Nyheder

Fire fordele ved gurkemeje

21. oktober 2014

Gurkemeje, der er hovedingrediensen i karry, har ry for en række sundhedsfordele. Vi har sorteret i de mange lovprisninger og fundet fire veldokumenterede årsager til at bruge den gule rod.

Gurkemeje ligner til forveksling ingefær, hvis du har fået fat i frisk gurkemeje i køledisken hos den asiatiske købmand. Og roden er da også i nær familie med ingefær. Herhjemme kender vi desværre mest gurkemeje som stødt pulver, som mest egner sig til at farve ris gule med et minimum af indsats. Smagen af pulveret er en blanding af hengemt og bittert, hvorimod den friske gurkemeje er langt mere intens og interessant. Frisk gurkemeje dufter og smager af afskårne blomster. En rund og let parfumeret smag.

Men ud over farve og smag rummer gurkemeje en kraftig antioxidant, der hedder curcumin. Det er dette aktive stof, der er den egentlige årsag til gurkemejes mange sundhedsfordele. Her følger seks af de mere veldokumenterede.

1: Gurkemeje mod kræft

Forskere fra både Sverige og USA har tidligere påvist, at kombinationen af organisk selen og curcumin kan hæmme og reducere kræft i dyreforsøg. Du kan få både selen og organisk curcumin som kosttilskud.

Men curcumin kan også stå alene i kampen mod kræft. En række dyreforsøg og laboratorieforsøg viser ifølge den amerikanske pendant til Kræftens Bekæmpelse, American Cancer Society, at “stoffet forstyrrer de molekylære processer, der er væsentlige i udviklingen og spredningen af kræftceller.”

2: Curcumin kan reducere risiko for hjerteanfald

I et studie fra 2012 undersøgte forskere curcumins evne til at forebygge hjerteanfald hos patienter, der havde fået foretaget en bypass-operation. Studiet fulgte 121 bypass-patienter, der havde fået foretaget indgrebet imellem 2009 og 2011. Tre dage før operationen og fem dage efter fik halvdelen af patienterne kapsler med curcumin, mens den anden halvdel fik placebo-kapsler. De fem dage efter operationen fik flere patienter hjerteanfald, men antallet var markant større i placebo-gruppen (30 pct.) end i curcumin-gruppen (13 pct.). Forskerne mente ikke, at curcumin kunne erstatte anden hjertemedicin, men de var ikke i tvivl om, at stoffets anti-inflammatoriske effekt kunne reducere risikoen for et hjerteanfald efter en bypass-operation med hele 65 pct.

3: Udsætter diabetes

Et studie fra 2012 viste, at curcumin kan udsætte udviklingen af type 2-diabetes hos mennesker med forstadier til sygdommen. I en periode på ni måneder fik forsøgspersoner med prædiabetes udleveret henholdsvis curcumin-kapsler og placebo-kapsler. I placebo-gruppen udviklede 16 pct diabetes, mens curcumin-gruppen slap helt fri.

4: Karry virker mod fedtdannelse

Gurkemeje kan ifølge forskere delvist bremse dannelsen af de nye blodårer i fedtvæv der skal til for, at vi tager på i vægt.

Studiet fra 2009 viste, at et måltid mad, krydret med gurkemeje tilsyneladende bremser væksten af fedtceller i mus og mennesker i forhold til det samme måltid uden gurkemeje. Tilmed ser det ud til, at gurkemejens “slankeeffekt” er større, desto federe maden er.

Observationerne er gjort ved i 12 uger at fodre to hold mus med mad med højt fedtindhold. Begge musegrupper indtog de samme mængder mad, men den ene gruppes foderrationer blev tilsat 500 milligram gurkemeje.

Kilder: Huffingtonpost.com, Jp.dk

Forrige artikelSunde, sjove græskar

Næste artikelTag ekstra D-vitamin i vinterhalvåret