Nyheder

Ferieklar: Din smartphone gør dig dum og fjern

7. juli 2017

Det er vigtigt, at du holder ferie, når du har ferie. Sæt telefonen på lydløs, lyt til fuglene, sug ind og vær til stede.

Smartphonen eller iPad’en er blevet en hel naturlig del af dagligdagen. Ethvert tilløb til rastløshed eller akavet stilhed imødekommes med at fiske aggregatet frem for lige at se, hvad der er sket siden sidst. Der er sjældent sket så meget, men pludselig sidder du der og bladrer formålsløst rundt på internettet i stedet for at udvise nærvær til dine omgivelser og dig selv.

Din smartphone gør dig dummere

Din smartphone kan virke som en vidensbank, men faktisk gør den dig dummere og mindre koncentreret. Det viser et nyt amerikansk studie. Studiets konklusioner er offentliggjort i Science Daily. Studiet blev udført med deltagelse af 800 brugere af smartphones.

Deltagerne blev placeret foran en computer, hvor de skulle løse forskellige koncentrationskrævende opgaver, mens de havde deres smartphones liggende ved siden – i slukket tilstand. De blev bedt om at lægge telefonen på skrivebordet med skærmen vendt nedad, i lommen, i en taske eller i et andet rum.

Resultaterne var ret tydelige. Telefonens blotte tilstedeværelse – selv i slukket tilstand – påvirkede deltagernes evner til at løse opgaven. Det spillede ingen rolle, om telefonen vendte nedad eller opad på skrivebordet.

Forskerne bag studiet mener, at det skyldes, at en del af hjernen hele tiden arbejder aktivt for ikke at lade sig lokke til at tage telefonen op og bruge den.

– Deltagerne blev ikke distraheret af notifikationer på telefonen. Selve telefonens tilstedeværelse påvirkede deltagernes evne til at fokusere, siger professor Adrian Ward til Science Daily.

Fem tips til mere nærvær i ferien

Så det er altså ikke nok at afholde sig fra at gå på Facebook ved bordet. Hvis du vil holde helt ferie sammen med de mennesker, du holder af, er her et par tips. Behov og vaner er forskellige fra person til person, men måske kan du bruge ét eller flere at tipsene.

1: Slå notifikationer fra

Slå alle notifikationer fra på din mobiltelefon, så der ikke kommer biplyde ved nye mails eller nye aktiviteter på eksempelvis Facebook.

2: Afinstallér apps

Afinstallér alle de apps, du vil begrænse brugen af – eksempelvis Facebook. Du kan stadig gå på Facebook via din browser, men det er lidt mere besværligt, og dermed er det nemmere at begrænse brugen.

3: Lad telefonen blive i bilen

Hvis du har bilen med på ferie, kan du beslutte at lade telefonen blive i handskerummet i udvalgte tidsrum. Giv dine pårørende besked om, hvor du befinder dig. De skal nok få fat i dig, hvis det er så vigtigt, at det ikke kan vente. Du kan så vælge at sige, at du er træfbar efter klokken 21 og før klokken 8 om morgenen.

4: Ingen mails

Hold nu fingrene fra de mails. Mails er i 90 pct af tilfældene arbejdsrelaterede, og de vil bare få din hjerne til at summe på en helt forkert frekvens, så du slet ikke er til stede. Gem arbejdet, til du kommer hjem. Det er de færreste, der er fuldstændig uundværlige.

5: Få den nu bare væk

Sørg for, at telefonen eller iPad’en aldrig bliver et ekstra familiemedlem. Fjern den fra bordet. For i det øjeblik, at de larmer eller summer, vil du automatisk opfatte deres beskeder som vigtigere end den samtale, du havde gang i.

Kilde: ScienceDaily.com

Forrige artikelØl bliver pesticidfrit – fortsat pesticidrester i mad til spædbørn

Næste artikelDin guide mod graviditetsgener

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.