Nyheder

Flere lag løbetøj i kulden

14. januar 2010

Du kan sagtens trække i løbeskoene, selvom kuldegraderne dominerer. Du skal bare klæde dig på og kende et par vintertricks.

Selvom lysten og kulden helst vil holde dig indendørs, er det stadig sundt med en løbetur. Du skal bare tage nogle ekstra forholdsregler – så er du sikret en frisk gang motion med ligeså stor bevægelsesglæde som ellers.

Varm op

Når kroppen er kold, er risikoen for skader større. Så når frosten bider, er det endnu vigtigere at få varmet grundigt op.

Flere lag

Det er nu, du kan få brugt hele arsenalet af løbetøj. Den bedste beskyttelse mod kulden er nemlig flere lag af tyndt tøj, i stedet for et tykt lag. Det er vigtigt, at det inderste lag leder sved og fugt væk fra kroppen. Skiundertøj er f.eks. designet til det, men du kan også få decideret løbe undertøj til formålet. Yderst er det godt med et vandafvisende lag tøj.

Handsker og sokker

Meget varme forsvinder gennem hænder og fødder – og det er heller ikke rart at fryse nogen af dem. Alt efter kuldegrader kan du bruge handsker eller luffer. De sikrer, at fingrene kan dele varmen mellem sig. På fødderne kan du bruge inderstrømper eller ekstra uldne løbestrømper. Det er dog vigtigt, at tæerne kan bevæge sig. Hvis skoene klemmer, hjælper det ikke mod kulden.

Hue og tørklæde

Det meste af kropsvarmen forlader os gennem hovedet, så en løbehue er en god investering. Når kulden gør vejrtrækning mere besværlig, kan du tage et tørklæde omkring underansigtet og munden, så du varmer din indåndingsluft op og beskytter ansigtet.

Ikke for varmt

Det er vigtigt, at du kan holde varmen, men du skal huske, at du også bliver varmere af at løbe, så klæd dig, som om det er ca. 15 grader varmere. Hvis du bliver våd og fugtig undervejs, taber du meget varme – derfor det svedabsorberende undertøj. Undgå bomuld, som suger fugt. Hvis du bliver våd af regn og slud, så skynd dig at skifte til tørt tøj så hurtigt som muligt bagefter.

Ekstra jakke med

Hvis du intervaltræner eller træner med høj intensitet, så tag en yderjakke på, som er nem at tage af og på. Så kan du bruge den til opvarmning, og hvis du sætter intensiteten ned i slutningen af turen.

Varme og væske

Hold dig også varm efter løbeturen, hvis du f.eks. skal køre i bil hjem, så er det bare op med varmluftblæseren. Og så kan det ikke siges ofte nok: Husk at få vand nok op til træningen. Du sveder trods kulden under fysisk træning og mister derved væske. Og så er kold luft mere tør, så du er i fare for at dehydrere, hvis du ikke har fyldt depoterne op. Drik en halv liter vand en time før, og suppler med lidt mere, hvis du er tørstig. Drik også rigeligt efter løb og undervejs, hvis du løber i længere tid.

Pas på i mørket

Refleksveste, lyst løbetøj og en lygte er godt tilbehør, når du løber i mørket. Du skal både kunne ses og selv se, hvor du sætter fødderne, så du ikke kommer til skade.

(Oprettet den 15. Januar 2010)

Kilde: kk.no

Forrige artikelTrætheden kan have mange mulige årsager

Næste artikelHvor farlig er naturmedicin?