Liv

Fjern dit rod – det giver energi!

7. april 2017

Kunne du tænke dig at rydde op en eneste gang mere i dit liv, og så aldrig igen? Vil du forvandles fra rodehoved til ordensmenneske? Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er ikke helt skævt, hvis du følger rådene her i artiklen. Glæd dig – tiden med rod er forbi.

Nu, hvor foråret står og trykker næsen flad mod ruden, oplever mange, at der faktisk opstår en lyst til at rydde op og få orden i bunkerne. I huset, i skuret, i skabe og skuffer og i mailboksen. Vi må have luftet ud, pudset vinduerne og se at få styr på rodet.

Jeg ved godt, at der er nogle, der vil betegne sig selv som rodehoveder. Og ofte bliver det sagt på en måde som om, at det kan der ikke ændres ved. Jeg er et rodehoved! Basta. Det bliver sagt på samme måde, som man kan sige: ”Jeg er rødhåret”. Sådan er jeg.

Men den hopper jeg ikke på. Alle kan lære noget nyt. Alle kan ændre deres vaner. Alle kan beslutte sig for at gøre noget andet.

Er du en person hvor bunkerne altid har det med at hobe sig op, så er det nok ikke, fordi du har lyst til at høre, at oprydning er noget, man kan lære. Ligesom man kan lære at spille klaver og tale fransk. Hvis man øver sig og har det som mål og lægger sig i selen for at få ændret på nogle ganske få vaner, så kan det ske.

 

Fandt energi i oprydningen

Tro ikke, at jeg er født som ordensduks. Jeg har selv været meget god til at rode. Lige indtil den dag, hvor jeg kom til at tænke over, hvor lang tid jeg egentlig brugte på at lede efter ting, buskort, nøgler, papirer mv. Pludseligt gik det op for mig, at det var ret meget tid.

Så jeg lærte mig selv at blive ordensmenneske. Det frigav så meget energi, at jeg lige siden har interesseret mig meget for den mekanisme.

Forestil dig to scenarier:

Det er fridag, og du står frisk ud af sengen og går ud i dit køkken for at sætte vand over.

Køkkenet er rent og ryddeligt, du sætter dig ved spisebordet og tænker lidt over, hvad du gerne vil bruge denne dejlige forårsdag på. Så snart du er i tøjet, er du klar til det, du allerhelst vil i dag. Dagen er lang og lys, og du kan nemt nå alt det sjove.

Og så forestil dig dette:

Det er fridag, og du står frisk ud af sengen og går ud i dit køkken og sætter vand over.

Køkkenet flyder med snavsede tallerkener med madrester på, det lugter fælt fra den propfyldte skraldespand, og på bordet står en stabel tomme pizzabakker. Ud over gulvet ligger rester af hundens mad, og masser af brødkrummer. Der ligger aviser og flyder på spisebordet, og en sur karklud griner af dig nede i vasken. Der står stabler af gammel opvask og visne blomster i vindueskarmen.

Dagen virker allerede lang og fuld af tunge pligter.

 

Forkæl dig selv med et ryddet hus

Forestil dig, at du kommer helt udkørt hjem fra arbejdet. Hvilken velkomst giver du dig selv, hvis du går ind, sætter dine sko, hænger din jakke i en ryddelig entre?

Og hvilken velkomst får du, hvis du møder et kaos af rod, regntøj, cykelhjelme, skateboards, gamle aviser og flasker, der er strandet? Hvis du skal være varsom for ikke at falde over et par sko, der ligger midt på gulvet.

Hvad gør det ene og det andet ”set-up” ved din energi? Bliver du glad og føler dig overskudsagtig, eller bliver du træt og tænker ”Åh, nej” og skynder dig at smække døren i?

Problemet er, at al rod er stagneret energi. Lige som en myose er stagneret energi i din skulder, som gør ondt og generer dig. Når massøren så får æltet godt i skulderen, så kan energien igen komme til at flyde frit. Når du får ryddet op, kan energien i dit hjem igen flyde frit.

Du kan beslutte dig for at blive et ordensmenneske. Du kan lære at få nogle vaner med at holde orden. Det er faktisk ikke så svært, og jeg lover dig, at når du først bliver god til at rydde op og holde orden, så vil det give dig masser af dejlig energi til andre ting.

Det største problem, du kan møde, er – udover at du kan sabotere projektet selv og smide dig opgivende på sofaen – din familie. Hvis din familie tror, at du er deres au pair-pige. Så kan du komme til at rydde op på andres vegne, og de har måske ikke de samme regler og vaner som dig. Og det bliver man træt af.

 

Dine trin mod rodet!

Første trin: Det kan vi kalde ”oprydnings-ræset”, det tager noget tid, men træk ikke denne proces ud i det uendelige.

Næste trin: Består af tre regler.

That´s it. Så er rodehovedet kureret.

Oprydningsræs:

Her rydder du op til bunds i alt. Her tænker du måske allerede: ”hjælp”?

Det er klart det bedste at rydde op i kategorier frem for et rum ad gangen.

At rydde op i kategorier vil sige, at du rydder op i alt dit tøj, uanset hvor i huset det bor, så finder du det hele frem og tager stilling til hver enkelt del. Der findes ikke så mange kategorier, som man kunne tro.

Tøj (også badetøj, overtøj, arbejdstøj mv), sko, bøger, nipsting, cd´er, tasker, genbrugsting – så som flasker og aviser, toiletsager/make-up mv., kontorartikler.

Alt tages i kategorier, for det giver dig overblik. Tag stilling til hver enkelt ting og find et sted, hvor denne kategori hører hjemme.

Sorter: De ting, du beholder, skal du enten bruge eller elske. Intet mindre. Tag dette meget nøje, for ellers får du ikke sorteret ud i ret meget. Bruger jeg denne her kjole? Hvis ja, så ind på en bøjle i skabet, hvis nej, så ud.

Overvej hvor mange kjoler, toppe, sandaler osv. et menneske behøver.

Bruger jeg denne her vase? Nej, men jeg elsker den for højt til at skille mig af med den, for den er et arvestykke fra min dejlige mormor. Ok, så gem den og måske skulle du tage den i brug, så du kan få ordentlig glæde af den fremfor, at den står og samler støv (stagneret energi)?

Det, du skiller dig af med (det må gerne være med nogenlunde hård hånd, så du virkelig føler, der kommer luft i dit liv), skal du så straks smide ud, give til loppemarkedet osv. Ikke noget med at proppe det i kælderen. Det skal ud af din verden, helt ud. Ellers fylder det stadig i din bevidsthed, og når du tænker på det propfyldte pulterkammer i kælderen, daler din energi. Der skal ikke være stagneret energi nogen steder.

Et hjem til kategorierne: Så er næste spørgsmål: hvor bor denne kategori? F.eks. vaserne. Find et praktisk sted at stille alle de vaser, du har tilbage nu, dem du elsker og bruger. Få overblik, tag stilling til, hvor mange det er rimeligt at have. Ingen behøver 60 vaser, men gem et rimeligt antal, og kun dem du virkelig elsker. Og beslut dig for, om de bor i skuret, i bryggerset, i et skab eller hvor.

På den måde bliver det nemt at sætte den på plads fremover, for du ved, hvor den bor.

Næste gang du smider en buket blomster ud, så vasker du vasen og følger den på plads.

På den måde opstår der aldrig rod.

 

De 3 regler fremover:

1. Alt skal bo et sted. Skab et system, hvor alt får en plads. Når du står og overvejer at købe endnu en vase/figur/taske/kaffemaskine, så tænk allerede inden, du kører dankortet igennem: ”Hvor skal den ting bo? Er der plads til den?”.

2. Opgaven er ikke slut, før ting er på plads. Et eksempel: Du skal pakke en gave ind. Her har langt de fleste tendens til at mene, at når gaven ligger fint i sin indpakning, så er opgaven slut. Her er den store fejl. For opgaven er først til ende, når du har lagt saksen tilbage på pladsen, når gavepapiret er fulgt hjem på plads, når tapen er osv. Kan du se, på denne måde bliver der ikke rod fremover?

3. Gå aldrig i seng, før du har lukket dagen på en pæn måde. Sæt kopperne i opvaskemaskinen. Ryst sofapuderne. Tøm skraldespanden. Luft ud. Læg pizzabakkerne ud i containeren. Alt, hvad der ligger fremme og roder, skal på deres plads. På den måde starter du dagen med en ny energi, hvor der ikke er left-overs fra dagen i går.

 


Vil du læse mere om oprydning?

Eller synes du, din familie skulle gøre det?

Bøger af Karen Kingston og Marie Kondo er mine absolutte favoritter.

 

Forrige artikel– Mundskyl er noget pjat

Næste artikelPas på mineralsk olie i din læbepomade