Nyheder

Fiskeolie og sukker – dårlig kombination

18. november 2009

Fiskeolie mister sine gode egenskaber og feder langt mere, hvis det bliver spist sammen med sukker, viser ny forskning.

Der er masser af sunde effekter ved fiskeolie, men ny dansk forskning viser, at det ikke er ligegyldigt, hvordan du indtager det. De fleste af os er vant til devisen om, at kosttilskud bedst tages om aftenen sammen med det store måltid. Men lige netop ved fiskeolie indikerer ny dansk forskning, at sådan en vane er langt mindre sund, end man skulle tro. Effekten af fiskeolie ser nemlig ud til at være styret af, hvilken mad du i øvrigt putter i munden.

Ved hjælp af forsøg på mus og rotter har forskere fra Københavns Universitet og Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning i Norge fundet ud af, at fiskeolie gør mus og rotter fede, hvis de spiser den sammen med en god portion sukker.

Sukker påvirker olien

Opdagelsen overrasker professor Karsten Kristiansen, som har ledet undersøgelsen.

– Vi havde forventet, at fiskeolierne ikke ville være fedmefremkaldende. Men det ser ud til, at de gunstige effekter, som man ofte ser ved fiskeolier, bliver påvirket af, hvor meget kulhydrat, man hælder indenbords ved siden af. Det kommer bag på os, siger Karsten Kristiansen, professor i molekylærbiologi og institutleder ved Biologisk Institut, Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Svære grænser

Forsøgene fortæller ikke præcist, hvor meget kulhydrat man kan spise, før det går ud over den gavnlige effekt fra de polyumættede fedtsyrer i olier, men ifølge Karsten Kristiansen er tendensen klar: Jo mere sukker, man får ind, des værre går det.

– Vi kan se, at effekten afhænger af dosis, men det er svært at sætte en grænse. Vi har været nede på at give 13 procent sukker til mus og rotter. Det er egentlig ikke så meget, men det er nok til, at fedtet begynder at akkumuleres og giver anledning til flere og større fedtceller, fortæller Karsten Kristiansen.

Den nye forskning viser samme resultat som en tilsvarende undersøgelse af planteolier.

Professoren anbefaler, at vi fortsætter med at spise vores fiskeolie, men at vi undgår at gøre det på tidspunkter, hvor vi drikker cola eller kaster os over desserten, slikskålen eller en god kage til kaffen.

– Jeg spiser selv fiskeolie, og jeg mener klart, at der er rigtigt mange gode argumenter for det, men jeg tror faktisk, det kunne være rigtigt godt at tage det om morgenen, hvis man ikke spiser en masse sukker på sine havregryn. På den måde har jeg svært ved at se, at det skulle være skadeligt, tværtimod, vurderer Karsten Kristiansen.

Videnskab.dk
(Oprettet den 19. november 2009)

Forrige artikelFå din søvn på forskud

Næste artikelBørnetøj indeholder problemkemi