Krop

Fiskeolie: Fantastiske dråber mod inflammation

Foto: Shutterstock
20. april 2020

Fiskeolie er et af danskernes foretrukne kosttilskud. Og det er ikke mærkeligt, for omegafedtsyrer er koblet til en nedsat risiko for en række sygdomme og gener. Herunder nedsat inflammation og ledsmerter. Men ikke alle produkter er lige gode, og der er grund til at vælge sin fiskeolie med omhu.

I 2014 udgav DTU Fødevareinstituttet en opgørelse over danskernes forbrug af kosttilskud. På førstepladsen lå multivitamin- og mineraltilskud, som blev skarpt efterfulgt af fiskeolie. Generelt blev det med opgørelsen tydeligt, at danskerne går aktivt op i deres sundhed, og er villig til at bruge penge på kosttilskud, når man sammenligner med andre lande i Europa.

Globalt set er markedet for kosttilskud også vokset og er i dag en milliardindustri. Men hvor folk er villige til at bruge penge, er der også nogen, der gerne vil tage dem. Derfor skal man som forbruger være opmærksom på, hvad der faktisk er i, og ligger bag, de produkter, man køber, hvis man vil sikre sig de positive effekter.

Når man snakker om fiskeolie, er det især koncentrationen af fedtsyrer, TOTOX værdi, mængden af tungmetaller og – hvis man går op i den slags – fangstmetoder, man skal holde øje med. TOTOX er et udtryk for oxidering af produktet, og en lav værdi betyder høj kvalitet.

Læs også: Ledsmerter: Er du begyndt at mærke alderen?

De rette forhold holder inflammation for døren

Koncentrationen af omega-3 handler både om den samlede mængde fedtsyrer, og mængden af henholdsvis DHA og EPA. Der kan nemlig være stor forskel. Faktisk kan mængden af omega-3 nemt variere fra 10 – 80 procent af en kapsels indhold. Dertil kommer som nævnt koncentrationen af fedtsyrerne DHA og EPA, som også er værd at bemærke.

De to fedtsyrer er nemlig essentielle for en række kropslige funktioner. Eksempelvis bruges DHA og EPA i alle kroppens cellemembraner, hvor de løbende omdannes til signalstoffer efter behov, ligesom de mindsker inflammation.

Og når vi er ved inflammation, er det også værd at nævne, at man med fordel kan gå efter en ren omega-3 fiskeolie, fremfor et sammensat omegaprodukt. Klassiske danske spisevaner med en del færdigretter og forarbejdede produkter betyder nemlig, at vi får otte – 10 gange så meget omega-6 som -3 gennem kosten. Ideelt set bør vi kun få to – fire gange mere -6 end -3.

Misforholdet er også linket til øget inflammation, som blandt andet hænger sammen med gigtsygdomme.

Man skelner ofte mellem leddegigt og slidgigt, hvoraf sidstnævnte er noget, alle vil opleve, hvis de bare bliver gamle nok. Der er dog i nyere tid sket opdagelser, som indikerer, at de to former minder mere om hinanden end hidtil antaget.

Læs også: Det nyeste indenfor hudpleje – Bakterier!

Tilpas høje doser

For det viser sig, at slidgigt, ligesom leddegigt, handler om inflammation, hvorfor fiskeolie med sine antiinflammatoriske egenskaber, lader til at kunne have positiv virkning på begge lidelser.

At olien med sine omega-3 fedtsyrer virker antiinflammatorisk er velkendt. Et eksempel på det er et studie fra 1995, hvor man undersøgte tilskud med fiskeolie til 66 patienter med leddegigt. Det viste sig, at der var målbare signifikante forbedringer på flere sygdomsparametre hos gruppen, som havde fået fiskeolie, og at de oplevede færre smerter.

Lignende konklusioner fandt man i 2016, hvor 49 kvinder og 11 mænd i 12 uger fik enten placebo eller omega-3 tilskud. Den udsatte gruppe oplevede en klar forbedring og kunne reducere deres forbrug af smertestillende medicin.

De positive effekter er også i mindre grad blevet registreret for mennesker med slidgigt – man skal dog tage en tilstrækkelig høj dosis på op imod 3000 mg. om dagen.

Læs også: De vigtige tarmbakterier

Og så tilbage til de gode produkter. Der findes flere af dem på markedet, men et godt eksempel er AstaOmega fra Nova Vita, da det har en god koncentration af omega-3 fedtsyrer, samt en lav TOTOX værdi og er både FOS certificeret, som betyder, fiskeriet er miljørigtigt, samt IFOS certificeret, der står for høj kontrol og standardisering af produktet. Derudover får man gennem olien også den potente antioxidant astaxanthin.

Fiskeolie er godt for mange ting, og det er ikke mærkeligt, at olien tager andenpladsen over danskernes foretrukne tilskud. Men som med alt andet, bør man være opmærksom på, hvad man faktisk får, når man køber et produkt. For god kvalitet giver altså bedst effekt.

 

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7639807

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965662/

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/10/111017111600.htm

https://www.bispebjerghospital.dk/presse-og-nyt/viden/temaer/slidgigt-skyldes-ikke-slid/Sider/Nærmere-en-forklaring-på-slidgigt.aspx

https://netdoktor.dk/kosttilskud/hvad_er_fiskeolie.htm

Forrige artikelStress: Har du styr på dit psykiske immunforsvar?

Næste artikelUnge kæmper under coronakrisen