hvad der udløser problemerne, kan du reagere på dem. Dermed får du lettere ved at kontrollere følelsen, så den ikke overtager herredømmet over dig.

3: Accepter følelsen

Der er ingen grund til at kæmpe imod, for kampen er formålsløs. Alle menneskers identitet ligger i egoet, og derfor vil alle mennesker tvivle på deres egen formåen nu og da.

Dit ego er den del af din bevidsthed, der dømmer, sammenligner, brokker sig og har et behov for at have ret. Egoet elsker konflikter. Egoet er nødvendigt, men når det overtager kontrollen, opstår problemerne.

Du kan ikke nedkæmpe dit ego, så når egoet får dig til at tvivle på dig selv, er det bedst at lægge handskerne og resignere. Jo mere du kæmper, desto stærkere bliver egoet og desto stærkere kan mindreværdsfølelsen også blive.

4: Sæt ord på

Det er altid nemmere at holde mindreværd inde, men der er en stor kraft i at sætte ord på den. Når du åbner dig overfor en anden og sætter ord på din tvivl, kan du lettere frigøre dig fra den.

Så du skal bruge et menneske, der bare kan lytte uden at kommentere eller komme med løsningsforslag. Du skal undgå at tale problemet op. Gør det enkelt og sæt få ord på, hvad der gør dig usikker. Og kom så videre.

5: Find de ting, der styrker din selvtillid

Det gælder om at dyrke de ting, der gør dig glad og styrker din selvtillid. Det, du er god til. Det, der giver dit liv indhold. Det, der gør dig glad.

Måske er det dit arbejde. Måske er det en fritidsbeskæftigelse.

Når mindreværdet truer, drænes du for kræfter, og du mister kontrollen. Problemet og de negative tanker overtager. Så er det let at gå i seng som Maude eller blot blive apatisk. Men når du tager en beslutning om at gøre noget, der gør dig glad, tager du kontrollen tilbage. Så kør en tur på motorcyklen, løb en tur, arbejd, gå i haven – eller hvad der nu får dig til at føle dig levende og vellykket.

Kilde: Huffingtonpost.com, alun.dk

Forrige artikelPizzabakken øger risiko for abort

Næste artikelQ10 kan afhjælpe bivirkning ved statiner