Nyheder

Flere birkepollen i år

26. marts 2013

Hvis du er allergisk overfor birkepollen, kan april blive en hård måned at komme igennem. Sæsonen bliver kort og koncentreret i år.

I år har vejrguderne ikke rigtig hæftet sig ved, at marts er en forårsmåned. Så foråret begynder først i april – må vi håbe. Men det betyder samtidig, at koncentrationen af birkepollen bliver ekstra høj i år.

Flere birkepollen over kortere tid

Ifølge ledende overlæge og allergi-ekspert Lars Hansen fra Viborg Regionshospital har det kolde vejr udskudt birkepollensæsonen, og når den falder sent, ser man som regel mere koncentreret pollen over kortere tid.

Lars Hansen oplyser også, at flere vil blive ramt, da den høje koncentration også vil ramme dem, der er meget lidt allergiske.

Høfeber kan være meget belastende

Hvis du er hårdt ramt af høfeber i birkepollensæsonen, kan du dog gøre en del for at mindske generne. Høfeber kan begrænse dit sociale liv, når du føler dig meget lidt attraktiv med røde øjne og rindende næse, og det kan også ødelægge din indlærings- og arbejdsevne.

Find ud af, hvilke allergener du reagerer på

Det er en god idé at blive sikker på årsagen til dine gener. Det kan du få undersøgt ved en såkalt priktest eller blodprøve hos lægen, hvor det kan lokaliseres præcis hvilke allergener, du er overfølsom overfor.

Vælg de rette planter til haven

Hvis du ikke kan tåle birkepollen, er det måske en dårlig idé med denne sort i haven. Selvom pollen bevæger sig over lange afstande og du ikke bestemmer over naboens flora, kan du formodentlig mindske mængden af birkepollen i din egen have, hvis du hviler i skyggen fra andre træer.

Hvis du også er allergisk overfor andre typer pollen, kan du reducere mængden af pollen i haven ved primært at vælge planter, der enten er insektbestøvede eller planter, der ikke producerer allergene pollen. Omtrent 80 pct af birkepollenallergikerne reagerer også på pollen fra eg, ligesom ca. 10 pct reagerer på pollen fra andre vindbestøvede arter.

Pollen-app til din smartphone

Astma-Allergi-forbundet har lanceret en app til smartphones, hvor du kan få de seneste pollenvarslinger. Telefonens GPS registrerer, hvor du er og sørger for, at du altid får de mest relevante tal først. App’en kan også advare om pludselige stigninger i pollentallene, så du ved, hvornår du skal passe ekstra på eller snuppe en tablet ekstra. App’en er gratis og fås både til Android-telefoner og iPhones.

Kilder: dr.dk, Astma-allergi.dk

Forrige artikelHypnoterapi – Fra mystik til moderne værktøj

Næste artikelHvor farligt er dit franskbrød?