Nyheder

Flere køber øko-æg

29. marts 2016

Flere danskere vælger buræggene fra. Det ærgrer burægproducenterne, men det kan have den positive konsekvens, at de er nødsaget til at lægge produktionen om til bedre dyrevelfærd.

Buræg gør det nemmere at have en stor ægproduktion, men det er på bekostning af de mange høns, der er stuvet sammen i bure på minimal plads. Alligevel er der omkring 30 producenter af buræg i Danmark. Nu viser forbrugerne, at de hellere vil have æg fra glade høns. Salget af buræg er nemlig faldet de seneste år.

 

Forbrugerne vil have øko-æg

De nyeste opgørelser over æggesalg fra Landbrug og Fødevarer viser, at flere forbruger fravælger buræg. I 2012 udgjorde buræg 57,8 % af det samlede æggesalg i Danmark, i 2015 udgjorde de kun 45,8 %.

I samme periode er salget af økologiske æg steget fra 19 % til 23,8 %. En stigning der glæder den økologiske landmand Lars Bredal, der selv passer sine 6000 høns sammen med løsarbejdere.

– Det er altid dejligt at arbejde med et produkt, hvor der er god efterspørgsel. Og lige nu kan jeg godt tillade mig at give dem, der arbejder for mig, en rigtig god løn. Det er tilfredsstillende i sig selv, siger Lars Bredal til Avisen.dk.

 

Coop fravælger buræggene

Det er ikke kun forbrugerne, der siger nej til buræg. Supermarkedskæden Coop har i år besluttet, at buræggene skal bandlyses fra alle kædens butikker indenfor fem år. Det skriver Politikken.dk.

– Vi lavede sidste år en kraftigt indsats på økologi og har også lanceret lokale æg og frilandsprodukter, for vi kan se, at det er kundernes ønske. Vi vil gerne sælge de produkter, der har den største dyrevelfærd, siger koncerndirektør i Coop Jens Visholm.

 

Kan betyde omlægning i produktionen

Ole Bruhn er burægproducent og sidder i bestyrelsen hos Danæg. Han mener at salgsudviklingen og Coops beslutning om at fjerne buræg fra sortimentet kan tvinge burægsproducenterne til at lægge deres produktion om.

– Det er ikke sjovt, hvis jeg skal lægge min produktion om, men vi lever i en moderne verden, siger Ole Bruhn til Avisen.dk.

Lars Bredal erkender, at hans kollegaer, der producerer buræg, vil få udfordringer, og han beklager på deres vegne. Men han håber, at udviklingen har positive udsigter.

– Vi håber, at nogle af dem kan omlægge til økologiske æg, siger Lars Bredal.

 

 


Derfor skal du vælge økologiske æg

Der er ingen tvivl om, at høner i økologiske anlæg har det bedre en dem, der stuves sammen i bur. Et buræganlæg har mellem 20-50.000 høns, der hver har ca. 750 cm2 at møve sig rundt på. Det svarer til lidt mere end et A4 ark. Den begrænsede plads gør det besværligt for hønsene at bevæge sig naturligt rundt og bevæge vingerne. Hønsene står i rækker i op til tre etager i bure med hældende netgulv og sider og lofter af net eller tremmer. Der er ingen krav om dagslys eller adgang til hønsegårde.

Mens der går 13 høns pr. m2 i buranlæggene, går der kun 6 høns på samme plads ved den økologiske produktion. Hønsene har modsat burhønsene adgang til redekasser og siddepind samt strøelse på mindst en tredjedel af gulvarealet. De har også adgang til udendørsareal på mindst fire m2 pr. høne. Hønsene får økologisk grovfoder.

Tjek koden på dit æg:
0= økoæg
1= frilandsæg
2= Skrabeæg
3= Buræg

 

Kilder: Avisen.dk, Politikken.dk, Dyrenesbeskyttelse.dk 

 

 

Forrige artikelVerden får flere og flere allergikere – Hvorfor?

Næste artikelSådan undgår dit barn allergi