Nyheder

Fertilitetsudfordringer er en fælles kamp

Foto: Adobe Stock
4. januar 2021

Det går ikke altid som planlagt, når et par beslutter sig for at sætte et barn i verden. Faktisk er ti procent af en dansk fødselsårgang undfanget med hjælp fra moderne fertilitetsbehandling. Og selvom det er kvinden, der bærer barnet, viser ny forskning, at også mandens helbred har stor betydning for, om en graviditet lykkedes.

Danskerne fertilitet er ikke så god, som den kunne være. Faktisk ser man i dag en tendens i hele den vestlige verden, hvor mellem ti og 15 procent af børn skabes ved hjælp af fertilitetsbehandling. Forskerne er gennem årene blevet meget klogere på, hvorfor det for nogle par er så svært at blive gravide, og fastholde graviditeten helt frem til termin. Men der er stadig meget, der er uvist. 

Et af de områder, man ved meget om, er mænds sædkvalitet. Det skyldes, at det er et parameter, som det er nemt at måle på og sammenligne over tid. Den viden har også været med til at slå fast, at ufrivillig barnløshed handler om begge parter i et par. Faktisk siger man, at cirka en tredjedel af ufrivilligt barnløse par er det, fordi kvinden er udfordret, den anden tredjedel skyldes manden, mens problemet for den sidste tredjedel opstår i samspillet mellem de to.

[relateredehistorier]

Der bliver løbende forsket i, hvad man kan gøre for at afhjælpe den ufrivillige barnløshed, og hvad der påvirker fertiliteten for begge køn. I december måned blev det meldt ud, at et tværnationalt samarbejde mellem danske og svenske forskere vil sammensætte den største databank på emnet, ved at trække på data fra 5.000 par. Men indtil der foreligger resultater fra det nye projekt, som ser ud til at blive det største i verden af sin slags, er der også andre interessante fund at dykke ned i. Et forskningsprojekt offentliggjorde nemlig i slutningen af sidste år resultater, der peger på, at den kommende fars helbredstilstand inden undfangelse, har stor betydning for udfaldet af en graviditet.

Hver femte graviditet mislykkedes

Hovedforfatteren på projekter er Michael L. Eisenberg, som er professor i urologi ved Stanford. Han forklarer ifølge The New York Times, at det ikke er mærkeligt, at faderens helbred spiller en så stor rolle, som undersøgelsen viser. Halvdelen af det kommende barns gener kommer nemlig fra faderen, og derfor er det naturligt, at mandens sundhedstilstand har betydning for hvorvidt en graviditet lykkedes. Eisenberg vil gerne understrege endnu en gang, at fertilitet er en holdsport.

I undersøgelsen så Eisenberg og hans forskerhold på data fra næsten en million graviditeter mellem 2007 – 2016, og sammenholdt disse med informationer om parterne sundhed i en fireårig periode op til graviditeten. 

De kiggede især på en række faktorer, når det kom til mændene helbred. Det var henholdsvis forhøjet blodtryk, højt kolesterol, overvægt, diabetes og andre kroniske sygdomme. I alt fandt de, at omkring en femtedel af alle graviditeterne i undersøgelsen endte med spontan abort, dødfødsel, eller at der var tale om en graviditet udenfor livmoderen. 

Da forskerne dykkede mere ned i resultaterne så de, at jo flere af de førnævnte faktorer, som mændene kunne sætte flueben ved, jo højere var risikoen for, at graviditeten ikke var succesfuld.

Læs også: Spis dig til bedre fertilitet 

Øger risiko med tæt på tyve procent

Sammenlignet med mænd, som ikke havde hverken forhøjet blodtryk, kolesterol, diabetes, kroniske sygdomme eller var overvægtige, var risikoen for at graviditeten ikke endte lykkeligt 10 procent forøget, hvis manden havde en af disse problemer. Havde han to, steg risikoen med 15 procent og havde manden tre eller flere, blev risikoen forøget med 19 procent.

Forskerne tog højde for moderens alder, som ikke så ud til at spille en stor rolle, samt en række andre sundheds- og adfærdsmæssige aspekter hos begge køn. 

Alt i alt konkluderer undersøgelsen, at den kommende faders helbredstilstand op til undfangelsen, har en væsentlig betydning for udfaldet af graviditeten, og at det altså er værd at have in mente, hvis man planlægger en familieforøgelse. 

Læs også: Når storken un har et ben

Forrige artikelVed du, hvad din pensionsopsparing bliver brugt til?

Næste artikelNye kostråd med fokus på klima