Fire ud af ti lever med søvnproblemer

Af: Kristine Buske Nielsen / Foto: Colourbox

Fire ud af ti danskere lever med søvnbesvær. Men hvis man vil problemet til livs, er det ikke nok at symptombehandle med sovemedicin.

Har du sovet godt i nat? De fleste har nok prøvet endeløse nætter, hvor de vender og drejer sig uden at kunne falde til ro.

Den seneste store befolkningsundersøgelse, Den Nationale Sundhedsprofil 2013, viser, at 8.5 procent mænd og 13,4 procent kvinder klassificeres som værende meget generet af søvnbesvær inden for de seneste 14 dage inden undersøgelsen, mens en tredjedel klassificeres som værende lidt generet af søvnbesvær. Det er i alt ca. 40 procent, der har oplevet problemer med at sove.

Befolkningens søvnbesvær koster årligt 4,4 millioner sygedage og mere end 20 milliarder kroner i tabt arbejdsproduktion. Det viser Sundhedsstyrelsens rapport ’Sygdomsbyrden i Danmark – risikofaktorer’, der udkom sidste måned.

På længere sigt kan søvnmanglen medføre sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og psykisk sygdom og giver et årligt tab på 7200 leveår og 750 ekstra dødsfald, når der justeres for andre faktorer.

Problemløsning frem for sovemedicin

Problemet med søvnproblemer er, at det nemt kan blive til en dårlig vane. Det forklarer Søren Berg, søvnspecialist og associeret professor ved universitetet i Lund, Sverige.

– Der skal faktisk ikke mere til end to-tre nætters dårlig søvn, før folk begynder at præstere dårligt intellektuelt. Så det siger sig selv, at for de mennesker er det virkelig alvorligt. Søvnproblemet vedligeholder sig selv, det er blevet en vane, en ond cirkel, siger han til Politikken.dk.

Den største andel af personer med søvnbesvær er præget af svær overvægt, storrygning, fysisk inaktivitet og et alkoholforbrug over de anbefalede 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande for mænd. Det er faktorer, der kan være vigtige at identificere, hvis man vil søvnproblemerne til livs.

Desværre er der mange, der tyr til sovemedicin. I 2015 indløste 245 danskere mindst én recept på sovemedicin, viser tal, som Danmarks Apotekerforening har trukket for Politikken. Men piller er blot symptombehandling og kan derfor ikke løse søvnproblemerne. Det mener professor Poul Jennum, som er leder af Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital.

– Det er årsagen til søvnløsheden, man skal gribe fat i. Hvad end den så er stress, for ringe fysisk aktivitet, overvægt, overforbrug af alkohol eller noget helt femte. Ofte har søvnløsheden en underliggende årsag, som ikke står klart for folk. Når den er erkendt, og folk arbejder med det, så har vi nogle metoder, der kan hjælpe til at få en god nattesøvn igen, siger han til Politikken.dk.

 

Sov godt

 • Sov mellem 6 og 9 timer hvert nat, alt efter hvor meget søvn du har brug for for at blive udhvilet.
 • Sørg for et mørkt og køligt soveværelse – brug eventuelt en øjenmaske, hvis du er følsom overfor lys og lyd.
 • Drop skærmbruget minimum en halv time før, du lægger dig til at sove. Det blå lys snyder din hjerne til at tro, at det er dag.
 • Undgå brug af sovemedicin. De er blot symptombehandlende og kan være forstyrrende for søvnen ved langvarig brug. Du kan eventuelt bruge naturlægemidlet Baldrian, der har en beroligende virkning på kroppen.
 • Hvis du lider af længerevarende søvnproblemer, ligger der typisk en årsag bag, som er vigtig at identificere.

 

 

Kilder: Politikken.dk og sundhedsstyrelsen

 

 

 

2 kommentarer

 • Frank siger:

  Og husk at slukke for wifi, mobil og andre apparater. Brug et vækkeur med batteri.

 • Henning Rolapp siger:

  Jeg har skrevet denne kommentar andet steds på NATURLI, men for mig har SALAT været så grundlægende en hjælp, så andre måske også kan have glæde af metoden.

  Jeg har i mange år haft søvnproblemer og jeg har måttet famle mig frem for at finde noget der hjalp mig.
  Jeg kunne nævne mange ting, men det allervigtigste for mig har været SALAT.
  Jeg har måttet lære at skelne imellem at være træt, – endog meget træt, men alligevel ikke kunnet sove, og have det jeg kalder en SOVETRÆTHED, – og altså at være træt og KUNNE sove.
  Salaten giver mig med usvigelig sikkerhed SOVETRÆTHED.

  Denne viden har jeg haft i masser af år, selv om jeg måske ikke har efterlevet den med den konsekvens jeg burde. Men når det kneb for alvor, så skulle jeg fandme have noget salat.
  Om det så var midt på dagen, træt- meget træt og ikke kunne sove. Så en omgang salat, – og så hen og sove.

  Min opskrift på SALAT:
  1 iceberg salat skåret på kryds og tværs
  1 dåse tun
  Et antal Salattern
  Et antal Oliven
  Så lidt dressing. Jeg kan lide Thousand Island.

  Jeg har hørt det benævnt som Græsk salat.

  GODNAT OG SOV GODT.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *