Nyheder

Femdobling af blomstermarker på fem år

Foto: Adobe Stock
20. august 2021

Vild natur er et afgørende element, hvis vi skal afværge den biodiversitetskrise, vi står overfor. Her er det vigtigt, at vi alle i højere grad forsøger at give plads til naturen, hvor vi kan – det kan eksempelvis være i haven. Men det er også essentielt, at landbruget bliver tænkt ind i løsningen, og her er der faktisk en udvikling i gang.

Vild natur og blomster er vigtige for biodiversiteten. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at der både i det private og offentlige er fokus på at få flere vilde naturområder for at afhjælpe den biodiversitetskrise, vi står overfor. En måde at gøre det er ved at have mere vild have derhjemme, men det er også vigtigt, at større landarealer bliver omdannet til blomstermarker. Og her er en glædelig nyhed. 

Siden 2016 er der nemlig sket en femdobling i antallet af blomstermarker i landbruget. Mere specifikt handler det om brakmarker, altså de marker, som er taget ud af den almindelige produktion i en periode, hvor der er kommet større fokus på at udnytte områderne til at fremme natur- og dyreliv. 

En af de landmænd, som har taget initiativet til sig, er Axel Schwaner Nielsen. Han er landmand på Fyn ved Odense og har marker helt ned til Odense Fjord. Og det er netop marken tættest på vandet, som nu er blevet omdannet til en blomstrende oase.

– Jeg vil gerne hjælpe naturen og dyrelivet på vej, og det er bestemt flottere at se på blomsterne end en vissen græsmark, siger landmanden og forklarer, at det ud over en ambition om at hjælpe naturen, at de nye regler, som blev indført i 2016, fik ham til at tage skridtet mod en blomstermark.

Godt, men ikke godt nok

Som det første land i EU besluttede Danmark nemlig for fem år siden, at landmænd kunne lade deres brakmarker stå uberørt henover to dyrkningssæsoner, hvis de plantede blomster på området. Den lavere aktivitet i længere tid er godt for insekter og dyreliv, og ideen har siden hen spredt sig til flere andre EU-lande. 

Samlet set betyder ændringerne i reglerne, at arealet med blomstermarker herhjemme er vokset fra 670 hektar til 3.604 hektar på en håndfuld år. Og selvom man sagtens kan have ambitioner om, at tallet skal være langt højere, er det altså et udtryk for en massiv fremgang. 

Teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard forventer også, at arealet vil blive ved med at vækste i de kommende år, og han forklarer, at selvom blomstermarker stadig udgør en for lille del af det samlede landbrugsareal, viser udviklingen en villighed for landmændene til at tænke i nye baner og give plads til mere vild natur. 

Vild med vilje

Biodiversitetskrise og insekternes massedød er et alvorligt problem, og en måde at afværge den på er ved at sikre flere levesteder til plante- og dyreliv. I et land som Danmark, hvor så stor en del af landarealet er opdyrket til landbrug, er det et vigtigt skridt at tænke naturen ind i selve dyrkningen. 

Man kan også gøre en del derhjemme ved at lade haven stå mere vildt. Have specifikke områder med vild natur, så blomster, lade være med at slå græsplænen så ofte og give lov til, at træstammer og grene bliver liggende i haven. Alt det fremmer betingelserne for insekter. 

Faktisk viser forsøg med familier, der netop lader haven stå mere uberørt, også at det skaber stor glæde for familiemedlemmerne. Det øgede dyreliv giver nemlig et væld af skønne oplevelser og et helt andet lydbillede i haven, som kan være til stor glæde.

Forrige artikelEU giver grønt lys til optagelighed

Næste artikelStimuler dit barns sanser fra begyndelsen