Hjernen skal holde hele livet, og du kan hjælpe kroppens vedligeholdelse af det vigtige organ med de ting, du spiser. Her sætter vi fokus på fire næringsstoffer, som har særlig værdi, når du vil bevare dine små grå celler i den fineste form.
Så længe hjernen fungerer til topkarakter, har det positiv effekt på resten af din krop og din tilværelse. Også selvom du bruger hjernen til meget mere end blot at tænke tanker.
Naturli har fået hjælp af videnskabsjournalist og naturopath Pernille Lund til at guide os i retning af de allervigtigste næringsstoffer for en skarp hjerne.
Det er nemlig den plastiske masse, som kontrollerer og giver energi til alle ting, du foretager dig. Hjernen står bag sanserne, bevægeapparatet og fordøjelsen på samme måde, som den samler din analyse af verden omkring dig.
Desværre bliver hjernen – ligesom hørelse, led og alle dine indvolde – slidt af mange års flittigt brug. Den har behov for, at du tilfører de rette næringsstoffer, så den kan fastholde sine funktioner optimalt. I det følgende skriver vi om 4 tilskud, der vil give kontant afregning i vedligeholdelsen af den øverste etage.
Først et par ord om, hvad der slider på din hjerne. Langt hen ad vejen er det samme påvirkning, som rammer resten af kroppen.
Med alderen bliver cellerne dårligere til at omsætte ilt. Denne svækkelse fører til et øget antal af de såkaldte frie radikaler, som helt nede på molekylært niveau angriber og ødelægger cellerne i den proces, man kalder oxidativ stress. Når kroppen skal håndtere de ødelagte celler, skaber det en inflammationstilstand, som forstærker skadevirkningen.
Så hjernen skal have midler til at bekæmpe oxidativ stress og inflammation, som er stigende med alderen.
Samtidig skal hjernen naturligvis fortsat have de næringsstoffer, som stimulerer dens normale funktion.
I billedsprog kan man sige, at hjernen dels har brug for brændstof til at køre normalt, og at den samtidig har brug for et værn imod de skadevirkninger, som er en normal følgevirkning af at blive ældre.
Det er en lang sæson, så det handler om at sørge for alle tiltag for at stå så skarpt som muligt. Jeg har også sørget for at holde fri, når jeg har haft mulighed for det og skabt ro omkring mig, så håndbolden hele tiden kan være en motivation. Når man er glad i hverdagen, bliver de hårde træninger mere værd, siger hun og fortæller, at det mentale også er på plads.
Videnskabsjournalist og naturopath Pernille Lund har for nylig afholdt en foredragsrække om at holde hjernen skarp med naturlige næringsstoffer. Og hun tøver ikke med at pege på D-vitamin som det første.
– Det er målt, at D-vitamin har nogle meget vigtige effekter i hjernesundheden. Vitaminet øger bl.a. tætheden af neuronerne i hippocampus og det modvirker hjernesvind, forklarer hun.
På den måde er D-vitamin vigtigt for hjernens daglige virke. Men det modvirker også nogle af de alvorlige skadevirkninger ved at hæmme cytokinerne, der skaber inflammation, og ved at regulere mekanismer, som beskytter imod oxidativ stress.
Pernille Lund blev uddannet biopat ibm i 1987, og har drevet sin klinik i 33 år.
Derudover har hun skrevet en stribe sundhedsfagbøger og været sundhedsskribent på Hendes Verden i 15 år. I dag arbejder Pernille Lund primært med undervisning, foredrag og som videnskabsjournalist – især med fokus på den publicerede forskning, der omhandler den store betydning, som vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer har for den generelle sundhed samt forebyggelse af en lang række sygdomme.
– Når det handler om mennesker, der er oppe i årene, er det også vigtigt at kende bivirkningerne af at blive ældre. Dels at gammel hud er dårligere til at igangsætte den reaktion, som omdanner solens stråler til D-vitamin. Og dels at nyrerne med tiden får sværere ved at aktivere D-vitaminet, siger Pernille Lund.
D-vitamin har en vigtig virkning på den mentale sundhed.
Det kommer eksempelvis til udtryk ved, at det øger hjernens udskillelse af giftige beta-amyloid proteiner, som er forbundet med udviklingen af demens af Alzheimer-typen. D-vitamin gavner også kredsløbet i hjernen og mindsker dermed risiko for forkalkning, som er den vigtigste årsag til vaskulær demens.
Desuden er det værd at notere sig, at vitaminets virkning på hjernens signalstoffer er godt for humøret og den mentale balance. Pernille Lund har en konkret, personlig erfaring med den virkning.
– Jeg havde gennem hele livet kæmpet med vinterdepressioner i den mørke årstid, så jeg rejste bort for at komme i solen. Men efter jeg begyndte at tage D-vitamin i de rette doser, påvirker vinteren mig slet ikke nær så hårdt. Jeg er heller aldrig syg, slår hun fast.
Når det gælder den mentale styrke, går vi videre til den næste anbefaling: B-vitaminer.
B-vitaminerne indgår i mere end 400 biokemiske reaktioner i kroppen, og i denne sammenhæng er det særligt vigtigt at kigge på den regulerende virkning, B9 (folinsyre), B6 og B12 har på indholdet af homocystein i blodet. Et højt niveau af homocystein virker som et giftstof, der fremmer risikoen for Alzheimers, oxidativ stress og åreforkalkning.
B-vitaminerne er generelt vandopløselige og skal helst tilføres – i kosten eller via tilskud – hver dag, med undtagelse af B12-vitamin, som kan lagres i kroppen. Det er B12, veganere og vegetarer skal tage som tilskud, fordi det kun findes naturligt i animalske fødevarer. B12 kan fås som sugetablet, der optages
gennem slimhinderne.
Mangel på især B3 og B12-vitamin forhøjer også – i øvrigt på linje med D-vitaminmangel
– risikoen for Parkinsons.
Du kan spise B-vitaminkompleks som tilskud. Men hvis det skal være effektivt, fører det os over til den næste anbefaling: Fiskeolie. Nærmere betegnet omega 3-fedtsyrerne EPA og DHA, som især findes i fisk.
– Kroppens optagelse af B vitamin er kun effektiv, når kroppen har nok af EPA og DHA. Og disse omega-3 fedtsyrer er samtidig noget af den vigtigste næring til hjernen, siger Pernille Lund.
DHA er kendt for at vedligeholde smidigheden i hjernens cellemembraner og fremme dannelsen af forskellige vigtige stoffer i hjernen.
EPA modvirker de inflammationer, som optræder ved depression og Alzheimers sygdom. Generelt indeholder en sund hjerne relativt store mængder af EPA og især DHA.
– Vi ved, at høje koncentrationer af DHA i blodet kan halvere risikoen for at udvikle Alzheimers.
Sidste anbefaling er det mindre kendte – og nogle gange oversete – K2-vitamin.
Mange kender K1-vitaminet, som findes i grønne grøntsager og har betydning for blodets koagulation.
K2 har en helt afgørende funktion, når kroppen skal udnytte kalk og fordele det i kroppen. Mangel på K2 kan derfor øge tendensen til at udvikle osteoporose, uanset om du tager kalktilskud eller ej. I forhold til hjernen er mangel på K2 forbundet til udviklingen af demens og neurologiske sygdomme.
– K2 er nødvendigt for at danne et protein, der fjerner kalk fra blodbanerne, og et andet protein som indlejrer kalken i knoglerne. K2-vitamin har et større potentiale for hjernesundheden, end de fleste ved, konstaterer Pernille Lund.
K2-vitamin findes i fermenterede fødevarer samt kød, æg og mejeriprodukter (jo højere fedtprocent jo bedre). Desuden kan kroppen omdanne K1 til K2 i en sund tarmflora. Ofte har den svært ved det, og derfor er et tilskud tilrådeligt.
Din livsstil og ikke mindst ernæringen har stor betydning for din hjernes sundhed. I denne artikel har vi ikke en gang taget hul på, hvor vigtigt et velbalanceret fordøjelsessystem er for hjernens normale funktion. Det må vi vende tilbage til i en senere udgave.
Men hvis du har brug for en overskuelig og simpel guide til at hjælpe din hjerne med at komme ind i alderdommen med ynde og skarphed, vil du sørge for at få nok af D-, B- og K2-vitaminer samt fiskeolie i god kvalitet.
Forrige artikelEr overforbrug en vigtig tradition i din jul?
Næste artikel12 tips til en sundere og gladere jul