Nyheder

Fiskeolie og hjertedød

17. maj 2007

Forskere har undersøgt, om mænd kan nedsætte deres risiko for blodprop i hjertet ved at få n-3 fedtsyrer, som findes i fisk. Svaret er ja.

Kan indtagelse af n-3 fedtsyrer påvirke raske personers risiko for at dø? Denne problemstilling er netop blev undersøgt af en gruppe forskere i en ny undersøgelse.Man hører meget angående hvilke fedtsyrer der er gavnlige for helbredet, herunder kredsløbet. Noget tyder på at n-3 fedtsyrer som findes i fisk kan have en positiv virkning på rytmeforstyrrelser i hjertet. Desuden ser det ud til, at tilskud af n-3 fedtsyrer kan mindske risikoen for at patienter som allerede har haft en blodprop i hjertet efterfølgende har en mindre risiko for at dø pludseligt. Det vides dog ikke om tilskud af n-3 fedtsyrer også mindsker denne risiko hos personer som ikke har haft en blodprop i hjertet.

En gruppe forskere har netop vurderet dette i en ny undersøgelse, hvor de fulgte en gruppe af raske mænd over en 17-årig periode. I løbet af denne periode døde 94 personer pludseligt som første tegn på hjertekarsygdom. Blodets indhold fra disse personer blev derefter sammenlignet med 184 kontrolpersoner. Det viste sig, at blodets indhold af n-3 fedtsyrer nøje var forbundet med risikoen for at dø pludseligt. Jo højere n-3 fedtsyre niveau, des mindre var risikoen således for pludselig død.

Forskerne konkluderer derfor, at n-3 fedtsyrer som findes i fisk, er væsentligt forbundet med en mindsket risiko for at mænd, uden tidligere kendt hjertekarsygdom, dør pludseligt.

Kilde: Doktoronline

Forrige artikelBabyer har færre smerter, når de ammes

Næste artikelGalantamin har god virkning mod demens