Nyheder

Fiskeolie fra vugge til grav

27. juni 2022

Omega fedtsyrer fra fisk og fiskeolie er vigtige for kroppens funktion og sundhed. Men hvad er det egentlig, der gør fedtsyrerne så gavnligte og hvordan hjælper de os gennem forskellige stadier i livet?

————————————————————————————————————————–

Fra før vi tager vores første åndedrag, og til vi ånder ud for sidste gang, er vi afhængige af vores krop. At den udvikler sig rigtigt og holder sig sund, rask og rørlig, så vi kan udleve vores drømme og ambitioner hele livet igennem.

For at opnå det, skal der mange komponenter til. Nogle kan vi selv påvirke, mens andre er givet på forhånd i form af vores gener og arveanlæg. Men selv med den skildring er der meget at tage højde for, og det kan mildest talt være forvirrende. For hvilke vitaminer, mineraler, fedtsyrer, proteiner osv. skal vi have, for at få maskinen til at glide? Og i hvilken form og forhold? For at gøre det lidt nemmere zoomer vi her ind på fedtsyrerne og ser på, hvorfor de er så vigtige for kroppen hele livet igennem.

Flere studier peger nemlig på, at omega-3 fedtsyrer med høje koncentrationer af DHA er vigtige for børns udvikling allerede i fosterstadiet. Det skyldes både, at mødre, som har spist tilstrækkelige en tilstrækkelig mængde fisk under graviditeten har lavere risiko for at føde for tidligt, og at deres nyfødte generelt har en højere vægt og er længere, og at DHA er vigtigt for cellerne i hjernen.

Derfor konkluderer flere studier også, at børn, som både inden og efter fødslen har fået de passende mængder DHA havde bedre motoriske evner ved 3-års alderen og bedre højere verbal IQ og prosocial adfærd i de tidlige skoleår. Prosocial adfærd dækker over handlinger som hjælper eller trøster andre.

Så det er altså vigtigt at være dækket ind fra start. Men det er ikke gjort med det. flere studier peger nemlig på positive effekter af også at få de gode fedtsyrer i voksenlivet.

Vælg dine kilder med omhu
Der er lavet et hav af både observations- og kliniske studier på, hvad omega fedtsyrerne betyder for kroppen, og hvordan forholdet mellem de forskellige komponenter bør være. For der er forskel på, hvilke byggesten, man giver kroppen, afhængigt af hvilken kilde, man vælger at få sine omegaer fra. Vælger man vegetabilske kilder som chiafrø, får man ALA. Det er der ikke noget galt med. Problemet kan dog ligge i, at man så ikke får EPA og DHA – DHA som blandt andet er vigtige for cellemembranen i hjernen.

Derfor skal kroppen i gang med at omdanne ALA til de to andre former. Det kan den også godt, men der sker et tab ved den proces. Vælger man derimod animalske kilder som laks eller ørred, får man DHA og EPA direkte. Der skal ingen omdannelsesproces til.

Og så tilbage til, hvorfor det er vigtigt at få de her næringsstoffer som voksen. Jo, for det første viser fra observationsstudier positiv association mellem sundhed og befolkningsgrupper, som spiser mere fisk. Det gælder eksempelvis inuitter på Grønland og japanere.

Hvis man dykker lidt mere ned i de positive associationer, gælder det eksempelvis risikoen for hjertesygdomme, forskellige kræftformer, depression og demenssygdomme.

Sundt hjerte og færre syge celler
Flere studier viser, at omega-3 fedtsyrer har en beskyttende effekt på hjertesygdomme. Det skyldes blandt andet, at omega-3 virker blodtrykssænkende og gør hjertet mindre modtageligt overfor hjerterytmeforstyrrelser. I et klinisk studie blandt mere end 11.000 patienter, som havde overlevet en blodprop i hjertet, fandt man, at et dagligt tilskud med omega-3, reducerede risikoen for død af alle årsager flere år efter hændelsen.

En metaanalyse udgivet i 2006 konkluderede ligeledes at, omega-3 fra fisk eller fiskeolie reducerede risikoen for død over en bred kam – herunder slagtilfælde og hjertesygdomme.

Og som om det ikke var nok, kan fedtsyrerne også reducere risikoen for flere kræftformer. Herunder brystkræft. Det viser flere observationsstudier. Her har man fundet at nedsat risiko på op imod 32 procent hos de kvinder, som dagligt tog fiskeolie sammenholdt med dem, der ikke gjorde.

Der er altså mange positive effekter at hente på den fysiske sundhed. Men det mentale aspekt er heller ikke at underkende. For en ting er, at den fysiske krop er rask og giver os frihed til at udfolde os, men hvor meget er det værd, hvis vi bevæger os i en depressionssky eller langsomt mentalt forsvinder?

Kunne krill være noget for dig?
Baseret på 26 studier, blev der i 2016 udgivet en metaanalyse, som viste, at højt indtag af fisk kunne nedsætte risikoen for depression med 17 procent. Der er også fundet moderate positive effekter på depressionssymptomer, efter sygdommen er sat ind. De resultater er dog mere usikre.

Samme tendens gør sig gældende for en række depressionssygdomme. Det ser nemlig ud til, at fiskeolie – særligt DHA – kan hæmme kognitiv funktionsnedsættelse, nedsætte risikoen for demens og alzheimers og i nogle tilfælde forsinke sygdommens udvikling.

Så ja, der er meget at vinde og meget lidt at tabe ved at sørge for at få tilstrækkeligt fisk i kosten. Det er dog ikke altid lige til at få nok god fisk i hverdagen, og derfor kan en god fiskeolie være et godt supplement. Her er det så vigtigt at have forholdet mellem DHA og EPA for øje, samt forholdet mellem omegaerne. Her kan Ecolomega fiskeolie, som er ASC-mærket være et godt bud. En anden vej at gå er efter krill, som nogle studier peger på, har en højere optagelighed end fiskeolie. Det kunne eksempelvis være krill olie kapsler fra Naturdrogeriet, som indeholder omega-3 og gode mængder af både DHA og EPA.

At leve sundt fra vugge til grav er ikke en nem sag. Heldigvis kan vi selv øge vores chance for at lykkedes med projektet ved at give kroppen en bred vifte af god næring.

Kilde: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#en45

Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching

Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger