Nyheder

Fire kafferåd

17. januar 2013

Kaffe blev førhen opfattet som en usund vane, men de seneste års forskning har ændret den opfattelse. Vi har fire gode råd, der gør kaffe til et sundt og hyggeligt indslag dagen igennem.

Hvad er vel bedre end et varmt krus mellem hænderne, mens du betragter sne, sjap eller slud ude på den anden side af ruden? Det er nærmest meditativt.

Det er sundt for psyken at give sig selv disse kvalitetsøjeblikke i en travl hverdag, og for mange er duften af en god kop kaffe med til at gøre øjeblikket endnu bedre.

Seniorforsker og fysioterapeut Anne-Mette Hedeager Momsen fra Marselisborgcentret i Aarhus har forsket i kaffe og koffein. Hun har givet fire gode kafferåd til Fagbladet 3F.

Drik kaffe inden arbejde

Kaffe er en stimulans, og koffeinen giver en opkvikkende effekt. Derfor kan det være godt med en kop før arbejde. Det er dog værd at nævne, at effekten almindeligvis først optræder efter en halv times tid.

Snup en kop inden fyraften

De fleste kender situationen: Efter en lang arbejdsdag kalder det bløde aftryk i sofaen, og selvom træningstasken ligger klar i bilen, får Fitnesscentret lov til at klare sig uden dig i dag. Hvis der er en hund, der skal luftes, bliver det også til en lille kort tur, for du skal bare have den powernap inden aften.

Her kan en god kop kaffe hjælpe. Snup en kop som afslutning på arbejdsdagen, så har du mere energi til træningscentret eller hundeluftningen.

Drik ikke for meget

Du skal ikke drikke kaffe i spandevis. Det giver hjertebanken. Men hvis du holder dig til under seks gode krus om dagen, kan du muligvis mindske risikoen for såvel demens som type 2-diabetes. Det tyder flere forskningsresultater på.

Drik ikke kaffe om aftenen

Hvis du har problemer med at falde i søvn, skal du lade være med at drikke kaffe om aftenen. Det kan også være en god idé at begrænse forbruget i eftermiddagstimerne, da nyere forskning peger på, at kaffe så tidligt som først på eftermiddagen kan have betydning for søvnen om aftenen og natten.

Men det er naturligvis meget individuelt. Nogle kan drikke en kande kaffe og falde i søvn umiddelbart efter, mens andre kan ligge søvnløse efter at have lugtet til en kop kaffe om eftermiddagen. Overdrivelse fremmer forståelsen, men du må selv finde ud af, hvordan kaffe influerer på din nattesøvn. Selvom du har let ved at falde i søvn, kan kaffe godt ødelægge nattesøvnen, så du vågner op og er træt, selvom du fik dine otte timer. Så overvej, om årsagen til træthed og uoplagthed kan findes i dine kaffevaner.

Kilde: Fagbladet 3F

Forrige artikelØretæve til medicinalgigant

Næste artikelNyhedsbrev