Nyheder

Finner og italienere er Europas outsidere

10. september 2008

Nyt genetisk kort over europæerne viser, at danskerne ligner tyskere og hollændere mere end vi ligner svenskerne.

Et europæisk forskerteam med deltagelse af to danskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Center for Farmakogenomik på Københavns Universitet har igennem de sidste to år arbejdet på udviklet et genetisk Europa-kort, der viser genetiske forskelle og lighedstræk mellem de forskellige befolkningsgrupper i Europa.
Det skriver videnskab.dk.
Jo tættere – jo mere lighed
Ved hjælp af generne fra 2.500 mennesker i 23 steder i Europa har forskerne sammensat et kort, der giver et overblik over de genetiske forskelle i Europa.
”Det dybt fascinerende er, at det genetiske Europakort ligner det geografiske Europakort. Det fortæller os, at der er større genetiske fællestræk mellem mennesker, der lever tæt på hinanden end dem, hvor den indbyrdes afstand er stor. Afstanden har virkelig en betydning for, hvor forskellige vi er rent genetisk,” siger forskningschef Thomas Werge fra Sct. Hans, Københavns Universitet, som er en af de danske forskere, der deltager i projektet, til videnskab.dk
Studerer man kortet i detaljer, vil man få øje på, at der er markante forskelle på befolkningsgrupper, som forskerne troede var meget ens.
»Kortet afslører, at danskerne er nært beslægtede med nordmænd og også ligner nordtyskerne og hollænderne rigtigt meget. Svenskerne derimod skiller sig lidt ud fra de andre skandinaver, men har til gengæld mange genetiske fællestræk med nordtyskerne. Europas genetiske outsidere er finnerne og italienerne, som tilsyneladende er noget helt for sig selv,« siger Thomas Werge til videnskab.dk.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelBørn børster selv tænder og får huller

Næste artikelFærre hjerteslag mod blodpropper