Nyheder

Fibre og protein beriger småbørns tarmflora

23. februar 2016

Nyt studie viser, at fibre og protein i overgangsføden påvirker økosystemet i dit barns mave.

Vores tarmflora har stor betydning for vores velbefindende. Usundt tarmfloraen kan medvirke til overvægt og påvirke vores humør og stressniveau. Men du kan allerede påvirke dit barns tarmflora i perioden, hvor det går fra at få bryst til at få almindelig føde. Det viser et nyt dansk studie.

Større diversitet i bakteriesammensætningen

Forskerne tog DNA-prøver af 227 børn ved ni-måneders-alderen og igen ved 18-måneders alderen. Her så de, at fibre og protein skaber flere tarmbakterier og en mere forskelligartet bakteriesammensætning ved ni-måneders-alderen, hvorimod fedt havde den modsatte effekt.

Det kan medvirke til vores forståelse af, hvordan kosten påvirker vores tarmbakterier, mener professor på DTU Fødevareinstituttet Tine Rask Licht, der er en af forskerne bag studiet.

– Det kan bidrage til at lave nogle strategier for, hvilke kostmønstre vi skal være opmærksomme på hos børn. Det kan måske på længere sigt skubbe lidt til kostrådene for ammede børn og overgangskost, siger Tine Rask Licht.

Fibre kan ikke fordøjes i kroppens egne fordøjelsesenzymer, derfor når de helt ned til bakterierne i tarmen, der fordøjer dem. Her sker en proces, hvor fibrene af flere omgange fungerer som mad for forskellige typer af bakterier. Det kan være årsagen til, at fibre er godt for barnets tarmflora, fordi de skaber et godt økosystem i tarmen. Forskerne ved ikke, hvorfor proteinet giver en god virkning i tarmfloraen, men de mener, at proteinet er udtryk for, at barnet er nået langt i overgangen fra modermælk til at spise familiens mad.

Ikke nok til at rykke på kostråd

Tidligere studier har vist, at et højt proteinindhold i overgangen mellem modermælk og fast føde kan øge risikoen for overvægt senere i barndommen. Derudover skulle et højt fedtindtag i denne periode ikke have en indflydelse på overvægt. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen, at børn i 6-11-måneders-alderen kun får 7-15 % protein og får en høj fedtfordeling på 30-45 %.

Derfor er der behov for flere undersøgelser, før kostrådene for overgangskosten bliver ændret. Det mener Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet.

– Hvis man vil afklare sådanne forhold, kræver det klinisk kontrollerede behandlingsforsøg, hvor man systematisk undersøger veldefinerede kostformer i forhold til hinanden, siger Oluf Borbye Pedersen.

Tine Rask Licht mener, at det vigtigste budskab med undersøgelsen er, at overgangskosten spiller en væsentlig rolle for barnets tarmflora. Der er dog behov for yderligere studier for at påvise, at virkningen på tarmfloraen stadig kan ses, når børnene er blevet voksne.

 

Fakta om tarmbakterier:
Flere undersøgelser har vist, at mennesker med bestemte typer af sygdomme har et meget lavt indhold af tarmbakterier.
Derudover har overvægtige også færre og mindre mangfoldige bakterier. Derfor forbinder vi en sund tarmflora med en sund krop.

 

Kilder: Videnskab.dk

 

 

 

Forrige artikelGuide til din helt egen spa

Næste artikelDreng eller pige?