Krop

Find vej i junglen af vitaminer

Foto: Scanpix/Iris
21. maj 2018

Det kan som dansker være lidt af en udfordring at finde vej i junglen af vitaminer og mineraler. Vi modtager ikke voldsomt mange brugbare oplysninger om, hvordan vi naturligt kan styrke vores sundhed, og ud fra de officielle udmeldinger kan man også let komme i tvivl, om det overhovedet er nødvendigt at tage et tilskud af mikronæringsstoffer.

Den måde vi lever og spise på i Danmark i dag, nødvendiggør efter min mening et dagligt tilskud af kvalitets-vitaminer og mineraler. Vitaminer og mineraler er livsvigtige, men vi forvirres af artikler og gentagne udmeldinger, der påstår, at vitamin- og mineraltilskud skulle være unødvendige og i værste fald farlige at indtage?

Ønsker du konkrete og velunderbyggede redskaber til håndtering af din egen og din families sundhed, til indre balance og muligvis til afhjælpning af småskavanker, så læs med her, hvor du får tre helt konkrete råd

Vitaminer og mineraler er livsvigtige

Hører du til dem, der ønsker at supplere din gode mad med et vitamintilskud, så kan det betale sig at være særdeles selektiv i dine valg af former og kvaliteter. Der er nemlig voldsom stor kvalitetsforskel på de vitamin- og mineralpræparater, der udbydes.

Vores nutidige fødevarer indeholder ikke tilstrækkelige mængder mikronæringsstoffer til at nære os optimalt hele livet. Det skyldes primært den måde, vores fødevarer dyrkes og produceres på i dag. Hovedparten af danskerne mangler da også vitaminer og mineraler, herunder det vigtige magnesium, det immunstyrkende selen, de afgørende mængder jod for ikke at tale om det livsvigtige D-vitamin.

Flere og flere spiser mere plantebaserede måltider og dermed mindre kød, og de kan alt for let komme i mangel af det vigtige B12-vitamin, som netop findes i kød, ligesom jodmangel er blevet mere og mere udbredt i Danmark.

Råd nummer 1:

Suppler din mad med en højkvalitets-multivitaminmineralpille

Her kan du helt naturligt optimere ikke bare sundhed og indre balancer, men også energiniveauer og hjernekapacitet, så du kan leve op til dit fulde potentiale hver dag. En multivitaminmineralpille i god kvalitet er som et tag-selv bord for kroppens celler, så de altid har de nødvendige mikronæringsstoffer ved hånden.

Hovedparten af de vitaminer og mineraler, de ikke får brugt, udskilles uden problemer igen.

Være selektiv og kvalitetsbevidst

Der er ingen tvivl om, at vi optager vores vitaminer og mineraler bedst fra maden. Her er vitaminerne og mineralerne naturlige og organiske, og de genkendes derfor af kroppens celler. Heldigvis er det i dag muligt at købe vitaminer og mineraler, der er bundet op på fødevarer, så optagelighed og kvalitet derved sikres. Flere studier har igennem tiden påvist, at naturlige og organiske mikronæringsstoffer optages bedst og anvendes mest effektivt af kroppens celler, sammenlignet med syntetiske og uorganiske vitaminer og mineraler.

Det bedste var selvfølgelig, hvis vi kunne spise os til tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer gennem vores mad. Men det er desværre ønsketænkning. Der er heller ingen solid videnskab, der kan understøtte en påstand om, at du kan få de mikronæringsstoffer, som du har brug for, gennem maden. Først og fremmest fordi vores behov for vitaminer og mineraler er dybt individuelle og ændrer sig livet igennem afhængig af alder og livsomstændigheder.

Dernæst indeholder mange fødevarer i dag langt færre mikronæringsstoffer end for bare 50 år siden. Det skyldes primært den måde vi forarbejder dem på, og de dyrkningsmetoder der anvendes. Og så er der bare visse livsvigtige vitaminer og mineraler, som du ganske enkelt ikke kan spise dig til. Eksempelvis det livsvigtige D3 vitamin.

Skræddersyede vitaminer

Rigtig mange lidelser blandt såvel unge som ældre vil efter min mening kunne afhjælpes helt enkelt og billigt ved et dagligt tilskud af organiske vitaminer og mineraler. Det er nemlig langt billigere, bivirkningsfrit og naturligt at anvende mad og mikronæringsstoffer i såvel forebyggende som behandlende indsatser, og det kan i mange tilfælde være tilstrækkeligt.

Vitaminer og mineraler har så at sige tre stop på deres vej til endestationen, som er cellernes indre. Først ankommer de til tarmen, dernæst til blodbanerne, og til sidst skulle de meget gerne få lov til at passere cellemembranerne og dermed få adgang til cellernes indre. Det er her, at mikronæringsstofferne har nogle af deres vigtigste missioner, da de blandt andet indgår i produktionen af energi, i dannelsen af nye celler, i skabelsen af enzymer, proteiner og en lang række andre signalstoffer, der har til opgave, at skabe indre balance og sundhed.

Syntetiske udfordringer

Syntetiske vitaminer og uorganiske mineraler har vanskeligere vilkår og optages ikke i samme grad i cellernes indre som organiske, food state eller organisk bundne vitaminer og mineraler. Et godt eksempel herpå er calcium, hvor mangeårige anbefalinger af uorganisk calcium, i form af calcium carbonat, eller endnu værre calciumoxid, har nødvendiggjort særdeles høje doseringer. Indtag af store doser uorganisk calcium kan føre til hjertekarsygdomme og andre alvorlige ubalancer. Det kan du læse meget mere om på www.madforlivet.com.

Et andet eksempel er selen, der findes i to former; en uorganiske form, kaldet selenit, og en organisk eller organisk bundet form for selen. Indtag af uorganisk selenit kan i for store doser gøre dig syg, bevirke hårtab og optageligheden af selenit er særdeles lav. Alligevel er det tilladt at tilsætte selenit til danske vitaminpiller, og du vil desværre blive overrasket over, at også nogle af de mest populære multivitaminpiller i Danmark indeholder denne form for uorganisk selen.

Efter min mening ville det være bedre helt at undgå at tilsætte selen, hvis man som producent af økonomiske årsager kun ønsker at tilsætte selenit til sine multivitaminvitaminpiller. Det fremgår desværre ikke altid af emballagen, hvilken form for selen, der er indeholdt i produktet.

Overvej forskellige former

Uanset hvor godt en koncentreret vitamintablet er fremstillet, så vil der altid være mennesker, der ikke fordøjer eller optager indholdet ligeså effektivt som, hvis de eksempelvis indtog vitaminer og mineraler i organiske kapsler, i flydende form eller i pulverform.

For effektivt at kunne absorbere og optage indholdet af en hårdt stampet all-in-one vitaminpille skal personen nemlig have en stærk konstitution, en velfungerende fordøjelse og tilstrækkeligt med mavesyre. Halter disse forhold, kan det anbefales at indtage sine vitaminer og mineraler via organiske kapsler, eksempelvis Nature’s Own eller Nani. I pulverform, eksempelvis Terra Nova Life drink, eller i flydende form, eksempelvis Nature’s Energy flydende multivitaminmineral, som kan købes på nettet.

Som noget helt nyt er der netop lanceret en række liposomale vitaminpræparater med særlig høj optagelighed. På grund af deres liposomale struktur (liposomer er små vesikler, fremstillet af fosfolipider, der er den type fedtstoffer, som vores cellemembraner er bygget af) kan næringsstofferne let optages i cellerne. På grund af vitaminernes form, øges optageligheden på celleniveau.

Råd nummer 2:

Vælg individuelt tilpassede kvalitetsprodukter

Organiske, organisk bundne, wholefood, food state eller liposomale præparater, som du kan dosere og forme efter, hvem du er, og hvilke behov du har. Der er nemlig forskel på, om du topidrætsudøver eller en småtspisende ældre, og tilskud af vitaminer og mineraler skal tilpasses individuelt herefter.

Nogle har det godt med ”all in one” vitaminpiller og kan let fordøje disse, ofte hårdt stampede og koncentrerede, vitaminpiller. Andre kan slet ikke fordøje eller optage sådanne koncentrerede kosttilskud og har behov for vitaminer og mineraler i letoptagelige former, eksempelvis som food state, organiske, flydende multitilskud som eksempelvis Terra Nova Life drink eller i form af liposomale vitaminer og mineraler som eksempelvis Life Exténsions liposomale produkter.

Nye boller på suppen, eller?

I mange år har vi her i Danmark levet med restriktive særregler på området vitaminer og mineraler. Folketingets Implementereringsråd besluttede sig i efteråret for at ophæve de begrænsende særregler 1. januar 2018, så vi danskere frit kunne købe doser og former, som EU’s eksperter har godkendt, de såkaldte EFSA-kosttilskudsdoser.

Nu skulle der per 1. januar være kommet nye boller på suppen, men det ser desværre ud til, at den danske Fødevarestyrelse har søsat en besynderlig vejledning, der umiddelbart vil kunne begrænse vores muligheder for at købe vitaminer og mineraler i EFSA-godkendte doser og former i danske forretninger. Fødevarestyrelsens vejledning modregner blandt andet danskernes skønnede indtag af vitaminer og mineraler via maden, så de danske doser nedsættes med dette skønnede indtag i forhold til de tilladte doser i EU.

Problemerne med dette er, at EU allerede har gjort sig den ulejlighed at modregne for en gennemsnitlig europæers vitaminindtag via maden, så nu modregnes der dobbelt madindtag for os danskere. Fødevarestyrelsens vejledende doser lægger sig således lige under de EFSA-godkendte doser, hvilket på flere områder kan vanskeliggøre salg af EFSA-godkendte produkter i Danmark.

Folketingets Implementereringsråd er givetvis af den formodning, at de har vedtaget EFSA-anbefalede doser og former i Danmark og dermed sikret varernes frie bevægelighed og danskerne mulighed for at købe EFSA-godkendte højkvalitets vitamin- og mineralpræparater. Med Fødevarestyrelsens udarbejdelse af en separat vejledning er Folketingets Implementereringsråds beslutning for mig at se afmonteret, og forvirringen er total.

Hvorfor Fødevarestyrelsen egenhændigt vælger en sådan fremgangsmåde får stå hen i det uvisse, men indtil videre ser det ud til at hæmme vores muligheder for at købe en række EFSA godkendte vitaminer og mineraler her i Danmark.

Råd nummer tre:

Få skræddersyet dit indtag

Sæt dig ind i kvaliteter og former og søg eventuelt professionel hjælp til udarbejdelse af en skræddersyet kosttilskudsplan. Check derefter, hvor du kan købe disse kosttilskud, om det lader sig gøre i Danmark, eller om du får mest for pengene på nettet. Det er fuldt lovligt at købe kosttilskud til eget forbrug indenfor EU.

Før dagbog, hvor du hver dag nedskriver eventuelle symptomer, og hvordan du i det hele taget har det. Ved at føre en lille dagbog kan du holde øje med forbedringer eller reaktioner. Ofte viser der sig et billede af, at visse vitaminer og mineraler kan hjælpe dig helt naturligt til bedre balance og mere energi med meget mere.

 

Tips til en god multivitaminmineralpille

Bedste kilde: Økologiske, uforarbejdede råvarer og grønsager, men det er altid en god ide at supplere den gode, økologiske mad med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet.Indtag: Indtag af enkelt-vitaminer og mineraler skal altid have følge af en multivitaminmineralpille. Det sikrer indre balance og effektiv udnyttelse af hvert enkelt vitamin og mineral.Gode produkter: Nature’s Own, Nani, Terra Nova, Solgar, Life Extension, Cytoplan, Douglas eller Biorto.

 

Tips til D3-vitamin

Bedste kilde: Solens stråler. Da solen står lavt eller er sparsom vinteren igennem i Danmark, kan det anbefales at indtage et kosttilskud med D3-vitamin fra september til maj.

Bedste normalniveauer: Niveauer på 100 nmol/l året rundt yder optimal beskyttelse mod en lang række sygdomme, herunder visse former for kræft.

Indtag: Anbefalet dagligt indtag er i Danmark 400 i.u./ 10 mcg, men mange har højere behov.

Gode produkter: Liposomal D3 Life Extension, Biotic D mulsion, Nature’s Own, Nani, Terra Nova og Pharma Nords D pearls.

 

Tips til gode B-vitaminer

Bedste kilde: B-vitaminerne består af en hel familie af vitaminer. Mangel på blot et enkelt B-vitamin kan have store sundhedsmæssige konsekvenser. De fleste B-vitaminer findes i hele korn og dermed i rigtige fuldkornsprodukter, i ølgær, røde ris, naturris etc. B12-vitamin findes primært i kød, fjerkræ og fisk.

Indtag: B-vitaminerne hører sammen, de er vandopløselige, udskilles indenfor 24 timer og skal derfor indtages hver dag. Eventulle ubrugte rester, udskilles via urinen. Tilføres et enkelt B-vitamin, f.eks. B6-vitamin, så skal det altid have følge af et multi B-kompleks eller en multivitamin, der indeholder samtlige B-vitaminer, da det ellers kan medføre ubalancer.

Gode produkter: Nature’s Own, Terra Nova, Nani, Solgar, Life Extension, Cytoplan, Douglas eller Biorto

 

Lidt om C-vitamin

Bedste kilder kan være: Aroniabær, havtornbær, hyben, kirsebær, rød peberfrugt og citrusfrugter.

Indtag: Naturlige kosttilskud, fremstillet af økologiske aroniabær, havtornbær, hyben eller kirsebær tilfører dig hele C-vitaminet, og ikke som i de fleste syntetiske produkter kun en del af C-vitaminet, nemlig ascorbinsyre. C-vitaminet er et flygtigt, vandopløseligt vitamin, der skal tilføres hver dag. Eventuelle ubrugte rester, udskilles via urinen. Topidrætsudøvere har særligt behov for tilskud af C-vitamin, der altid skal tages sammen med en multivitamin.

Gode produkter: Nani C vitamin, Nature’s Own Cherry C, Acerola C vitamin, havtornflager eller hybenpulver.

 

Lidt om E-vitamin

Bedste kilde: Økologisk hvedekimolie

Indtag: Indtag af alpha tokoferol eller det syntetiske dl-alpha tokoferol alene kan ikke tilrådes. Du kan læse mere om E-vitaminer, effekt og former på www.madforlivet.com.

Gode produkter: Nature’s Own eller Nani, som er de eneste E-vitamin-præparater, der indeholder samtlige otte tokoferoler og tokotrienoler for optimal effekt og balance.

 

Lidt om selen

Bedste kilde: Oregano, fisk, frø og kerner, og lidt fra økologisk eller biodynamisk dyrkede grønsager.

Indtag: Selen er en væsentlig antioxidant med stor betydning for immunforsvar, vækst og udvikling. Vi har meget selenfattig jord i Danmark, og derfor kan stort set alle danskere, såvel voksne som børn, have gavn af et dagligt tilskud af organisk selen. Selen har stor beskyttende effekt, og det kan derfor i særlig grad ved sygdom og kræft være en god idé at have ekstra fokus på at få tilstrækkeligt hver dag.

Vælg ALTID organisk eller organisk bundet selen, indtag aldrig uorganisk selen.

Gode produkter: Nature’s Own, Terra Nova, Nani, Solgar, Life Extension, Cytoplan eller Pharma Nords selenprodukter.

Du kan læse meget mere om magnesium, calcium og andre vitaminer og mineraler på www.madforlivet.com

 


Næringsstoffer redder liv

Helt ny forskning fra Aarhus Universitetshospital viser, at indtag af visse vitaminer og mineraler ligefrem kan redde menneskeliv.

Derfor kan det undre, at vores sundhedsmyndigheder ikke griber denne oplagte mulighed for at hjælpe alle danskere med redskaber til god og sund mad og daglige vitamin-mineraltilskud af høj kvalitet.

Flere kunne forebygge sygdomme, få mere energi, og undgå at tage medicin. Der ville kunne spares mange penge på sundhedsbudgettet, hvis den enkelte fik konkrete og velunderbyggede redskaber til selvhjælp.

 


 

Referencer:

(1) Mayer A, 1997, ”Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables”; British food Journal, 99;6; pp 207-211

(2) M. Barański, et al. ”Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.”; British Journal of Nutrition, Published Online June 26, 2014. (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3717875 (5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377864/

(6) Tangney C, Tang Y, Evans D, Morris M, 2009; ”Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline”; Neurology, 72(4), 361-7 (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/

(8) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2667071?redirect=true

(9) ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136”

(10) ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”, Qian Xiao, PhD et al, JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-6(11)

Forrige artikelDu bliver ikke kun tyk af hurtige kulhydrater …

Næste artikelDårlig ånde? Ikke længere med disse 6 gode råd

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.