Mange dyr bliver behandlet dårligt, for at vi kan få fyldte maver, og så udskiller kødindustrien kæmpe masser af CO2, der påvirker miljø og klima. Det kan være nogle af argumenterne for, at vi ser en stigende interesse for den veganske levevej.
Veganske facebookgrupper får flere og flere medlemmer, og på sociale medier og blogs vælter det frem med opskrifter på vegansk mad.
Hos Dansk Vegetarforening har de siden 2013 oplevet, at andelen af veganere er steget fra 23 til 31 procent blandt foreningens 1500 medlemmer. Selv halvdelen af de vegetariske medlemmer foretrækker en kost uden mælk, og 30 procent undgår æg.
– Især hos unge mennesker er der en stærk tendens til at vælge den veganske udgave af vegetarismen, siger formand for Dansk Vegetarforening Jacob Kaae Andersen til Politikken.
I de danske dagligvarebutikker mærker de også en øget interesse for den veganske livstil.
Hos Coop, der består af SuperBrugsen, Fakta, Irma og Kvickly, har de fra 2014 til 2015 oplevet et øget salg af veganerprodukter på 25-30 procent. Sortimentet omfatter blandt andet soja-is, vegetabilsk madlavningsfløde, havredrik, erstatnings-cremefraiche, veganske bøffer og kebab.
– Flere og flere kunder efterspørger pølser og pålæg lavet af nødder, champignon, soja eller tang. Vi mærker også, at leverandørerne banker på med nye produkter. Det er et marked, som vi kun lige har set spidsen af, siger Lars Aarup, analysechef hos Coops Mad-O-Meter til Politikken.
Senere i år vil Coop lancere et større vegansk sortiment i butikkerne. Lars Aarup fortæller, at Coop Danmark i en igangværende analyse kan se, at det typisk er eksklusive råvarer eller retter, de veganske forbrugere køber.
– Det er de madinteresserede, som går forrest i at lave mad uden kød. Det er ikke dem, der fornægter mad, men derimod dem, som interesserer sig allermest for den, som driver tendensen, siger analysechef Lars Aarup.
Udviklingen er ikke overraskende for fremtidsforsker og direktør hos firmaet Firstmove, Kirsten Poulsen. Hun forklarer, at det især handler om dyrevelfærd men også om bæredygtighed, sundhed, klima og kvalitet.
– Først stod koen for skud, fordi den pruttede og forurenede verden. Nu er laksen blevet havets burhøne, og man snakker om koncentrationslejre for svin. Den måde, vi opfatter ansvarlighed på i dag, har ændret sig markant i forhold til for 10 år siden, siger Kirsten Poulsen.
Baseret på den forskning Firstmove foretager på et udsnit af befolkningen, siger hun skråsikkert, at der vil komme en større accept og forståelse af veganere.
– Sådan var det også med økologi. Det tager tid, før værdierne sætter sig fast. Men jeg kan love dig for, at det her er en bølge, der ruller, siger hun Kirsten Poulsen.
Som veganer er det nødvendigt at gå mere op i, hvad man spiser, end en almindelig kødspiser. Det er nemlig vigtigt at sørge for at indtage fødevarer, der giver samme næring, som kødet ville. Det siger Per Brændgaard til Politikken. Han er cand.scient. i human ernæring ved Københavns Universitet og forfatter til bøger om sundhed og ernæring, til Politikken.
– Mælkeprodukter, kød og fisk er et koncentrat af de vegetabilske ting, som dyrene har indtaget. Hvis man ikke spiser det, bliver man nødt til at indtage det, som dyrene gør, for at få det samme, forklarer han.
Derfor bør veganere spise masser af fuldkorn, frugt, grøntsager, kartofler, bælgfrugter, nødder og hørfrøolie. Og så anbefaler Per Brændgaard at tage kosttilskud med B12- og D-vitamin, der er det sværeste at optage som veganer.
Veganer. Veganere spiser hverken kød, æg eller mælkeprodukter og ofte ikke honning. De bruger i det hele taget ikke produkter fra dyr som f.eks. læder, silke, uld, lanolin og gelatine, medmindre de er kostveganere. Kostveganere spiser en vegansk kost, men holder sig ikke nødvendigvis fra brugsvarer lavet af dyr.
Lakto-ovo-vegetar. Det er mest almindeligt, at vegetarer spiser både æg og mælk. De kaldes lakto-ovo-vegetarer. Nogle spiser kun mælkeprodukter og kaldes lakto-vegetarer.
Semi-vegetar. Semi-vegetarer spiser mindre kød end gennemsnittet og er altså ikke vegetar.
Pesco-vegetar. Pesco-vegetarer spiser fisk og fiskeprodukter, og kan derfor heller ikke betegnes som vegetar.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Kilde: Politikken.dk