Nyheder

Fisk mod astma

21. november 2012

Babyer skal have fisk. Et hollandsk studie viser, at fisk i de smås kost kan reducere risikoen for udvikling af hvæsende vejrtrækning senere i livet.

Alt for mange børn udvikler hvæsende vejrtrækning i 4-årsalderen. Det skyldes som oftest en allergisk reaktion. Store mængder trafikos menes blandt andet at kunne fremkalde den hvæsende vejrtrækning, der kan være et forstadie til astma eller astmatisk bronkitis.

Fisk til babyer

Nu har hollandske forskere fundet ud af, at fisk på bordet øjensynligt kan reducere risikoen, hvis fiskevanerne introduceres, når børnene er mellem seks og tolv måneder gamle.

Studiet er baseret på data fra mere end 7.200 børn født i Rotterdam i perioden april 2002 til januar 2006. Forskerne har kigget på de oplysninger, forældrene har givet om kostvaner og udvikling af hvæsende vejrtrækning senere.

Fisk mindsker risiko for hvæsende vejrtrækning

Studiet viste overraskende, at børn der havde fået fisk fra de var seks måneder, havde en såkaldt signifikant lavere risiko for at udvikle hvæsende vejrtrækning som 4-årige end de børn, der først fik fisk i kosten senere.

Det er dog ikke alle forskere, der er enige i studiets konklusion. Dr. Antonio Rodriguez fra Miami Children Hospital mener, at de hollandske forskeres anbefalinger er forkerte.

– Jeg har aldrig hørt, at fisk skulle virke præventivt i forhold til astma. Der er derimod fare for en allergisk reaktion, når man giver børn under et år fisk, ligesom der altid er risikoen for kviksølv at tage højde for, sige Antonio Rodriguez.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fisk til babyer

Advarslen mod fisk i babyers mad er dog tilsyneladende et særlig amerikansk fænomen. Sundhedsstyrelsen herhjemme anbefaler ligefrem fisk til de små børn.

De hollandske forskere erkender da også, at der kan være andre uopdagede faktorer, der spiller ind i ligningen, ligesom de heller ikke har kunnet påvise, at fisk mindsker risikoen for astma senere i livet. Men tilsyneladende har fisken en indflydelse på den hvæsende vejrtrækning.

Kilde: MedicineNet.com

Forrige artikelFarlig kemi i mærkevaretøj

Næste artikelHakket oksekød i krydret pie

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.