Fuldkorn og fiberrige grøntsager hjælper ifølge undersøgelse til at beskytte kvinder mod tarmkræft. Man har dog ikke kunnet konstatere om det samme gælder mænd.
En af de mest udbredte kræftformer – tyktarmskræft – kan sandsynligvis forebygges af grove fødevarer fuldkorn og kål. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som også fremhæver nødder, bladgrøntsager, frø og andre fiberrige fødevarer.
I tyktarmen nedbrydes de alle til bl.a. stoffet enterolacton, og kvinder med høje koncentrationer af stoffet i blodet har godt 40 procent mindre risiko for at få tyktarmskræft, viser undersøgelsen.
Planteøstrogen
Enterolacton er et planteøstrogen, som dannes i tarmen, når bakterier nedbryder fødevarer fra planteriget. Enterolacton har tidligere vist effekt mod brystkræft.
– For hver fordobling af koncentrationen af enterolacton faldt kvindernes risiko for at få tyktarmskræft med 24 procent og med 42 procent, hvis de ikke har fået antibiotika indenfor det seneste år, siger Nina Føns Johnsen til cancer.dk. Hun har netop forsvaret en ph.d. om emnet som forsker i Kræftens Bekæmpelse.
Kvinder og afføringsmidler
Antibiotika påvirker alle bakterier – også dem, der indgår i tarmfloraen. Det er bakterierne i tarmen, der omdanner fødevarer som havregryn og kål til enterolacton. Det er derfor vigtigt at genopbygge tarmfloraen efter antibiotika – og ifølge finske studier kan det tage op til et år.
– Derfor er der i undersøgelsen taget højde for, om personerne har indtaget antibiotika inden for de seneste 4 eller 11 måneder. Mængden af enterolacton er lavere hos dem, der har fået antibiotika, siger Nina Føns Johnsen.
Undersøgelsen viser ingen effekt af høje koncentrationer af enterolacton i blodet hos mænd. Det kan skyldes forstoppelse, da kvinder bruger afføringsmidler i stor stil, mens mænd stort set aldrig bruger afføringsmidler.
(Oprettet den 3. december 2009)
Kilde: Ritzau