Nyheder

Fire friske (og oversete) frugter

26. maj 2015

Det er nemt at blive et vanedyr, når der skal købes frugt. Vi har fundet fire lidt oversete stykker, som giver masser af sundhed for pengene.

Fantasiløsheden presser ofte på, når indkøbskurven skal fyldes med frugt til hverdagen. Du kan let komme hjem med de sædvanlige æbler, et par pærer og tre bananer. For hvis der er børn i husstanden, skal det jo helst ikke være alt for specielt i smagen eller alt for bøvlet at skrælle, udskære eller pille.

Her er fire frugter, som du nok kender, men som måske byder på mere sundhed og velsmag, end du lige tænker over:

1: Avocado

Ja, avocadoen er at regne for en frugt, selvom de fleste nok opfatter den som en grøntsag. Men den passer faktisk fortrinligt som et lille mellemmåltid, fordi de sunde monoumættede fedtsyrer er ren livseliksir. Derudover byder avocadoen på både B-, E- og K-vitaminer, og det høje fedtindhold giver også en god mæthedsfornemmelse.

Avocadoen er lidt overset som et alternativ til frugt ved mellemmåltidet, fordi den ofte forbindes med salater, forretter og naturligvis guacamole.

Dryp avocadoen med citronsaft, så den ikke bliver brun, og spis kødet sammen med hytteost og tomatskiver på et stykke rugbrød. Hytteosten bidrager med proteiner, så du får et sundt og nærende måltid. Hvis du vil lave luksusudgaven, kan du pynte med agurkeskiver og nogle gode rejer.

Men husk, at 100 gram avocado indeholder 170 kcal – så hvis du tæller kalorier, skal du nok ikke spise dig mæt i den smagfulde frugt.

2: Kiwi

Har du prøvet at spise din kiwi med skræl? Hvis du spiser skrællen med, er kiwi muligvis det sundeste, du overhovedet kan spise. Skrællen indeholder nemlig sunde kostfibre, men de fleste vælger desværre at koncentrere sig om den C-vitaminrige indmad.

C-vitaminerne er dog også en god grund til at spise kiwi: Én kiwi kan faktisk omtrent dække dit daglige behov for C-vitamin (75 mikrogram). Derudover får du også en del jern.

Hvis du spiser skrællen med, er den lille, brune frugt nemmere at spise – for du behøver ikke skrællekniv eller teske for at spise den. Skyl grundigt, skær enderne af, del kiwien i fire både og spis. Men du skal vælge den økologiske variant, da konventionelle kiwifrugter ofte har ganske mange pesticidrester i skrællen.

Til gengæld byder økologiske kiwiskaller på masser af antioxidanter.

3: Sharon

Sharonfrugten stammer oprindelig fra Israel, og den ligner mest af alt en grov, orange tomat. Smagen er i retning af blomme, og konsistensen er fast og uden sten.

Smagen er mild og sød, nærmest i retning af abrikos, med et strejf af vanilje. Farven er orange og jo mørkere frugten er, des mere moden er den. Hvis der er mørke områder på sharonfrugten betyder det ikke nødvendigvis, at den er beskadiget. Oftest er det blot tegn på at sukkerindholdet er højt og dermed at den er fuldmoden og bør spises ret hurtigt. Frugten er meget fiberrig og så indeholder den meget karotin, som i kroppen omdannes til A-vitamin.

Du kan bruge sharonfrugter rå i frugtsalat eller til is. Prøv også at lave puré, ved at skære frugterne ud i mindre stykker, blende dem og evt. smage til med citronsaft og honning. Puréen smager godt på både is, tærter og mousse. Du kan også lave små himmerigsmundfulde ved at skære sharonfrugten i både, lægge et stykke blåskimmelost på hver båd og vikle en strimmel parmaskinke omkring.

4: Granatæble

Det eksotiske granatæble indeholder en række mineraler, især fosfor, og lidt C-vitamin.

Der er noget tusind og en nats eventyr over granatæblet. Bag den uspiselige skal gemmer frugtkødet sig forklædt som røde ædelsten. Granatæblet har altid været forbundet med stor sanselighed og frugtbarhed og optræder både i Bibelen, Koranen og mange arabiske eventyr.

Frugtkødet ligner granater, smager sødt og syrligt – lidt à la søde ribs – og er meget saftigt. Drys over dine salater eller pynt din morgenyoghurt, pres til en supersund juice med appelsiner, brug i frugtsalater eller lav en pink sorbet med saften. Saften kan også koges ind til en skøn sirup til is.

Det kan måske virke lidt besværligt, men det er egentlig ikke så svært at få kødet fri: Halver æblet på midten. Stik ikke kniven hele vejen igennem, men skær et snit hele vejen rundt. Vrid derefter de to dele fra hinanden. Tag nu en ske og slå med fast hånd på skallen af æblet, mens du holder det i hånden med snitfladen nedad. Frugtkernerne slås på denne måde løs og vil falde ned i din hånd. Hold en skål under, da granatæblet er en saftig sag. De sidste kerner kan du skrabe fri fra de hvide skillevægge med skeen.

Kombinationen er det vigtigste

Selvom man kan vælge frugter, der er rigere på vitaminer eller kostfibre end andre, er det kombinationen af frugterne, der er det vigtigste.

Det gælder om at få alle farverne i din mad – og denne regel gælder også frugt og grønt. Rødt, orange, gult, grønt, lyst og mørkt. Tænk på regnbuens farver, når du handler frugt – os sørg for mindst to eller tre forskellige farver hver gang.

Kilder: Aarstiderne.dk, kk.no, mereendmad.dk

Forrige artikelRynker og røde kinder?

Næste artikelSSI kom med misvisende tal for MFR-vaccine