Nyheder

Find alternativ til banan i smoothien

En frisk smoothie er en god måde at få fibre og vitaminer, og banan bruges ofte til at give fylde. Men det er måske en dårlig idé. 

Foto: Shutterstock
10. oktober 2023

En frisk smoothie er en god måde at få fibre og vitaminer, og banan bruges ofte til at give fylde. Men det er måske en dårlig idé. 

Det er lækkert, nemt og sundt med en smoothie. Bare smid bær fra fryseren i blenderen og tilsæt noget væske. Banan er hyppigt brugt, fordi det både giver god smag og fylde. Men nu viser et norsk studie, at netop banan kan forhindre kroppen i at optage gode stoffer fra andre frugter og bær. 

Årsagen er, at bananen indeholder særligt store mængder polyphenoloxidase. Det er et enzym, der kan reducere mængden af sunde plantestoffer, vi optager fra smoothien, skriver en gruppe forskere i det videnskabelige tidsskrift Food and Function. 

Flavanoider 

Flavanoider er planteproducerede stoffer, der blandt andet kan findes i te, kakao, bær, vindruer og nogle frugter som æbler og pærer. 

Forskellige flavanoider ser ud til at have en god effekt på hjerte- og hjernesundheden og er en del af baggrunden for anbefalingerne om at få meget frugt og grønt. 

Det er velkendt, at mange af os kæmper for at nå målet om fem om dagen. For mange har smoothien været en god måde at nå målet. 

Men ifølge Javier Ottaviani fra Mars Incorporated og kolleger fra tre forskellige universiteter, er det ikke ligemeget, hvad du putter i.  

Testpersoner fik forskellige drinks 

Forskerne testede to forskellige smoothies på en lille gruppe mænd. Den ene drink havde moset banan, den anden havde forskellige knuste bær. I begge drikke havde forskerne tilsat kakaoekstrakt for at sikre, at de indeholdt den samme mængde af en flavanoid kaldet flavan-3-ol. 

Derudover deltog en kontrolgruppe, som ikke drak smoothien, men i stedet fik en kapsel med tilsvarende mængder flavan-3-ol. 

I timerne efter drinken målte forskerne niveauerne af flavan-3-ol i forsøgspersonernes kroppe. 

Resultaterne viste store forskelle mellem drikkevarerne. 

Meget lavere niveauer af flavan-3-ol i kroppen 

Den maksimale koncentration af flavan-3-ol var hos dem, der fik en kapsel eller en drink med bær. Her var gennemsnittet 680 nanomol pr. liter blod. De, der fik banansmoothien, havde et gennemsnit på 96 nanomol per liter. 

Det betyder, at mængden af flavan-3-ol, kroppen kunne optage, var 84 procent lavere blandt banandrikkerne. 

Men hvad nu hvis du ikke blander bananen og de flavanoidholdige ingredienser, men spiser dem hver for sig i det samme måltid? 

Forskerne testede også dette ved at lade forsøgspersonerne tage hver anden tår af en banandrik og en kakaoekstraktdrik. Det viste sig, at mængden af flavan-3-ol også nu var lavere end hos dem, der holdt sig til flavanoidkapsler. 

Brug yoghurt og ananas i stedet for banan

Forskerne mener, at disse resultater gælder for flere flavanoider end blot flavan-3-ol, da disse stoffer ligner hinanden. 

De synes derfor, det kan være en god idé at tænke igennem, hvilke ingredienser man blander sammen i smoothien. 

Bruger du flavanoidrige bær eller kakao, kan det være en god idé at erstatte bananen med ingredienser med lidt polyphenoloxidase, såsom ananas, mango, appelsin og yoghurt, siger forskerne ifølge en pressemeddelelse fra University of Californien, Davies. 

Det skal dog understreges, at studiet er meget lille. Det går ikke an at basere egentlige kostråd med den spinkle baggrund. Alligevel kan det være en god idé at finde alternativer til bananen i smoothien – om ikke for andet, så for variationens skyld.    

Forrige artikelEt rent hjem er mit kærlighedssprog

Næste artikelIBS: Tænk dig til lindring

Thomas la Cour

Journalist