Skøn

Feriens glæder og bivirkninger

25. september 2009

Vi mennesker har behov for spænding og variation for altid at have noget at se frem til og glæde os til. Det kan ferien levere. Men afbrækket i de daglige rutiner kan også ende som et mareridt, hvis du ikke har forberedt dig og taget visse forholdsregler.

Vi har brug for åndehuller, hvor vi er fri af dagligdagens bundethed og rutine. Det er ikke mindst det, der giver os kræfter til at klare det daglige arbejde og alle de opgaver, vi er nødt til at klare for at få det hele til at gå rundt. Ferien er et sådant åndehul, som giver glæde allerede ved planlægningen, i tiden inden og under ferien. Ligesom vi efterfølgende oftest kan glæde os længe over de gode minder. Især hvis du har forberedt dig ordentligt og overholdt visse grundlæggende regler af betydning for sundheden.

Forberedelsen

Skal man til fjerne lande, er det en god idé at snakke med sin læge for at sikre sig, at man har de nødvendige forebyggende vaccinationer. Blandt andet mod leverbetændelse og stivkrampe. Lægen har fra Statens Seruminstitut oplysninger om, hvad der anbefales

ved rejser til forskellige verdensdele og lande. Er der risiko for malaria, skal man have recept på de midler, der virker det sted, hvor man skal hen.

Du skal også under rejsen forebygge myggestik ved at bruge myggebalsam og myggenet. Får du medicin, er det nødvendigt at have nok med på turen og eventuelt en erklæring fra lægen om, at det er livsvigtig medicin.

Ved kroniske sygdomme og andre sygdomme, hvor der eventuelt kan komme en forværring under rejsen, skal man have lægens tilladelse til at rejse og ofte også en godkendelse fra rejsesygeforsikringen. Det kan være gavnligt at medbringe en lille førstehjælpskasse samt lidt smertestillende medicin og et middel mod diarré.

Turistmave

Rigtig mange mennesker oplever om sommeren et eller flere tilfælde af turistmave med diarré og andre ubehagelige symptomer som opkastning, mavesmerter og eventuelt feber. Næsten halvdelen af diarrétilfældene skyldes giftproducerende colibakterier, og resten andre bakterier, virus og tarmparasitter som giardia lamblia og amøber. Der kommer nye til hele tiden.

Man bliver almindeligvis smittet gennem forurenet vand og mad, men smitten kan også ske fra person til person, på toiletter og ved manglende renlighed. Swimmingpools kan også af og til give anledning til smitte, for eksempel med cryptosporidier og giardia, der kan leve i klorholdigt vand i et stykke tid. Også havvand kan være skyldigt, da mange strande ud over hele verden nu, ofte på grund af turistmæssig overbelastning, er forurenet med affald og smitsomme mikroorganismer fra afføring. Du kan forberede dig på dette ved at sikre, at din tarmbakterieflora er i orden og domineret af sunde mælkesyrebakterier, blandt andet ved at tage probiotika fra 1–2 uger før rejsen. For eksempel Idoform, Symbioplex eller Paraghurt. Man skal vedblive med at tage dem under rejsen, da de virker godt mod både diarré og forstoppelse. Noget af det bedste mod dårlig mave er i øvrigt mynte- eller pebermyntete, som kan medbringes i poser.

Det vigtigste i behandlingen er at få genoprettet det tab af vand og salte (elektrolytter), som altid vil komme ved vandige diarréer og ved opkastning. Det er også vigtigt, at kroppen får tilført sukker, da den ellers skifter over på fedtforbrænding, hvilket forværrer både kvalme og mavesmerter, især hos børn.

Nødhjælp til turistmaver

Hvis skaden er sket, og du må tilbringe noget af ferien på toiletten, så kan du hjælpe kroppen med:

Druesukker, som modsat sukker ikke irriterer mavesækken.

Cola, som kan fås over hele verden. Drik meget, men lidt ad gangen, så maven ikke bliver for udspilet.

Himalayasalt i din drik, da der ofte er et stort salttab, især hvis du sveder samtidigt. Almindeligt salt kan let give kvalme.

Kom ovenpå og forebyg

Det er ikke ligegyldigt, hvad du hælder ned i maven, da den ofte er irriteret. Almindeligt vand kommer ofte hurtigt op igen, og det samme gælder meget søde drikke. Druesukker irriterer derimod ikke mavesækken. Cola er ofte udmærket, og det kan fås over hele verden. Man skal drikke meget, men lidt ad gangen, så maven ikke bliver for udspilet. Det kan være godt at tilsætte lidt Himalayasalt til drikkene, da der ofte er et stort salttab, ikke mindst hvis du sveder samtidigt. Almindeligt salt kan let give kvalme.

Den bedste forebyggelse er at passe på med, hvad man spiser og drikker. Det kan være fristende at spise rå salat og lokale, spændende retter, men lad hellere være. Undgå alt, hvad der ikke er kogt eller stegt igennem, og hvor man kan se, hvad der er i maden. Drik vand fra flasker af anerkendte mærker – det samme gælder sodavand og øl. Al anden væske bør være kogt. Pas på isterninger, der ofte indeholder bakterier. Stol ikke på oplysningerne om, at vandet i hanerne på hotellet er i orden. Der står ofte ”filtreret”, men filtre kan ikke tilbageholde virus.

Bitteren Fernet Branca sværger mange mennesker til som forebyggelse af turistmave. Den stimulerer appetitten og indeholder blandt mange andre ting også lidt opium, der fra tidernes morgen er blevet brugt mod diarre. Men man er stadig nødt til at passe på med mad og drikke.

Andre forholdsregler

Er der meget sol på feriestedet, er det klogt at bruge lyst, løst tøj, der beskytter det meste af kroppen og at bruge hat. Fødderne er sarte over for solen, så det er bedst at bruge hvide bomuldsstrømper og undgå at gå på bare fødder for ikke at få sår.

Lav i tide en liste over alt det, du skal have med på ferien. Det er hyggeligt at gå og supplere den, efterhånden som du kommer i tanke om mere og mere. I modsætning til ærgrelsen, når du er kommet af sted og mangler noget. Tænk også på pas, bilpapirer, forsikring etc. Papirerne skal være i orden, hvis du vil undgå at bruge ferien i lufthavne, på konsulater, værksteder eller andre kedelige steder.

Prøv at læse noget om de steder, du vil besøge, hvad enten det er ud- eller indland. Det gør ferien meget mere spændende. På biblioteket kan de hjælpe dig med at finde bøger, hvis du ikke vil investere i en rejseguide, som du kan have med dig. Det kan også være praktisk at vide noget om den mad, man serverer i fremmede lande, hvis det er dem, du vil besøge. På den måde undgår du at sidde med marinerede komaver eller andet, som du absolut ikke vil spise.

Nyd hele ferien

Mange mennesker pukler sådan på, at den første uge af ferien går med at geare ned og spænde af, og den sidste uge går med stigende negative forventninger til at komme på arbejde igen. Det tager næsten alt det gode og styrkende fra ferien.

Begynd i god tid op til ferien at rydde op i dine opgaver, således at du den sidste dag i ro og mag kan få det sidste på plads og gå glad og afslappet hjem. Du vil så heller ikke finde en stak gamle opgaver, når du vender hjem fra ferien, og du vil have overskud til hurtigt at klare de ting, der har samlet sig under din ferie. Sørg for altid at have overblik over dine opgaver. Så virker de langt mere overkommelige i forhold til, hvis du ikke kan overskue dem.

Ferien er en enestående mulighed for at være sammen med sine nære, for at samle kræfter, glæde sig og leve livet. Med en god planlægning og en rimelig fornuftig måde at passe på sig selv og hinanden er ferien med til at bekræfte fællesskabet og den gensidige kærlighed, så alle får bærekraft til at klare den daglige tilværelse med arbejde, uddannelse og andre opgaver.

God ferie!

Forbered maven på bakterier

En god feriemave starter allerede hjemmefra. De fleste produkter med mælkesyrebakterier skal du allerede starte på et par dage eller mere, før du rejser. Der er altid forskel på, hvor mange bakterier, der overlever vejen gennem maven ned til tarmene. Du kan selv finde mere viden om mælkesyrebakterier på nettet og de forskellige præparater. Vi har samlet et lille udpluk her.

Ido-form

Mælkesyrebakterier beskyttet af en kapsel, som er udviklet således, at den først udløses, når den når ned i tarmen. Det betyder, at alle mælkesyrebakterierne når fuldtallige frem til tarmen.

Symbioplex

En frysetørret blanding af tre forskellige slags mælkesyrebakterier. I praktiske kapsler lige til at medbringe på rejsen.

Paraghurt

Mælkesyrebakterier med karamelsmag. Laves som børnevenlige tyggetabletter, der kan tages fra to års alderen og op.

Forrige artikelThorbjörg Hafsteinsdottir: Du bestemmer selv

Næste artikelNår dit parforhold skal overleve ferien

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.